Пропускане към основното съдържание

"Уилям Уентън и Шифрованият портал" от Боби Перс #2




                                           
                                                Здравейте, приятели!




              
                        Издателство: Емас 
                        Страници: 256 
                        Цена: 13,90лв. 





--- --- --- --- ---

  АНОТАЦИЯ: 


Гениалният кодоразбивач Уилям Уентън се изправя пред ново предизвикателство

След грандиозен провал по време на телевизионен двубой по решаване на логически загадки и инцидент в училище Уилям започва да усеща, че магическите му способности го предават. Тялото му вече не се поддава на неговия контрол. Защо? Какво става? Отговора на този въпрос той може да намери само на едно място: в Института за постчовешки изследвания.

За своя огромна изненада Уилям заварва Института неузнаваем. Превърнал се е в затвор. Неговата стая прилича на килия, в двора са монтирани охранителни камери, патрулират гъсенични машини, издигнати са стражеви кули с гигантски прожектори, а из коридорите обикалят стражоботи, въоръжени с пасиватори. Очевидно всички се боят от нещо, но от какво – Бенджамин Слапъртън отказва да каже на своя ученик.

Уилям се опитва да изкопчи повече информация от приятелката си Иския, но и тя упорито крие причината за всеобщото безпокойство и страх. Талантливият кодоразбивач започва да разбира, че ще трябва сам да се добере до истината и не може да има доверие никому. Ще се наложи да се осланя на собствените си сили, ако иска да разбули мистерията около невидимата заплаха, тегнеща над Института, и значението ? за неговото бъдеще.

„Шифрованият портал“ е втората част от награждаваната поредица на Боби Перс за Уилям Уентън, който трябва да разплете мистерията, обвила миналото на семейството му, и да се справи с истината – а и с цял нов свят на роботи и свръхтехнологии. Напрегнати, динамични и вълнуващи, приключенията на Уилям ще се харесат на всички фенове на Пърси Джаксън и Доктор Ху. До момента поредицата има читатели в 36 страни по света и е напът да стигне и до екраните.



--- --- --- --- ---


  Отново се срещаме с Уилям Уентън, само четири месеца след всичко което му се случи и научи за себе си, за института и луридия. Върнал се отново към "нормалния" си живот на обикновено момче, всички се питат дали младият гений отново ще успее да се справи с поредния пъзел. Уилям участва в предаване в което се състезава срещу друго момче гений и все пак толкова сигурен в себе си, изведнъж Уилям губи контрол над тялото си. Започва да получава пристъпи, без причина и затова той трябва да се върне отново в Института... но всичко вече е различно, Института е заприличал буквално на затвор. А причината е че някой е влязъл без мястото му да бъде там.

И разбира се Уилям не може да стой на едно място, тъй като любопитството му е прекалено голямо, той вижда че се крият прекалено много неща от него и че има доста нередности. Момчето първоначално сам, а след това отново в тандем с Иския започва малко по малко да разплита новия случай и голямата опасност надвиснала над света и разбира че отново той е ключа към спасението му.

Без да навлизам повече в сюжета...
Продължението определено ми хареса една идея повече, може би защото, ние читателите сме навлезли вече в историята и опознали героите, или пък заради увличащия стил на писане на автора.
Макар времевото разстояние между първата и втората книга да е само четири месеца, Уилям и Иския ми се видяха една идея по-пораснали. Особено Иския ми се стори доста по-сериозна, отговорна и определено видях развитие в персонажа.
Харесва ми това че заедно с историята се вижда развитие и у героите.
Освен със новата надвиснала опасност пред Уилям и приятелите му, той ще трябва да се справи и с очакванията които имат хората за него, родителите му и по-скоро новата машина която са пратили от Института за баща му с което тя трябва да му помогне да ходи отново, и не на последно място - загуба на много любим човек.


Дали ще успее да се справи със всички тези неща, ще оставя на вас да разберете след като прочетете книгата.
Определено мисля че отново Боби Перс е продължил по-един невероятен начин да представи поредната загадка за младия гений, продължава да държи читателя в леко напрежение и все така стилът му на писане, грабва вниманието от първата до последната страница. Финала на тази книга остави у мен доста въпроси и чуденки, още щом затворих последната страница ми се искаше да имам в себе си и третата за да мога да намеря отговора на всички въпроси, но уви ще трябва кротко да почакам докато излезе. Наистина нямам търпение какво още очаква Уилям и нас разбира се като негови съмишленици, макар и да сме странични наблюдатели.

Отново корицата е много красива, лилавото е един от любимите ми цветове и макар и първата корица също да е красива, то тази ми харесва една идея повече.
Превода е дело на Ева Кънева, а дизайна на корицата е от Стоян Атанасов, "Kontur Creative".



     " - Какво искаш да кажеш?
        - Че сблъсъкът с трудности не означава непременно поражение. Може да е начало на нашето усъвършенстване. Вземаме си поука от грешките и ставаме по-силни.
           След кратка пауза татко продължи: 
        - Не забравяй, че си по-силен, отколкото си мислиш, Уилям. 
        - Убеден ли си? 
        - Да, категорично. - Баща му понечи да отхапе парче палачинка и я лепна върху лицето си."



      Благодаря на издателство Емас за предоставеното копие! 



--- --- --- --- --- 


                                     Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ