Пропускане към основното съдържание

"Асен и пътешествениците в 100 Българии" от Елена Павлова

 



                                                           Здравейте, приятели! 





                                                Издателство: СофтПрес

                                                Страници: 224

                                               Цена: 14,99лв. 




--- --- --- --- --- 

  Елена Павлова е автор който има страшно богато творчество и всяка една книга излязла от нея е получила заслуженото уважение и признание. Имах възможността да се запозная с авторката когато представяше "Камен и пиратите от 5г", това приятелско и леко хумористично чувство, което се усеща в книгите й, се изливаше и от нея. Тази книга е третата която чета от Елена Павлова, но пък всеки път е толкова завладяваща и приключенска история, изпълнена с толкова полезна информация. 

Още от началото това което ми направи впечатление и ми допадна много са любознателните факти, съчетани в историята. Също така много ми хареса че в началото на всяка част, беше вмъкнато стихотворение или възрожденска песен. Смятам че точно тази книга е един алтернативен начин децата да бъдат подтикнати или пък сами да намерят пътя към книгите и учене на българската история. 

Много бързо, Асен се превърна в любим персонаж. Толкова общи неща намерих с него. - например, списъкът с задължителните книги през лятото. Хич не обичах да ме задължават да чета и просто си избирах най-интересните за мен книги и четях само тях. Другото общо между нас е че и двамата не обичаме да ядем едно и също нещо две поредни вечери. 

Тук приключението ни запраща в толкова много различни Българии. След като Асен не може да замине за Варна, кака Катя, новата жена на баща му го записва на лятна занималня. Асен не е никак впечатлен, първо защото няма да може да се види с новата си приятелка Нася и второ, защото не иска да ходи на тази занималня. Само че си няма ни най-малка напредстава колко е необикновена. След поредица от случки, макар и разбираемо първоначално объркан, разбира че Исмет - главния ръководител и Войвода Алексей, далеч не са обикновени, а могат да пътуват в различни Българии. А Асен се оказва че също има дарба за това, ще падне голямо учене докато се докаже че става за това и Марио и Боби ще му помогнат да се впише сред тях и целия нов и скришен свят. 

Асен ще се изправи срещу надвиснала голяма опасност и чрез пътуването из различните Българии, заедно с новите си приятели ще трябва да спаси тази България в която живее той, тази България в която майка му я няма, а толкова много иска да си я върне и т.н. Задава се голяма битка между четниците и страшниците от Мордор. А освен това четниците ще имат и една много интересна среща с известна българска спортна личност.

Авторката си е хвърлила много труд, да покаже през очите на Асен, чрез лека промяна на някои исторически събития, какъв би бил изхода и как биха се развили нещата. Примерно: ако бяхме спечелили Световното през 94г., ако не беше заловен и обесен Левски и още доста подобни примери. Освен със спасяването на Българиите, Асен ще трябва да се справя и с личните си проблеми, както споменах голямата липса която изпитва, новата жена на баща му, бебето което е на път... 

 За пореден път съм силно удовлетворена от творчеството на Елена Павлова. Създала е една страхотна история, предлага ни да погледнем и от друга страна родната история. Отново група деца ни показват колко малко трябва за да бъдещ щастлив и как когато загубиш нещо или някого, разбираш че това е което си искал. Никой не е перфектен и не трябва да го забравяме, а да работим над себе си и да приемаме с любов и уважение това или тези които са около нас. Не на последно място искам да обърна и внимание на красивите илюстрации из страниците на книгата, те прекрасно допълваха всичко. А какъв ще е изхода от историята и ще има ли щастлив край ще оставя да разберете сами, след като прочетете книгата. 

 

     "- Сещам се за поне четирима човека, които са повече на място тук, отколкото в родните си Българии. 

- Може би: че колкото повече мечтаеш да промениш нещо, толкова по-ясно е, че домът ти е идеален с всичките му недостатъци?" 

 

--- --- --- --- --- 

 

                                          Благодаря Ви, за отделеното време!!!


Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ