Пропускане към основното съдържание

Книжен Коледен Декември 2021г.!

 




                                                 Здравейте, приятели! 







От много дълго време не съм пускала ревю за което се извинявам. Но, сега съм тук и то с нещо малко по-различно, но ми дойде като идея, тъй като поста е свързан с книгите, които прочетох през Декември. Споменавала съм много пъти, че като цяло избора ми на книга е според настроението, но през последния месец от годината нещата стоят по-малко различен начин. Може би, вече 4-5 години през Декември чета книги на коледна тематика. И 2021-ва не беше изключение. Сега ще ви представя седемте книги, които си набелязах и прочетох или пък имам да довършвам сега през Януари. (остана ми само една 😁) 



"Коледни хроники" - книга календар - от Джон Таунсенд

 Започвам с тази изключително красива книга. За мен тя беше едно малко книжно предизвикателство, тъй като е направена да се чете по-една история всеки ден от 1-ви до 24-ти Декември. За първи път ми се случи да чета така книга и като се познавам се притеснявах дали ще ми се получи. Тъй като не ми се искаше да изтърва някой ден, да се насъберат няколко истории и така магията да не се получи. Или пък да не издържа и да я прочета наведнъж. Ееее, все пак успях освен на края, изпуснах един ден и четох две истории заедно. Но, не е болка за умиране. А сега малко и за историята:

 24 дни, ставаме свидетели как минава подготовката за Коледната нощ, изработката на подаръците, непослушните еленчета, идеите на Баба Коледа, неуморните елфчета, малко досадната сестра на стареца и техните патила през коледните празници. Изключително трогваща история, която няма как да не запали коледното настроение и копнеж към празника. 

 

 

"Приказки подаръци" - 25 коледни приказки за малки и големи читатели

Издателство Софтпрес, създадоха един невероятен сборник с 25 коледни истории от български автори. Толкова много магия и талант прелива от една история в друга и нашите родни автори са виновни за това. Не бих могла да избера коя от коя история е по-хубава, тъй като всяка една носеше по-нещо магическо в себе си, но пък искам да споделя няколко цитата, които си извадих. 

    " - Не, не бях се замислял, но вие сте напълно прав! Значи ли това, че коледните празници са излишни? 

   - Не, разбира се! Но подаръците имат смисъл само когато са от сърце! Когато ги даваме на хора, които обичаме и познаваме. А не когато с тях искаме да ни забележи някой господар."

    "Носталгията не беше чужда за едно куче. Клишето, че кучетата се превързват към стопаните си, беше вярно - Рембранд беше живо доказателство. И докато на октоподите бяха дадени цели три сърца, защото вероятно трябваше да обичат няколко неща  по малко, кучетата имаха само едно - съвсем обикновено сърце, което обаче беше изцяло заето от стопаните им, защото те бяха приятелят, закрилникът, забавлението, светът и смисълът на съществуването. Да бъдеш нечие куче беше смисълът на кучешкият живот. А сега Рембранд усещаше как губи този смисъл, както беше загубил идеята къде точно се намира, а сърцето му сякаш се разпадаше." 

    "Но как имаш приятел, с когото да споделяш всичко , приятел, който те гледа и знаеш, че те разбира, приятел, който ще те изкара от всяко лошо настроение с едно скимтене - знак, че трябва да излезеш от леглото, да се облечеш и да излезеш навън, независимо дали виждаш смисъл. А смисъл имаше, щом имаше едно същество, за което да се грижиш, за което ТИ си целият свят. А щом си целият свят, трябва внимателно да избираш дали да си враждебен и навъсен свят или ... но всъщност няма как да си навъсен, когато отвориш очи и първото нещо, което видиш, е една муцуна, навряна в лицето и усетиш топлия дъх, пълен с очакване!"

 

"Изгубеното писмо до Дядо Коледа" от Валко

 След това си продължих с една макар и кратка, но поучителна история. 

В един зимен ден, добрите приятели  рицарят Зайко, Мечо и Врабчо си играят навън в снега, докато не виждат как Дядо Коледа прелита над тях и изведнъж нещо пада до тях. Писмо, написано от мармотчето Мани. Без дори и да се замислят те веднага тръгват по-следите на стареца за да му върнат писмото и така малкият Мани да не остане без подарък за Коледа.

Тази история ни показва колко е важно да  бъдем добри, отзивчиви, колко е хубаво да имаш истински приятели и че различното не е страшно.

 

 

 

 

"Белите им прилягат" от Ева Бексел

(Книга за патилата на пастор Хъорлин и неговите внуци)

Благодаря на изд, Емас, за предоставеното копие.

Тази книга е нещо като сборник, тъй като разглеждаме различни ситуации с пастора и неговите двама непослушни внука. Но има и коледна история. 

Антон е на 5г, а Карл е на 7г. Но, Антон определено е по-големият пакостник и през цялото време ходи по-белята си и по-нервите на дядо си. Във всяка една история е замесен Антон, а пастора с неистови усилия се опитва да издържи на набезите на непослушния си внук и да не се излага пред хората. Разбира се, баба им Елса е винаги там за да държи нещата под контрол, до колкото е възможно. Книгата е интересна и забавна, тъй като всяка една история в нея е поднесена с много хумор и лекота. 

 

 

"Магазинът за играчки" от Робърт Динсдейл

Много силна и трогателна история. Повярвайте ми, тази книга не е поредната коледна история, в нея си съдържа толкова много емоции, спомени, копнежи, трепети и т.н. Не знам как е успял Динсдейл, но е сътворил едно чудо. Тази история ме накара да си спомня моменти от детството, какво чувствах и за какви играчки копнеех. Накара ме и вече като голям човек да се принеса за малко в "Магазина за играчки на татко Джак" и да забравя за реалността. 

Двама братя, едно момиче, един вълшебен магазин, баща за който няма нужда синовете му да се доказват, защото той вече се гордее с тях, война - която разбива живота на толкова много хора,играчки които оживяват, чувстват и разсъждават, много магия, но и много тага и болка са вплетени в "Магазинът за играчки".  
 

 " - Представи си - каза той вместо това, - една кутия за играчки с размерите на железопътен вагон, снабдена със стълбище, водещо право към дъното. А след това - друга кутия за играчки в нея, а в нея - още една. Всяко момче би могло да притежава безброй светове, заключени един в друг, стига да успея..."

  "Заемеш ли се да майсториш играчка, трябва да опазиш една истина неопетнена - истината, че е имало време, когато всички ние, без значение с какво сме избрали да се занимаваме, когато сме пораснали, или в какви хора сме избрали да се превърнем, сме били малки момчета и момичета, щастливи просто да тупкаме топката в стената."

   " - Съжалявам, Джекъбс.

      - Не бива да съжаляваш. На човек може да се случат най-ужасните неща на света, но той никога няма да изгуби себе си, стига да помни, че някога е бил дете."

 

 "Магазинчето за прежда и чудеса" от Мануела Инуса

Още една много забавна и лека коледна история. Сюзън ще ни покаже колко много може един човек да обожава Коледа и както настроение може да предаде на другите около себе си. Пример за едно истинско приятелство и вяра един в друг и това което ни предоставя живота. Но и ще бъдем с нея и в трудните моменти и спомени от миналото което и пречи да продължи напред. Трудностите през които е минала и това което са оставили в нея, ще бъдат излекувани, но с много работа и помощ както от най-добрите й приятели, нови запознанства, най-най-скъпото и съществото и верен спътник кучето й Тери, така й от желанието й да намери вече любовта и щастието в живота си. Нищо че си казва пред нея, че се е отказала от това. 

   "Мисля, че всеки трябва да има възможност да чете и да пътува така до други светове. Книгите не само радват хората, но им дават и кураж, и надежда."

 

 

"Нови мистерии по Коледа" - сборник

За четвърта поредна година, изд. Ера ни предоставят техния коледен сборник с едни от най-добрите майстори на мистериите. И аз нямаше как да пропусна и тази година, това е другата традиция която си следвам. 

Тази година сборника отново е пълен със страхотни разкази, а авторите са доказали се майстори в това: 

Томас Харди, Рекс Стаут, Айзък Азимов, О'Хенри, Елъри Куин, неповторимата Агата Кристи и още и още.Разбира се, общото тук е Коледа, мистериозно убийство, започване на разследване и много, много приключение за нас читателите. 

 

 

 

 

Отново останах изключително доволна от книгите, които издателствата ни предложиха. Има и още толкова коледни книги които излязоха, но нямаше как да стигна и до тях. Надявам се да ви е било интересен и полезен този материал. 

Ще се радвам да разбера вие, кой книги прочетохте през Декември, събудих ли интереса към някоя от тези или пък вече сте прочели някоя от тях?

И не на последно място искам да ви пожелава през новата година - много здраве и още книжни съкровища за които да си говорим!

 --- --- --- --- ---

                                      Благодаря Ви, за отделеното време!!!
 
 


 

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Писателката: (15 дни с Фани Попова-Мутафова) от Владо Трифонов

                                                   Здравейте,             Издателство: Лемур   Страници: 192   Цена: 18,90лв. Признавам си, че не съм много, много запозната с живота на Фани Попова- Мутафова, но тази книга, това интервю от Владо Трифонов е едно много добро начало. Той ще ни представи един човек, който най-вече се е борил за романите си, те да видят бял свят и да бъдат четени. За 15 дни в които се среща с Фани Попова- Мутафова, честно казано мога да кажа, че главните теми са романите й, борбата да ги запази и най-вече дали е била нацистки настроена.  Аз бих казала, че НЕ - не е била нацистка. Но, тъй като е живяла и творила по времето на Втората Световна война, тя по-скоро е била успешно облъчена в така наречените "идеали" на един шизофреник. Била е убедена, че това което е представил като едно красиво, велико и светло бъдеще за просперитет е било правилно и това я води към затвора. За съжаление милиони хора са били излъгани и подведени от болната а