Пропускане към основното съдържание

"Книгоядите" от Съни Дийн

 



                                                            Здравейте, 



                                               Издателство: Artline Studios

                                               Страници: 447

                                              Цена: 25лв.





"Книгоядите" е книга толкова различна от всичко което бях чела досега. Книгояди и Умояди - шест древни рода, криещи се в своите големи и скрити из Англия и Шотландия имения. За да се опазят и за да продължат да съществуват родовете им, те робуват на доста древни, тежки и крайни правила и традиции. Те са толкова различни от хората, колко не може й да си представите - хранят се, както и самото заглавие го показва с книги и по-страшното умовете на хората. 

Проследяваме историята на Девън - тя започва когато е все още малко дете, а в края на книгата е майка с две деца, готова на всичко за тях и преминала през какво ли не за да ги спаси и то най-вече синът си, който се оказва умояд. 

     "Те бяха един вид принцеси и така живееха принцесите: в безопасност в кули, омъжени за мъже, които се състезаваха за тях по един или друг начин. Дори в най-щастливите приказки принцесите нямаха голям избор. Бяха награди, които се печелеха или раздаваха, и не съществуваше друг контекст, в който да осмислят живота си."

  След като Девън навършва 18 години, тя веднага бива омъжена за мъж от друг клан, който не познава и плана минава в действие. А какъв е той: Девън трябва да родите дете, по-възможност момиче, тъй като булките се оказват само шест, заедно с нея и след това има три години в който може да бъде с детето си и след това, бива върната отново на семейството си, за да започне всичко отначало. Всяко момиче бива омъжвано по два пъти и след това е свободна да прави каквото пожелае с живота си. Разбира се, при Девън нещата няма да се случат така, тя е различна и иска повече от това иска да отгледа дъщеря си Салем, която се оказва много очарователно дете, но както казва чичо й/ баща - хилядолетна традиция няма да се промени заради прищявките на едно момиче. И все пак тя не се отказва, опитва всичко, но уви първият опит е неуспешен.

Първоначално абсолютно съкрушена, тя отново преминава през всичко това, нов брак с още по-ужасен мъж, ражда дете, този път момче, но то се оказва Умояд - а да бъдеш такъв е равносилно или на смърт или предаване на Рицарите и техните Дракони за да стане един от тях. Само че, този път Девън е решена на всичко за да спаси Кай и да остане с него. Нещата така се нареждат, че за добро или зло, брат и Рамзи, станал един от Рицарите ще и помогне макар и по-лични причини да намери лекарството Изкупление. 

Така спирам до тук, защото иначе се боя, че ще си разкажа цялата история, а не искам да отнемам от удоволствието ви, сами да стигнете до подробностите и края. 

Защо толкова много ми хареса историята ли? 

Ами както споменах лично аз не бях чела нищо, подобно до момента, същества който да се хранят с книги, с умовете на хора и с поглед към едни по-различно и тайно общество и все пак пълно с толкова прилики с хората. Повдигат се много теми, много важни и интересни въпроси, който си отговарят и в истинският живот. Първият който ми направи най-голямо впечатление е как и в това общество на Книгояди, на жените се гледа като на предмет, който ще произведе поредното дете, ще бъде с него няколко години и след това се започва наново и се очаква от жената да не си търси децата. След време когато вече булката е свободна от оковите наречени брак, бъде послушна през това време и си мълчи, може и да успее да ги види, но не е много сигурно. В днешно време все още за съжаление има места, където жената е безгласна буква, но много важна за да износи и роди дете. Втората засегната тема е за семейните взаимоотношения - като цяло всичко е много объркано, всякакъв вид емоции и сантименталност като цяло липсват, опазването на родовете е най-важното и когато Девън, точно водена от емоциите и самото си същество решава да се противопостави в името на децата си тя става неудобна и бива пусната в дълбокото. Толкова не са важни семейните връзки, че дори и брат й сестра работят заедно по-принуда, единият воден от лична мъст, а другият, бива различен и иска да спаси детето си да не бъде погубено само защото е различно.

 Всички тези толкова различни нюанси от емоции, принципи, избори на героите и отвели ги до всичко което им се случи, много ми хареса. Хорър елементите които присъстват, дадоха този краен облик на една прекрасна история. Не съм любител на този жанр - хоръра, и в моментите, в които присъстваха буквално настръхвах и се чудих докъде може да се стигне. Това което приятно ме изненада е факта, че се чете бързо и стилът на писане е много завладяващ. Има градеж и то в лицето на Девън се вижда най-много, освен, че пораства на години и през повечето време тя е много доверчива, виждаме как се променя. - започва да вижда истината, на кой може да разчита и помъдрява.

    "Паметта беше котва. Можеше да те приземи в буря, да й попречи да те отнесе. Но котвите можеха също така да ти тежат и да не то позволят да плаваш свободно. Спомените на Девън за Салем бяха и двете - поддържаха разума й, но и тежаха на душата й."

 

    Благодаря на издателство Artline Studios, за предоставеното копие и на всички отделили време да прочетат това ревю. :)
 

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ