Пропускане към основното съдържание

"Chatroom" от Хелен Фресвейк





          
                                                    Здравейте, приятели!





                    
                                       Издателство: Емас
                                       Страници: 320
                                       Цена: 13лв.





--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ: 

Сив юнски дъждовен ден, типичен за холандското лято. Възрастна семейна двойка намира край спирката за града две момичета - легнали в калта в необичайни пози, те не дават признаци за съзнание.

Няколко месеца преди това. Марсия и Флор, 15-годишни, съученички и най-близки приятелки, се срещат почти всеки ден след училище и влизат в чата. Там ги чакат срещи с непознати момчета - някои вълнуващи, други - отвращаващи. Но при всички случаи любопитни. Понякога се събличат пред уебкамерата на по-настоятелните. Какво толкова - нали не могат нищо да им направят в мрежата.
Един ден Флор най-неочаквано получава покана за пробна фотосесия от известна модна агенция - снимката й е стигнала дотам. Двете момичета се впускат в приключението, изпълнени с мечти за кариерата на модели. И с чистото съзнание на един млад човек, че всички хора в живота са добронамерени. Истината се оказва друга...

Това, което сполетява Марсия и Флор, не е единичен случай. Авторката Хелен Фресвейк, бивша полицейска служителка, се е срещала твърде често с млади момичета, жертви на злоупотреба и насилие вследствие на интернет измами. Настоящата книга, базирана на истински случай, тя написва, за да предупреди младите хора да не се доверяват на случайните запознанства в чата.
Книгата е номинирана за Наградата на Германия за детско-юношеска литература и е избрана от Младежкото жури на Холандия за книга на годината.


--- --- --- --- ---

 Откъдето и да започна все няма да ми е лесно, защото книгата не е лесна, историята е трудна и това е така защото е по-истински случай.
 Историята която ни предлага авторката е написана с цел да предупреди всички млади хора и да ни накара да се замислим и да си дадем сметка че опасността дебне зад всеки ъгъл. От нищо не сме защитени и както е известната приказка че ако не ние, няма кой да ни помогне, то тук се вижда че и сами може да си навредим като сме невнимателни, наивни и не мислещи трезво.

Да, вярно е че Марсия и Флор са само на 15 години, но все пак си мисля че можеха да бъдат малко по-внимателни.
Марсия е тази която е по-отворената и по-дръзката, а Флор по-затворена и в повечето случай първо мислеща, но пък как да остави приятелката си сама.

 Да кажем че всичко в началото бе горе-долу добре, двете момичета комуникираха с момчета само по-интернет и нищо повече.
Както споменах Марсия е по-дръзката от двете, тя започва да си пише с момче което на пръв поглед изглежда доста съмнително и двамата правят пред камерата неща за които семейството й ни най-малко не подозира, само Флор и все пак това не е достатъчно.

След известно време някак си, уж съвсем случайно, Флор получава покана за пробна фотосесия от Агенция набираща млади модели. Изпълнена с много съмнения, тя все пак отива на срещата заедно с най-добрата си приятелка. И така на уреченото място двете момичета се запознават с мъж и жена, които на пръв поглед с нищо не показват, колко всъщност са опасни.

На втората им среща вече става голямата беля, завели Марсия и Флор в така нареченото им фото студио, момичетата попадат в капан.
Оказва се че попадат в нещо като схема за незаконно снимане на деца и качване на снимките им в "специализиран" за това сайт.
След като вече са си свършили работата, извършителите захвърлят момичетата на спирка - полуголи, дрогирани и оставили ги завинаги със срамът и психическия им тормоз от цялата случка.

След като биват намерени от възрастна двойка която се обажда на полицията, започва да тече разследване за да се установи кои са извършителите, какъв е бил мотивът и разбира се да бъдат арестувани и вкарани в затвора.

Тук се появява инспектор Ван Бюрен и малък екип който да бъде на негово разположение за цялото разследване или поне през повечето време.
И тук искам да отбележа че авторката е бивша полицейска служителка и това определено си проличава когато се включва полицейският екип, личи си професионализма и тънкостите които има в едно полицейско разследване. Изпълнено с рационално мислене, проследяване на колата, обажданията, разпити и какво ли още не... а в това време главният виновник през цялото време си мисли че е бил перфектен в престъплението си.

Стигаме до финала, където само ще кажа че ми хареса, останах доволна и много ми се иска като цяло да не се случват такива неща, но за съжаление знам че няма как да се случи. Но пък поне нека повечето такива случки да получат справедлив край.

"Chatroom" е книга за реалността и това как не трябва да се доверяваме на непознати хора, показва колко опасно място може да бъде интернет пространството и също така на едно разбито завинаги приятелство и болката от преживяното.
Стилът на писане на авторката е силно въздействащ, през цялото време още от първата страница се усещаше напрежение че ни очаква нещо наистина опасно и също така смятам че е лесно достъпен за читателя.
Освен че историята много ми хареса и ме накара да се замисля още повече за доста неща, другото което също ми харесва е корицата. Смятам че нашата корица е по-добра от оригиналната. Корицата е дело на Златина Гочева, а превод от нидерландски - Василка Ванчева.


    
           Благодаря Ви, издателство Емас за предоставеното копие! 


--- --- --- --- ---



                      
                            Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ