Пропускане към основното съдържание

"Дъщерята на палача и кралят на просяците" от Оливер Пьоч






                                                              Здравейте, приятели!






                                     Издателство:Хермес 
                                     Страници:400 
                                     Цена: 17,95лв. 





---- --- --- --- ---

    АНОТАЦИЯ: 

 Бавария, 1662 г.

Якоб Куизъл – палачът на баварското градче Шонгау, получава вест, че сестра му е на смъртен одър. Той незабавно заминава за Регенсбург. В дома й заварва ужасяваща гледка: сестра му и съпругът й са жестоко убити. След миг в къщата нахлуват стражари и палачът е отведен в затвора като очевиден извършител на убийствата. Членовете на градския съвет държат да изтръгнат самопризнания и на Якоб Куизъл му предстои да изпита на свой гръб практиките на палачите в Регенсбург.

Магдалена и любимият й Симон веднага се заемат да го оневинят. С помощта на просяци от подземния свят, монах пивовар и галантен венецианец те ще разкрият коварен план, който цели не само Куизъл да бъде ликвидиран по фалшиви обвинения, но и заплашва империята.


--- --- --- --- ---

  Още една много любима трилогия, която искам не искам завърших и ще ми липсва. Историческите романи са едни от книгите които много харесвам, а тук в тази всичко ми стана страшно любимо. Стилът на писане на автора, героите, как е вплел своя род Куизъл и част от историята им в книгите. Много ми харесва как Пьоч е съвместил сериозната част, мистерията и същевременно доста комичните моменти.

Трилогията "Дъщерята на палача" ни пренася в едни доста, доста различни времена от нашите. Запознаваме се с живота такъв какъвто е бил през 1662г. в Бавария, също така с някои техни обичай и донякъде с това как са разсъждавали. След края на всяка една от трите книги, автора е отделил по-няколко страници за това да ни разведе из реално съществуващите места в градчетата в които се развива действието. Разбира се тези които е измислил за да запълни историята, пък разказва какво го е подтикнало да ги включи.
Както вече ви споменах, Оливер Пьоч се е вдъхновил от далечен (разбира се) свой роднина за написването на книгите. В рода му е имало палачи и от тук да захвана и някои от героите ни.

Якоб Куизъл - е палача на Шонгау, той има жена, близнаци - момиче и момче и една по-голяма дъщеря Магдалена. Мнението за палачите е било такова че всички са много страшни, глупави и е най-добре да си нямаш излишна работа с тях, те са хора без чест и живеят в най-пропадналия район на градчето. Но, не и Якоб Куизъл, палача се оказва точно "Човек на честа", доста начетен, има голям набор от книги и дори е лечител. Ще го видим в главната роля и в трите книги и ще се запознаем от близко с процеса на работата му, мислите му и освен това ще се впуснем и в приключения.

Магдалена - е най-голямото дете на Куизъл и голяма моя любимка. Тя се оказва точно толкова добра лечителка колкото и баща й. Но, точно това че е дъщеря на палач и че е жена по-време когато мъжете имат крайната дума и доста предразсъдъци ще бъде най-оплювана. И все пак за да покаже че е мъжко момиче и никой не може да и казва какво да прави с живота си, Магдалена Куизъл ще се опълчи на всеки и на всичко за да покаже че може да бъде равна на мъжете че и повече.

Симон - много добър в професията си, бих казала новатор за времето си - а именно обещаващ лекар. Младия лекар изпитва голямо уважение към палача на Шонгау, заради всичките му знания и доста често го посещава и иска съвети от него. В същото време Симон и Магдалена започват да изпитват привличане един към друг и тук е мястото да вметна, нещо много важно което определено ми направи добро впечатление. Както става ясно и тук има любовна история, проследяваме я от самото начало, но и в трите роман е предложена по-изключително умерен вариант, ненатрапчив и съответно не измества главната идея на историята. А именно да разплетат някои у друг проблем в Шонгау.

Разбира се има и още няколко персонажа които проследяваме, но реших да не им обръщам чак толкова внимание в момента. Знам че ревюто се измести в малко по-различна светлина, но тъй като нямам ревюта за предишните две книги, исках тук да ви запознава с тези трима сладури.

Приключенията в които ще се впуснем заедно с Якоб Куизъл, Магдалена и Симон са повече от интересни и вълнуващи. Изпълнени с мистерия, забавни моменти и в всяка една от книгите главните ни герои търпят развитие, няма как да не събуди интереса ви. Също така както вече ви споменах макар да има и художествена измислица, то автора успешно е вплел и истински факти, места и личности в книгите.

Българските копия на книгите са изключително красиви, автор на "Дъщерята на палача и кралят на просяците" е Мариана Кръстева Станкова. Превод на Младен Цветанов Влашки. И не на последно място в всяка една от книгите има карта - любимо, любимоооо!!!
И накрая се оказа че толкова ми е била интересна книгата че не съм си отбеляза нито един цитат - това ще е първото ми ревю от доста време без цитат. 😕


--- --- --- --- ---



                                               Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Писателката: (15 дни с Фани Попова-Мутафова) от Владо Трифонов

                                                   Здравейте,             Издателство: Лемур   Страници: 192   Цена: 18,90лв. Признавам си, че не съм много, много запозната с живота на Фани Попова- Мутафова, но тази книга, това интервю от Владо Трифонов е едно много добро начало. Той ще ни представи един човек, който най-вече се е борил за романите си, те да видят бял свят и да бъдат четени. За 15 дни в които се среща с Фани Попова- Мутафова, честно казано мога да кажа, че главните теми са романите й, борбата да ги запази и най-вече дали е била нацистки настроена.  Аз бих казала, че НЕ - не е била нацистка. Но, тъй като е живяла и творила по времето на Втората Световна война, тя по-скоро е била успешно облъчена в така наречените "идеали" на един шизофреник. Била е убедена, че това което е представил като едно красиво, велико и светло бъдеще за просперитет е било правилно и това я води към затвора. За съжаление милиони хора са били излъгани и подведени от болната а