Пропускане към основното съдържание

"Chatroom" от Хелен Фресвейк

          
                                                    Здравейте, приятели!

                    
                                       Издателство: Емас
                                       Страници: 320
                                       Цена: 13лв.

--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ: 

Сив юнски дъждовен ден, типичен за холандското лято. Възрастна семейна двойка намира край спирката за града две момичета - легнали в калта в необичайни пози, те не дават признаци за съзнание.

Няколко месеца преди това. Марсия и Флор, 15-годишни, съученички и най-близки приятелки, се срещат почти всеки ден след училище и влизат в чата. Там ги чакат срещи с непознати момчета - някои вълнуващи, други - отвращаващи. Но при всички случаи любопитни. Понякога се събличат пред уебкамерата на по-настоятелните. Какво толкова - нали не могат нищо да им направят в мрежата.
Един ден Флор най-неочаквано получава покана за пробна фотосесия от известна модна агенция - снимката й е стигнала дотам. Двете момичета се впускат в приключението, изпълнени с мечти за кариерата на модели. И с чистото съзнание на един млад човек, че всички хора в живота са добронамерени. Истината се оказва друга...

Това, което сполетява Марсия и Флор, не е единичен случай. Авторката Хелен Фресвейк, бивша полицейска служителка, се е срещала твърде често с млади момичета, жертви на злоупотреба и насилие вследствие на интернет измами. Настоящата книга, базирана на истински случай, тя написва, за да предупреди младите хора да не се доверяват на случайните запознанства в чата.
Книгата е номинирана за Наградата на Германия за детско-юношеска литература и е избрана от Младежкото жури на Холандия за книга на годината.


--- --- --- --- ---

 Откъдето и да започна все няма да ми е лесно, защото книгата не е лесна, историята е трудна и това е така защото е по-истински случай.
 Историята която ни предлага авторката е написана с цел да предупреди всички млади хора и да ни накара да се замислим и да си дадем сметка че опасността дебне зад всеки ъгъл. От нищо не сме защитени и както е известната приказка че ако не ние, няма кой да ни помогне, то тук се вижда че и сами може да си навредим като сме невнимателни, наивни и не мислещи трезво.

Да, вярно е че Марсия и Флор са само на 15 години, но все пак си мисля че можеха да бъдат малко по-внимателни.
Марсия е тази която е по-отворената и по-дръзката, а Флор по-затворена и в повечето случай първо мислеща, но пък как да остави приятелката си сама.

 Да кажем че всичко в началото бе горе-долу добре, двете момичета комуникираха с момчета само по-интернет и нищо повече.
Както споменах Марсия е по-дръзката от двете, тя започва да си пише с момче което на пръв поглед изглежда доста съмнително и двамата правят пред камерата неща за които семейството й ни най-малко не подозира, само Флор и все пак това не е достатъчно.

След известно време някак си, уж съвсем случайно, Флор получава покана за пробна фотосесия от Агенция набираща млади модели. Изпълнена с много съмнения, тя все пак отива на срещата заедно с най-добрата си приятелка. И така на уреченото място двете момичета се запознават с мъж и жена, които на пръв поглед с нищо не показват, колко всъщност са опасни.

На втората им среща вече става голямата беля, завели Марсия и Флор в така нареченото им фото студио, момичетата попадат в капан.
Оказва се че попадат в нещо като схема за незаконно снимане на деца и качване на снимките им в "специализиран" за това сайт.
След като вече са си свършили работата, извършителите захвърлят момичетата на спирка - полуголи, дрогирани и оставили ги завинаги със срамът и психическия им тормоз от цялата случка.

След като биват намерени от възрастна двойка която се обажда на полицията, започва да тече разследване за да се установи кои са извършителите, какъв е бил мотивът и разбира се да бъдат арестувани и вкарани в затвора.

Тук се появява инспектор Ван Бюрен и малък екип който да бъде на негово разположение за цялото разследване или поне през повечето време.
И тук искам да отбележа че авторката е бивша полицейска служителка и това определено си проличава когато се включва полицейският екип, личи си професионализма и тънкостите които има в едно полицейско разследване. Изпълнено с рационално мислене, проследяване на колата, обажданията, разпити и какво ли още не... а в това време главният виновник през цялото време си мисли че е бил перфектен в престъплението си.

Стигаме до финала, където само ще кажа че ми хареса, останах доволна и много ми се иска като цяло да не се случват такива неща, но за съжаление знам че няма как да се случи. Но пък поне нека повечето такива случки да получат справедлив край.

"Chatroom" е книга за реалността и това как не трябва да се доверяваме на непознати хора, показва колко опасно място може да бъде интернет пространството и също така на едно разбито завинаги приятелство и болката от преживяното.
Стилът на писане на авторката е силно въздействащ, през цялото време още от първата страница се усещаше напрежение че ни очаква нещо наистина опасно и също така смятам че е лесно достъпен за читателя.
Освен че историята много ми хареса и ме накара да се замисля още повече за доста неща, другото което също ми харесва е корицата. Смятам че нашата корица е по-добра от оригиналната. Корицата е дело на Златина Гочева, а превод от нидерландски - Василка Ванчева.


    
           Благодаря Ви, издателство Емас за предоставеното копие! 


--- --- --- --- ---                      
                            Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл

Здравейте приятели, днес съм тук със мнението си за Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл.
                                Издателство: Art Eternal и книжарници Art Plus
                                Цена: 12.00 лв.

--- --- --- --- ---

       АНОТАЦИЯ:

 "Приключенията на Шерлок Холмс" представя колекция от дванадесет кратки разказа на известния писател Артър Конан Дойл. Техен основен герой е частният детектив Шерлок Холмс, прочут със своята наблюдателност и безпогрешни логически разсъждения, граничещи с невъзможното. Той умело ги прилага при разследването на поредица от случаи на множество различни клиенти, включително официалните власти от "Скотланд Ярд".

В първи том на настоящето издание на "Приключенията на Шерлок Холмс" са включени първите шест разказа за гениалния детектив - "Скандал в Бохемия", " Съюзът на червенокосите", "Добре замислено", "Загадка в долината Боскум&q…