Пропускане към основното съдържание

"12 часа преди Коледа" от Десислава Чучулайн

 


                                                                     Здравейте, приятели!






                                                  Издателство: Orange Books

                                                  Страници: 264

                                                 Цена:15,90лв.





--- --- --- --- --- 

  АНОТАЦИЯ: 

Някои вълшебни истории оживяват малко преди Коледа...

Златни символи засияват по ръбовете на една книга и това ще преобърне живота на няколко души...

Един книжар и една млада жена, отдавна изстинали към уюта на празниците, ще се отправят на пътешествие във времето, което ще предопредели не само тяхната съдба, но и Баланса на Реалността. Някъде на Земята има тайнствена книга, която ги свързва, и макар те да не го знаят, дванайсет часа преди Коледа, страниците й ще засияят, а по ръбовете й ще изпъкнат мистериозни символи. В търсене на своя нов Книжар Главната книга ще се телестранира на Земята и ще припомни на двама души кои са истински важните неща в живота. Шепа магьосници, катерица с глава на койот, призрак и един телепортер ще забъркат магории и смръкотии, за да притежават книгата.

Но кой ще бъде избраният?

 

--- --- --- --- --- 

  Сдобих се със книгата още през миналата година от Коледният панаир в НДК, всичко се случи много спонтанно. Докато се разхождах из етажите, видях, че авторката ще бъде там и ще раздава автографи, признавам си че тогава се запознах с анотацията на книгата и ми допадна. Само че, докато се наканя да я прочета тогава, се случи така че, коледното ми настроение беше отминало и остана за тази година и отново не съжалявам. Благодаря за прекрасното послание, всяка книга в която има такова, признавам си ми е една идея по-специална!

Това е история за изгубената вяра в празника Коледа, за надеждата, добротата и всички емоции, които ни носи.

Изпаднали в ежедневието си, Николай и Мария, са загубили точно това, у себе си. Всички и всичко около тях лъха на Коледа, но и двамата просто не го виждат. Мария е управител на мол и твърдо е решила за поредна година да отклони поканата на семейство и приятели да прекарат тези така топли и забавни празници заедно. Предпочита да се прибере у дома и да стой сама. 

Николай пък е собственик на верига книжарници Greenbook, високо взискателен към обслужването и подредбата на обектите. Загубил родителите си, Ник също има планове, след като направи проверките из магазините да се прибере и просто да изчака всичко да отмине. Но, както е всеизвестно, по-някой път не всичко става така както си го мислим. 

Мария се намира в такси на път за мола и предстоящо събитие за което закъснява, Ник също е на път за книжарницата, когато и двамата стават свидетели на появило се задръстване, а причината е може би - катастрофа и загинал човек. В последствие се оказва, че това е Джордж - професор, който е бил близък приятел както на родителите на Николай, така и на самият него. 

В същото време в паралелните светове - Първоначалия и Хаосиания, се случва така че Главната книга бива изгубена, тя се телестранира на Земята. Нукт и Ереб - владетелите на тези два паралелни свята са готови на всичко за да си върнат или притежават тази така важна книга, която помага за баланса. Телестраниране, преминаване от един свят в друг, странни животни и какво ли още не ни очаква там.

За да бъде намерена и върната на правилното си място, Главната книга, тя трябва да намери Избраният, трябва да попадне при новия си Книжар. Тук на помощ, по-един или друг начин се притичват и преплитат във историята Джордж, Николай и Мария. Дали ще успеят да намерят книгата, а всъщност коя е тази Главна книга и за пелепортиране от едно място на друго, ще оставя да разберете сами. Дали Николай и Мария ще си върнат вярата в Коледа, ще разберете само ако дадете шанс на книгата! 

Признавам си, че в главите за Първоначалия и Хаосияния, бях леко объркана, кой кой е, кой са добрите и кой лошите, кой казва истината и кой не и къде вообще се намират тези светове. Темата свързана със паралелни светове и телепортиране, никога не ми е била от най-силните и ми трябва малко повечко време за да разбера какво се случва. Хареса ми това, как авторката е уловила и пресъздава Коледния дух, който се върти около тази така наречена "Главна книга". Книгата която символизира, този дух и настроение е книга, която смятам, че повечето сме чели и напълно описва и включва всички емоции, идеи за празника и традиции. Символ, че доброто винаги побеждава! 

Стилът на Десислава Чучулайн ми допадна, леснодостъпен, интригуващ и както вече споменах, абсолютно е успяла да ни прехвърли чрез историята си, този невероятен коледен дух за да започнем или пък да продължим да вярваме все повече във магията наречена КОЛЕДА! Корицата, както се вижда е много красива и след като се прочете историята, всъщност се разбира защо е направена по-този начин и какво означават тези символи. Тя е дело на Стоян Атанасов. 


      "Като деца сме големи егоисти. Искаме всичко без значение от цената..."

      " - Verba volant, Scripta manent* - Думите отлитат, написаното остава."



--- --- --- --- --- 

 

                                        Благодаря Ви, за отделеното време!!!


 

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Писателката: (15 дни с Фани Попова-Мутафова) от Владо Трифонов

                                                   Здравейте,             Издателство: Лемур   Страници: 192   Цена: 18,90лв. Признавам си, че не съм много, много запозната с живота на Фани Попова- Мутафова, но тази книга, това интервю от Владо Трифонов е едно много добро начало. Той ще ни представи един човек, който най-вече се е борил за романите си, те да видят бял свят и да бъдат четени. За 15 дни в които се среща с Фани Попова- Мутафова, честно казано мога да кажа, че главните теми са романите й, борбата да ги запази и най-вече дали е била нацистки настроена.  Аз бих казала, че НЕ - не е била нацистка. Но, тъй като е живяла и творила по времето на Втората Световна война, тя по-скоро е била успешно облъчена в така наречените "идеали" на един шизофреник. Била е убедена, че това което е представил като едно красиво, велико и светло бъдеще за просперитет е било правилно и това я води към затвора. За съжаление милиони хора са били излъгани и подведени от болната а