Пропускане към основното съдържание

"Григор Димитров: Гордостта на България" от Любомир Тодоров



                                    
                                                          Здравейте, приятели!







                                       Издателство: Ciela 
                                       Страници: 184 
                                       Цена: 14,90лв. 




--- --- --- --- ---
 
    АНОТАЦИЯ: 


Григор Димитров - Гордостта на България. Любомир Тодоров подробно описва успехите му при юношите, кариерата му при мъжете, мачовете му за България, неговите треньори, като внимание е отделено и на неговия живот извън корта. В книгата са включени мнения на изтъкнати специалисти за играта на нашето момче, както и избрани интервюта на таланта през годините. Две цветни приложения с близо 50 снимки илюстрират трудния, но и триумфален път на Гришо през годините, отдадени на тениса.

--- --- --- --- ---

  Не мога да кажа че научих нещо нова за Григор Димитров от книгата, но пък ми беше интересно отново да премина през спомените си за някои от мачовете му или пък нещата които съм чувала от интервютата му. Започнах да гледам тенис от 2008г. и се оказа че тогава е и началото на професионалната кариера на Григор в ATP.

Книгата започва с глава посветена на триумфа на Григор през 2017 в Лондон и победата му на ATP финалите. Спомням си много добре целия турнир, беше невероятно чувство да видя че българин играе там, а след това и го печели. След това автора ни връща много, много назад във времето където ставаме свидетели как Димитров е започнал да се занимава с тенис и кой е бил човека които го е насочил към този спорт. След това ще проследим успехите му при юношите и няколкото невероятни резултати в тази категория. Разбира се непосредствено след това, автора ни пренася на следващото ниво, а именно кариерата му при мъжете - повечето мачове които автора беше описал, съм ги гледала и си ги спомнях.
Следващата глава бе за мачовете му в България и за България - още при юношите на турнири от Чалънджър сериите,  Купа "Дейвис", "Хопман Къп", Олимпийските игри, демонстративния мач на Григор срещу Монфис през 2015г. и тенис турнира в София.
Тук автора не е пропуснал да засегне и една много деликатна тема за това когато се случи така че Димитров не може да вземе участие за Купа "Дейвис" или от скоро провеждащия се у нас ATP 250 турнир В София. Мисълта ми е че е много лесно когато Гришо ни представя по-света чрез участието си, победите и успехите си да бъдем с него и да е най-удобния, но когато има причина, (която нито той, нито някой от екипа му са длъжни да ни дават и да трябва като малки деца да се обясняват) и не успее да вземе участие в дадения момент за България, веднага става неудобен, най-хуления и черната овца.

След това отиваме на главата посветена на треньорите, които са били през годините с Григор - като започнем с баща му и стигнем до Даниел Валверду. Тук има и вместени откъси от всички тях и мнението им за тенисиста, начина по-които са работили, над коя част от играта му са наблягали и т.н. Минаваме на главата свързана с живота на Григор извън корта, разбира се без да се навлиза надълбоко в личното му пространство и накрая глава наречена "Другите за Григор" - ето тази глава ми беше доста интересна и забавна.

Забавна, интересна и проследяваща кариерата на младия ни тенисист, показваща ни и до някъде реалността към спорта, преди години в България. Димитров е бил много малък когато, баща му го изпраща в Испания за да бъде трениран от много добри треньори и да получи условията които биха го извели до професионалния тенис. В книгата са поместени и снимки, отново проследяващи успехите на Димитров и вдъхващи много мотивация. Накрая автора е отделил страница за СТАТИСТИКА - на кариерата на Григор от 2007 до 2017, абсолютно съм впечатлена и ако имаше нещо ново което научих за Гришо, то беше точно тук. Много интересно бе за мен да разбера броя на спечелените сервис геймове, отбелязаните асове или пък реализираните точки за пробив. И не на последно място, Любомир Тодоров е поместил и няколко негови интервюта, които е взел лично от Димитров.



    "Казвал съм го и преди, казвам го и сега: титла от Големия шлем сигурно би била всичко за мен. Но нещата трябва да вървят поред. Не мога да допускам да губя мачове, които не трябва. За да печелиш такива срещи, се иска още малко, но това малко е всъщност толкова много. Трябва да се надпреварваш с всекиго всеки ден. Но знам, че колкото повече работа влагаш, толкова повече получаваш. И това е хубавото на тениса. За момента моят екип е моето семейство сме много сплотени и гледаме как да подобряваме нещата." 

    "Имах късмет да спечеля днес. Третия сет беше ключов, всичко можеше да се случи в него, но късметът беше с мен. Григор има всичко, за да бъде велик шампион. Ако продължава по този начин, ще се изкачи на върха." - Рафаел Надал 

   "Очевидно е, че Григор игра много по-добре от мен и заслужаваше да победи. Когато загубиш пет сервис гейма в двубой като този, няма как да се надяваш да победиш.", призна превъзходството на българина Рафа. 

   "Победата е изцяло ваша, вие ми измъкнахте мача. Да играя пред родна публика е адски вълнуващо, искам да благодаря на всички, че дойдохте тази вечер. Не преувеличавам - победата е изцяло ваша. Благодаря ви." 

   "Целите не могат да се поставят единствено от мен. Но този план за преследване на целите е много важен за мотивацията. Тя не идва само от мен, а от цялата среда на играча - семейство и приятели. Те също имат голяма роля, не по-малка от тази на треньора и отбора. Всичко около играча трябва да са на едни вълни с него и да не спират да го мотивират. Дани Валверду 

   "Григор трябва да стане по-последователен, да се научи да завършва мачовете си със самочувствие, защото понякога преднината му се изплъзва - както при загубата му от Джак Сок в Индиън Уелс последния сезон. Или както при онази брутална загуба от Диего Шварцман, когато потроши ракетите си. Но в спорта, както и в живота, понякога трябва да преминеш през такива болезнени моменти, за да откриеш вътрешната си издръжливост. 
Наистина вярвам, че най-доброто предстои за Димитров. Неговата история все още се пише и ни остава да видим къде ще ни отведе." - Ричард Палиаро


--- --- --- --- --- 


                                                    Благодаря Ви, за отделеното време!!!   

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ