Пропускане към основното съдържание

"Къде отива боклукът?" от Джес Френч




                                                          Здравейте, приятели!




                                         Издателство: Ракета
                                         Страници: 72
                                         Цена: 19,90лв.


--- --- --- --- ---

    АНОТАЦИЯ: 

"Къде отива боклукът?“ показва, че не е задължително да сме пораснали възрастни, за да станем герои, които спасяват планетата. Дори най-малките имат силата да променят нещата към по-добро.
Запитвали ли сте се къде отива отпадъкът, който изхвърляме в контейнера? Знаете ли, че:


в Тихия океан плува сметище, голямо колкото три Франции;

до 2050 г. ще има повече боклук в моретата и океаните, отколкото риба;

първата произведена пластмасова четка за зъби все още съществува и не се е разградила.


Джес Френч, природозащитничка и ветеринар, разказва за тези тревожни факти и как можем да се справим с тях. Как домът ни да бъде помощник в опазването на планетата? Как да измайсторим полезни вещи от разнообразни вехтории? С какво да заместим пластмасовите предмети в ежедневието си? Какви организации, инициативи и кампании помагат на околната среда и как можем да участваме в тях?

--- --- --- --- ---

  Колко често се замисляме за това къде отива боклукът ни, след като го изхвърлим в коша? Признавам си че лично аз не съм се замисляла чак толкова, но тук в тази книга ще видим различни примери за боклук, които правим в ежедневието си и то може би без да осъзнаваме.

Дадени са доста такива примери за направата на боклук и още толкова алтернативи.
Един от многото и глобални проблеми е използването на пластмаса, вярно че в днешно време, почти всичко което използваме и купуваме навън съдържа пластмаса, но и тук е намерен алтернативен вариант. От нас се иска само да осъзнаем колко е вредна за нас, за земята и за животните и разбира се може да си намерим заместители.

Пластмасата е толкова опасна защото тя не може да се разгради, най-застрашени са морските създания, които бъркат парченцата пластмаса с храна или пък след като бъде изхвърлена в океана те направо се заплитат в нея.

Както казах авторката ни дава много примери от ежедневието като например видовете замърсяване - било въздушно, шумово, светлинно и други. След това преминаваме през земните ресурси, тяхното изчерпване и възстановяване и други.
Книгата съдържа в себе си и много факти, статистики и разнообразна информация като влиянието на модата в произвеждането на вреден боклук и как може да го направим да бъде полезен.

Всички тези неща са придружени с голям набор от снимки и различни рисунки.
Радвам се че прочетох книгата, защото тези статистики които прочетох за боклука и които всъщност повечето са свързани с ежедневието ме накараха да се замисля, колко наистина е ГЛОБАЛЕН проблема с боклука.

Да, много по-лесно е да си отворим прозореца и да си изхвърлим боклука и да не се занимаваме повече, но така не е редно. Първо е грозно, второ - нарича се боклук защото е остатък от нещо и вече е като замърсител. Замърсител които влияе зле на нас хората, на животните, на природата и като цяло на земята. Всички неща са свързани затова трябва да се замислим как може да си помогнем, около нас да бъде по-чисто, да бъдем по-здрави, природата, животните и самата ни земя да бъдат по-здрави.
Не казвам че ще успея успешно да започна да спазвам всички алтернативни примери дадени в книгата, но това не значи че не мога да се опитам да направя и да си намеря удобни начини с които да помогна за този глобален проблем.
И все пак една птичка, пролет не прави, трябва всички да се замислим и малко по-малко да започнем да работим за отстраняването на проблема!

    " Отпадъците са всичко онова, което изхвърляме. Всяка наша дейност произвежда някакви отпадъци. Те са част от живота, който водим. Въпреки това е важно да се уверим, че не създаваме излишни отпадъци."


                    Благодаря, издателство Ракета за предоставеното копие!

 --- --- --- --- --- 

                               
                                   Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ