Пропускане към основното съдържание

"Книжарницата" от Пенелопи Фицджералд

 






                        Здравейте, приятели! 



         

   

                        Издателство: ИнфоДАР

                        Страници: 160

                        Цена: 13.90лв



--- --- --- --- ---

  Попаднах на книгата на Пролетния панаир на книгата. Признавам си че две неща ми събудиха интереса. Първо беше самото заглавие и второ - корицата. Разбира се, преди да си я взема, прочетох анотацията и тя беше финалният щрих за да си я купя. Също така от жената на щанда, разбрах, че има и филм по книгата. Жената на корицата също издава това, тъй като е известна актриса - Емили Мортимър. Филмът е от 2017г., все още не съм го гледала, но и до там ще стигна. 😉

Историята на пръв поглед изглежда много проста и обикновенна, нооо... далеч не е така. Главната геройня Фрорънс е твърдо решена че иска да отвори книжарница в малкото крайморско градче Хардбъро, намиращо се в Източна Англия. Тя живее там от 10 години и всички я познават много добре или по-скоро там всеки познава всеки и се научава всичко на секундата. 

Така наречената "Стара къща", къде Флорънс ще отвори книжарницата си е наистина доста стара и някак си опасна къща. Вътре има влага и невидимо присъствие на сърдит дух. Госпожа Грийн ще трябва да се стегне, тъй като я чака голяма борба за мястото и това в което мисли да го превърне. Едните са хората от местната власт, а другите са търговците от местните магазинчета, изпитващи големи трудности. 



Първата й най-голяма съперница е Г-жа Гамарт. Тя така и не може да приеме че е загубила мястото и вместо да покаже чест и достойнство, тя започва да лична война срещу Флорънс. 

Същевременно, книжарката далеч не е сама, на своя страна има 10 годишната Кристин. Тя обожава книгите  и започва да работи и да помага в книжарницата, също така старият и болнав вече господин Брандиш. Освен това с времето някои от хората, които са били срещу идеята за книжарница, започват да я посещават и да си взимат книги. 

И тук е много подходяща поговорката, че всичко това е "затишие преди буря". И то каква буря! Г-жа Гамарт е от тези хора, които имат познати с власт. И след известни опити за съботаж, то най-накрая успява да постигне своето. Без да навлизам в подробности, ще оставя това на вас. 

Признавам си че неочаквах такъв край или поне не ми се искаше да повярвам, че ще свърши така мечтата на Флорънс. Тя искаше само да отвори книжарница в малкото градче, както вече споменах от цели 10 години. Но, когато всички или поне повечето хора от него са срещу нея и особенно един от тях има влияние, борбата е двойно по-трудна. 

Според мен тази история макар развиваща се през 1959г., тя е много показателна и актуална и днес. Все още за съжаление се намират подли хора, които разполагат с някакъв вид власт и се осмеляват да я използват срещу хора, които имат само и единствено добри подбуди. В случаят г-жа Гамарт, не успя да преглътне факта, че не успя да купи "Старата къща" и направи всичко възможно за да докара Флорънс до единственият избор след голяма борба, а именно да затвори книжарницата. И освен това тя няма нищо друго в Хардбъро и е принудена да се премести в най-близкият голям град.  Моят извод от тази история е че трябва да бъдем по-добри, по-толерантни ипумеещи да губим и намиращи други варианти. 


   "Понякога ми се струва, че мъжете и жените не са най-подходящите хора един за друг. Разбира се, такива хора трябва да съществуват някъде."


   "Нека ви кажа, на какво се възхищавам у човешките същества. Най-много ценя единствената добродетел, характерна не само за тях, а и за боговете и животните. Говоря за смелостта. Вие, госпожо Грийн, сте много смела жена."


--- --- --- --- ---


            Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ