Пропускане към основното съдържание

"Песен за Ахил" от Маделин Милър




                                                      Здравейте, приятели!






                                           Издателство: Егмонт-Анишър
                                           Страници: 384
                                           Цена: 19,90лв.





--- --- --- --- ---

  АНОТАЦИЯ: 

От векове се пеят песни за Ахил, но никоя не може да се сравни с тази. Дълбоко въздействаща и изумително оригинална, тя предлага нов прочит на Троянския цикъл. Оплела в себе си безгранично въображение, опустошителна любовна история и разказ за титаничния сблъсък на богове и царе, историята на сина Пелеев, изпята от обичния му другар Патрокъл, поставя всевечните въпроси за цената на мира и вечната слава, безсмъртието и копнежите на човешкото сърце.

--- --- --- --- ---

  Макар и отзад на книгата да е написано че е по-скоро романтичен поглед към двама от Омировите герои, признавам си в началото бях леко изненадана, но пък с напредване на историята останах доста впечатлена от различния поглед на Маделин Милър.
Харесва ми идеята й да създаде история за двама толкова добре познати ни герой, но в същия момент нещо различно. Разбира се, през цялото време авторката се придържаше към главните и познати ни моменти от историята, но в "Песен за Ахил", ставаме свидетели и на събитията поднесе ни направо от кухнята, както се казва.

Според мен, това е повече като изповед на самия Патрокъл към Ахил - с такава страст говореше за това легендарно момче, обречено на величие, толкова много му се възхищаваше и толкова беше привлечен първо може би от аурата му, а след запознанството му и от характера и всичко което всъщност прави Ахил - Ахил.
Различното за мен беше че тук проследяваме историята и на двамата главни герои още когато са момчета, преди да ги познаваме такива каквито са и разбира се - любовните чувства които се зараждат между тях.
Авторката е успяла на 100% да пресъздаде тази силна и непоклатима връзка между Ахил и Патрокъл. - приятелска и любовна.

Патрокъл - отхвърлен от баща си и прогонен от родното си място, като че ли всичко и всички биват срещу него. Изпратен в изгнание при цар Пелей, всъщност се оказва че намира много повече от колкото си е мислил. В лицето на Пелеевия син, намира не само любовта, но и приятел за цял живот. Човек, който не го съди затова което е сторил или че е създаден за нещо друго, но не й за войн.

Ахил - още от както се е родил, майка му Тетида, предрича че той ще стане знаменит войн и най-велик за своето време. Определено всичко е от страната на Ахил и все пак ще премине през не една и две трудности. Но, когато имаш някой близък до себе си, всяка трудност, макар и с голяма загуба ще се преглътне и то геройски.

Пелей и Тетида - колкото е добър и мъдър Пелей, било то към синът си или Патрокъл, то толкова лоша и зла се оказва Тетида. - най-вече към Патрокъл. Твърдо решена да вгорчи живота на младото момче, тя прибягва много пъти до различни прийоми за да раздели двете момчета. Тетида смята че Патрокъл не е достатъчно добър за Ахил, само защото е смъртен.

Разбира се има още много, много, герои които си имат своето място в историята, но няма да навлизам чак толкова много в подробности, ще оставя това удоволствие на вас.

Тук идва и момента в които да кажа и кое не ми хареса.
Авторката беше отделила доста време и то през цялата книга за определения от типа на какво има в гората, как изглежда еди коя си полянка, птичките и такива подобни неща. И според мен, доста малко на сцените свързани с битките, някак половинчати ми се сториха. - примерно битката между Ахил и Хектор: докато се намерят един друг и започнат да се сражават, то в следващия вече всичко беше приключило и съответно мисля че всички знаем кой излиза победител от тази битка.
Да се върна на темата за гората - когато Ахил и Патрокъл отидоха при Хирон за да ги научи да се бият, да разпознават билките и всички тези подобни неща, то ето тук ми беше проблема имаше доста, доста излишни подробности, които можеха да са една идея по-сбити и всъщност така едното нямаше да е за сметка на другото. Не обичам да чета по-страница или две за една определена случка или действие. Другото с което също имах лек проблем е че при мен книгата вървеше на приливи и отливи - на няколко места ми се стори че не се случваше кой знае какво, но пък когато вече започна развръзката на цялата история и финала, много ми хареса и действието беше добро. Крайната ми оценка е 4 ✩ заради всички неща по-горе, които отбелязах, плюс това че гръцката история и митология е едно от любимите ми неща. И не на последно място, както също вече споменах, различния поглед който ни дава Маделин Милър към историята на Патрокъл и Ахил.

Много се радвам че изд. Егмонт са запазили оригиналната корица, мога да кажа че определено се превърна в една от любимите ми за тази година. Превода е дело на Кристина Георгиева.


   "Нямаше думи, с които да му опиша чувствата си. Нашият свят беше свят на кръв и славата, която тя носеше. Само страхливците не се сражаваха в битки. Един царски син нямаше никакъв избор. 
Воюваш и побеждаваш или воюваш и умираш. Даже Хирон му беше изпратил копие." 



--- --- --- --- --- 



                                  Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ