Пропускане към основното съдържание

"Три метра над небето" от Федерико Моча







            Здравейте приятели, днес съм тук със мнението си за книгата "Три метра над небето" от Федерико Моча.
                                         Издателство: SkyPrint
                                         Цена: 14.99 лв.

Благодаря на издателство SkyPrint че бяха толкова любезни и ми предоставиха възможността да прочета книгата.


--- --- --- --- ---


        АНОТАЦИЯ:

"Три метра над небето" се превръща в литературен феномен веднага след излизането си в Италия. След отказа на няколко издателства, авторът финансира сам отпечатването на ограничен тираж, който предизвиква бум сред младежта. Преди следващото издание на романа, негови ксерокопия се разпространяват от ръка на ръка сред учениците в италианските гимназии.

Всъщност не е трудно да се разбере защо книгата на Федерико Моча завладява сърцата на милиони тинейджъри по света. „Лошото момче” Степ и ученичката Баби живеят в различни светове, но когато се срещат експлозията избухва - груба и същевременно безкрайно нежна. Защото само любовта може да те накара да забравиш всичко останало... и да се почувстваш ТРИ МЕТРА НАД НЕБЕТО.

 --- --- --- --- ---

    Както се вижда и от анотацията по-горе, никое издателство не е искало да издаде историята и тук веднага се питам защо за бога, защооо? Много се радвам че все пак автора не се е отказал и е направил всичко възможно за да види бял свят неговият роман. Самата история има и филмови адаптации, първо Италианска разбира се, а преди 2 или 3 години излезе и Испанска. Тук отново имам късмет и голяма радост падна, защото като любител на испанското кино нямаше как да не се зарадвам че са направили филм по-този роман иии... да има и още във главната роля Степ ( Аче- това е името на главния герой във Испанската версия) се превъплъщава любимият ми испански актьор а именно Марио Касас.

Историята е типично тинейджърска и все пак много истинска. Макар и романа да се причислява към художествената литература, за мен автора е представил много реалистично повечето неща. Представени са хора от различни класи, както е и във живота, нещата които ги правят "уж" различни едни да бъдат по-добри от други само защото имали повече пари и влияние. Нооо, това ли е най-важно или отношението един към друг и това което чувства човек със всяка част от себе си.
Човек може да има всичките пари на света, най-голямото влияние, но да бъде сам и да бъде празен от към чувства.

Ето тук идва време да спомена и главните действащи лица Степ и Баби.

  ✩ Степ - е момче което няма много пари, следователно няма влияние във обществото, но поне е истински и такъв какъвто цени всяко едно нещо, всеки един човек който среща в живота си и не ги приема за даденост. Степ е "лошото момче" но защо ли, семейството му се разпада и главната виновница за това е майка му към която момчето има голямо доверие и я мисли едва ли не за стълба на семейството. След като разбира какво е направила, Степ се чувства предаден и от там нататък светът му се срива има проблеми със полицията, дори има дело срещу него, майка му може да му помогне но не го прави. На изслушването Степ има възможност да се защити като каже истината но не го прави защото не иска да нарани чувствата на баща си и брат си. И все пак му дават шанс пускат го, но при следващо провинение може да влезе във затвора. Може би това което го спасява да не изпадне във по-голяма дупка е неговият най-добър приятел Поло, той е със него във добро и лошо. Има и други разбира се, но най-голяма упора Степ намира във лицето на Поло. А тук трябва да спомена че момчетата са луди по-моторите си и редовно участват във много опасни състезания.

  ✩ Баби - е типичната снобка на която семейството и има много пари, влияние и всичко се поднася на златен поднос както на Баби така и на сестра и Даниела. Още от филма не харесах Баби и сега когато прочетох книгата, това мое мнение се затвърди и все пак имаше и моменти макар и много малки в които Барбара беше много ама многооо по-малко дразнеща. Тя е от тези момичета които мама и казва какво да прави, какво да облича, къде да ходи и дума да не става нещо друго да бъде, докато Дани не е чак толкова покорна и разбира се майка им предпочита повече по-голямата си дъщеря. Да де ама всичко се преобръща когато двамата със Степ се срещат съвсем ненадейно на улицата в едно задръстване. Всъщност не всичко Баби се променя, но на половина по-скоро и затова че не може да направи компромис във дадена ситуация, ще загуби нещо много скъпо за нея.

  ✩ Палина - е най- добрата приятелка на Барбара и честно казано много по-готина. Тя е любимият ми женски персонаж от първата книга. Палина обича да прави нови много по-различни неща и да се забавлява. Запознава се със Поло по-един много забавен начин и от там те, малко по-малко започват да излизат заедно и разбира че Поло може също да няма много неща, но поне е истински а не повърхностен и изкуствен. 

  ✩ Поло - както вече споменах по-горе най-добрият приятел на Степ. Голям образ, на моменти малко простоват, но все пак истински и един типичен тинейджър. Дай му да излиза, да си кара мотора, да задява момичета.... докато... не среща Палина. 



      Романа се чете много бързо, със сигурност не е някоя натоварваща история и все пак може да те накара да се замислиш за много неща. Стойността на истинското приятелство, разликата във класите които самите ние решаваме да слагаме, проблемите във едно семейство, братската / сестринска връзка, първите любовни трепети, лоялност един към друг и както със хубавото винаги има и лошо, а именно това най- близкия ти човек да те предаде. 

   След като завърших "Три метра над небето" веднага започнах и втората част "Искам те" още съм във началото, но от това което прочетох до сега, знам че няма да бъда разочарована. 
  Във Goodreads дадох 4 ✩ звезди а не 5 поради две причини: 
   1. Филма (Испанската версия) ми хареса повече. 
   2. Имаше няколко момента в които автора изпадаше във големи обяснения и се отплесваше ненужно. 

--- --- --- --- --- 

        
                        
                                           Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ