Пропускане към основното съдържание

"Три метра над небето" от Федерико Моча            Здравейте приятели, днес съм тук със мнението си за книгата "Три метра над небето" от Федерико Моча.
                                         Издателство: SkyPrint
                                         Цена: 14.99 лв.

Благодаря на издателство SkyPrint че бяха толкова любезни и ми предоставиха възможността да прочета книгата.


--- --- --- --- ---


        АНОТАЦИЯ:

"Три метра над небето" се превръща в литературен феномен веднага след излизането си в Италия. След отказа на няколко издателства, авторът финансира сам отпечатването на ограничен тираж, който предизвиква бум сред младежта. Преди следващото издание на романа, негови ксерокопия се разпространяват от ръка на ръка сред учениците в италианските гимназии.

Всъщност не е трудно да се разбере защо книгата на Федерико Моча завладява сърцата на милиони тинейджъри по света. „Лошото момче” Степ и ученичката Баби живеят в различни светове, но когато се срещат експлозията избухва - груба и същевременно безкрайно нежна. Защото само любовта може да те накара да забравиш всичко останало... и да се почувстваш ТРИ МЕТРА НАД НЕБЕТО.

 --- --- --- --- ---

    Както се вижда и от анотацията по-горе, никое издателство не е искало да издаде историята и тук веднага се питам защо за бога, защооо? Много се радвам че все пак автора не се е отказал и е направил всичко възможно за да види бял свят неговият роман. Самата история има и филмови адаптации, първо Италианска разбира се, а преди 2 или 3 години излезе и Испанска. Тук отново имам късмет и голяма радост падна, защото като любител на испанското кино нямаше как да не се зарадвам че са направили филм по-този роман иии... да има и още във главната роля Степ ( Аче- това е името на главния герой във Испанската версия) се превъплъщава любимият ми испански актьор а именно Марио Касас.

Историята е типично тинейджърска и все пак много истинска. Макар и романа да се причислява към художествената литература, за мен автора е представил много реалистично повечето неща. Представени са хора от различни класи, както е и във живота, нещата които ги правят "уж" различни едни да бъдат по-добри от други само защото имали повече пари и влияние. Нооо, това ли е най-важно или отношението един към друг и това което чувства човек със всяка част от себе си.
Човек може да има всичките пари на света, най-голямото влияние, но да бъде сам и да бъде празен от към чувства.

Ето тук идва време да спомена и главните действащи лица Степ и Баби.

  ✩ Степ - е момче което няма много пари, следователно няма влияние във обществото, но поне е истински и такъв какъвто цени всяко едно нещо, всеки един човек който среща в живота си и не ги приема за даденост. Степ е "лошото момче" но защо ли, семейството му се разпада и главната виновница за това е майка му към която момчето има голямо доверие и я мисли едва ли не за стълба на семейството. След като разбира какво е направила, Степ се чувства предаден и от там нататък светът му се срива има проблеми със полицията, дори има дело срещу него, майка му може да му помогне но не го прави. На изслушването Степ има възможност да се защити като каже истината но не го прави защото не иска да нарани чувствата на баща си и брат си. И все пак му дават шанс пускат го, но при следващо провинение може да влезе във затвора. Може би това което го спасява да не изпадне във по-голяма дупка е неговият най-добър приятел Поло, той е със него във добро и лошо. Има и други разбира се, но най-голяма упора Степ намира във лицето на Поло. А тук трябва да спомена че момчетата са луди по-моторите си и редовно участват във много опасни състезания.

  ✩ Баби - е типичната снобка на която семейството и има много пари, влияние и всичко се поднася на златен поднос както на Баби така и на сестра и Даниела. Още от филма не харесах Баби и сега когато прочетох книгата, това мое мнение се затвърди и все пак имаше и моменти макар и много малки в които Барбара беше много ама многооо по-малко дразнеща. Тя е от тези момичета които мама и казва какво да прави, какво да облича, къде да ходи и дума да не става нещо друго да бъде, докато Дани не е чак толкова покорна и разбира се майка им предпочита повече по-голямата си дъщеря. Да де ама всичко се преобръща когато двамата със Степ се срещат съвсем ненадейно на улицата в едно задръстване. Всъщност не всичко Баби се променя, но на половина по-скоро и затова че не може да направи компромис във дадена ситуация, ще загуби нещо много скъпо за нея.

  ✩ Палина - е най- добрата приятелка на Барбара и честно казано много по-готина. Тя е любимият ми женски персонаж от първата книга. Палина обича да прави нови много по-различни неща и да се забавлява. Запознава се със Поло по-един много забавен начин и от там те, малко по-малко започват да излизат заедно и разбира че Поло може също да няма много неща, но поне е истински а не повърхностен и изкуствен. 

  ✩ Поло - както вече споменах по-горе най-добрият приятел на Степ. Голям образ, на моменти малко простоват, но все пак истински и един типичен тинейджър. Дай му да излиза, да си кара мотора, да задява момичета.... докато... не среща Палина.       Романа се чете много бързо, със сигурност не е някоя натоварваща история и все пак може да те накара да се замислиш за много неща. Стойността на истинското приятелство, разликата във класите които самите ние решаваме да слагаме, проблемите във едно семейство, братската / сестринска връзка, първите любовни трепети, лоялност един към друг и както със хубавото винаги има и лошо, а именно това най- близкия ти човек да те предаде. 

   След като завърших "Три метра над небето" веднага започнах и втората част "Искам те" още съм във началото, но от това което прочетох до сега, знам че няма да бъда разочарована. 
  Във Goodreads дадох 4 ✩ звезди а не 5 поради две причини: 
   1. Филма (Испанската версия) ми хареса повече. 
   2. Имаше няколко момента в които автора изпадаше във големи обяснения и се отплесваше ненужно. 

--- --- --- --- --- 

        
                        
                                           Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

LitCon Bulgaria 2018 - едно невероятно преживяване

Здравейте, приятели!
--- --- --- --- ---

   Толкова много и различни емоции все още има в мен, когато стане въпрос за LitCon 2018 че просто не знам от къде да започна и кое по-напред да споделя.
Емоции много, но всяка една ме кара да се чувствам толкова щастлива, позитивно настроена и също така създаване на скъпи спомени.

Ще се опитам да ви представя от моя гледна точка приключението наречено LitCon, като идеята ми е да ви опиша моята специална и незабравима събота, а датата беше 06.10.2018.
Реално моето приключение започна още от петък срещу събота вечерта, когато трябваше да си хвана влака от Стара Загора за София, а началният час беше 01:35ч. Последния път когато се бях качила на влак беше доста отдавна и вълнението в мен бе доста голямо, особено докато стигна до Пловдив когато се качи най-добрата ми приятелка и двете се запътихме към столицата. В 06:10ч. слязохме на ЖП Гарата в София и от този момент ентусиазма и вълнението в мен …