Пропускане към основното съдържание

"Книжарницата на Мистър Ливингстън" от Моника Гутиерес

 








                                                             Здравейте, приятели! 











                                            Издателство: Кръгозор

                                            Страници: 208

                                            Цена: 18лв.





--- --- --- --- --- 

  Може ли някой да ми каже, дали има книгохолик, който да не обича да чете за книги, книжарници и такива подобни? Аз мисля че, няма такъв, и разбира се за мен тези истории са ми много приятни и няма как да ми омръзнат. 

За тази книга, мога да кажа че си имах малки очаквания че ще ми хареса, не само заради тематиката й, а защото имам 2 - 3 прочетени книги от испански автори и всяка една колкото и да са малко на брой, то те много ми харесаха, като истории и като стилове на писане на авторите и да, тук също имах успех. 

Мистър Ливингстън и невероятно красивата книжарница "Муунлайт Букс", носят в себе си такава магия, която завладява всички, такава лека потайност, която те кара да копнееш наистина да бъдат реални място и човек и някой път да може да посетиш мястото и да проведеш разговор с книжаря. 

Агнес Марти - е археоложка, която в момента не може да практикува работата си, заминала от Барселона в Лондон за да търси отново мястото си след археолозите, тя изпада в голяма емоционална дупка, довело я почти до отчаяние. Но, разбира се винаги има някой който да покаже че има светлина и в най-тъмните времена. 

Ясмин - приятелка и хазяйка на Агнес, един ден я изпраща на адрес на който се намира "Муунлайт Букс", а в нея се оказва че мистър Ливингстън си търси помощник. И в един дъждовен ден, това се случва, Агнес е наета и макар несигурна в себе си и в това че тя е убедена че пътя за нея е само и единствено археологията, всичко за нея ще се промени. Шанса който и дава книжаря, ще промени животите и на двамата завинаги, ще ги срещне с много интересни и различни персонажи и ще изживеят невероятни емоции. 

Ще спомена и някои от тях:

Оливър Туйст - 8 годишно момче, лудо по-това да изучава звездите и всичко свързано с тях, колкото и да не си признава мистър Ливингстън и Оливър си стават приятели. - ето това е пример че, млади и по-големи хора могат да имат общи интереси. 

Шивон Кларк - издателка и сем. партньор на книжаря. Тя също изиграва важна роля, най-вече с укротяването на характера на мистър Ливингстън в дадени ситуации.

Джон Локууд - главен инспектор към Скотланд Ярд. След като един ден изчезва Дневника на Дейвид Ливингстън - роднина на книжаря, той започва разследване, по-молба на Шивон. В стечение на историята между Джон и Агнес се зараждат чувства и става много интересно. Това което се случва между тях, новата работа и приятели, ще помогнат на Агнес малко по-малко да се отърси от меланхолията, несигурността и депресията, които са я налегнали. Бащинската фигура в която се превръща мистър Ливингстън, също е фактор, който ще отвори очите й и ще осъзнае че археологията не е всичко и че всичко ще дойде с времето си, ще си позволи да се отпусне и да бъде щастлива. 

Страшно интересна и забавна история. Персонажите са много симпатични, а постоянната препратка към някоя част от историята или пък книга, използването на цитати са вместени по-много оригинален и естествен начин. Нямам как да пропусна и тук да споделя че, имаше кратки, но ясни описания било то на пейзажи, места или ситуации. Това е история за вторите шансове, новите такива, неспирната борба със себе си, сбъдване на мечти, вярно приятелство, без границите от типа на години, пол или житейски опит да влияят. История за влиянието на книгите върху хората, откриването на любовта когато най-малко очакваш и общи интереси.


     "Светът беше сив и само ако човек научеше да го гледа с други очи, щеше да съумее да вижда също и частички от брилянтни цветове. Беше започнала да разбира, че щастието пониква от най-малките и неочаквани кълнове. И се питаше дали беше възможно всички хубави неща в живота да се побират само в една книжарница."

 

--- --- --- --- --- 

 

                                      Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Писателката: (15 дни с Фани Попова-Мутафова) от Владо Трифонов

                                                   Здравейте,             Издателство: Лемур   Страници: 192   Цена: 18,90лв. Признавам си, че не съм много, много запозната с живота на Фани Попова- Мутафова, но тази книга, това интервю от Владо Трифонов е едно много добро начало. Той ще ни представи един човек, който най-вече се е борил за романите си, те да видят бял свят и да бъдат четени. За 15 дни в които се среща с Фани Попова- Мутафова, честно казано мога да кажа, че главните теми са романите й, борбата да ги запази и най-вече дали е била нацистки настроена.  Аз бих казала, че НЕ - не е била нацистка. Но, тъй като е живяла и творила по времето на Втората Световна война, тя по-скоро е била успешно облъчена в така наречените "идеали" на един шизофреник. Била е убедена, че това което е представил като едно красиво, велико и светло бъдеще за просперитет е било правилно и това я води към затвора. За съжаление милиони хора са били излъгани и подведени от болната а