Пропускане към основното съдържание

"Писателката: (15 дни с Фани Попова-Мутафова) от Владо Трифонов


 

 

                                               Здравейте, 



           Издателство: Лемур  Страници: 192   Цена: 18,90лв.


Признавам си, че не съм много, много запозната с живота на Фани Попова- Мутафова, но тази книга, това интервю от Владо Трифонов е едно много добро начало.
Той ще ни представи един човек, който най-вече се е борил за романите си, те да видят бял свят и да бъдат четени.
За 15 дни в които се среща с Фани Попова- Мутафова, честно казано мога да кажа, че главните теми са романите й, борбата да ги запази и най-вече дали е била нацистки настроена. 


Аз бих казала, че НЕ - не е била нацистка. Но, тъй като е живяла и творила по времето на Втората Световна война, тя по-скоро е била успешно облъчена в така наречените "идеали" на един шизофреник. Била е убедена, че това което е представил като едно красиво, велико и светло бъдеще за просперитет е било правилно и това я води към затвора.
За съжаление милиони хора са били излъгани и подведени от болната аура на Хитлер, че това което той им предлага е правилно. Но, цената която се плаща е слабо казано брунална.
Мутафова се е борила през целият си живот, борила се е за мъжа си, които е обичала и най-вече е била готова на всичко само й само за да и позволят да пише, издаде и запази романите си. Те са неините деца и най-скъпи неща, нейният смисъл, който я е бутал напред и силата да не се отказва да се бори докрай. Макар й към края на живота си да е трябвало да се топли буквално с романите и героите си.

 1. "Друг въпрос е, че въодушевлението не винаги води до поука. Може да се вдъхновиш от даден герой - да речем от неговата способност да продължава напред, когато целият свят се е стоварил върху главата му, - но това не значи, ме си се поучил и ще направиш същото. Но пък е възможно да опиташ, което съвсем не е малко."

  2. "-Избил си толкова хора. Съгласен съм да не те имат за човек.
-Как смееш! - гласът на Хитлер преминава във фалцет. - Не, забравяй, че говориш с фюрера на Германия.
-Не ми крещи! Аз пък съм цар на българите.
-Аз съм бъдещето на планетата, Калояне!
-Те си ужасът на планетата. Най-добре да не те бяха раждали."


 3. "- Той посегна и на църквата -смекчих тона си.
- Имаше основание. Тя бе затънала в разврат.
- А евреите? Какво му пречеха евреите?
- Те бяха потънали в охолство.
- Всички евреи ли?
- Хитлер е смятал, че всички.
- Може ли това да бъде аргумент за масовото им избиване?
- НЕ!"


                 

                     Благодаря на издателство Лемур за предоставеното копие!


      Благодаря на всички отделили време да прочетат това ревю! :)


Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ