Пропускане към основното съдържание

"Мечокът и Славеят" от Катрин Арден                  Здравейте, приятели!
    Тази вечер съм тук със мнението си за "Мечокът и Славеят" от Катрин Арден
                    Издателство: Orange Books
                    Цена: 19.90 лв.


--- --- --- --- ---


АНОТАЦИЯ:

 

Дълбоко в горите на Русия се случват необикновени неща. 
В прегръдките на руската пустош зимата трае цяла вечност, а снежните преспи са по-високи от къщите. Но на Василиса това не ѝ пречи. Тя прекарва вечерите сгушена около топлината на огъня, обградена от обичните си близки, докато слуша приказките на бавачката си. Любимата ѝ приказка е за Мраз – синеокия зимен демон, който се появява в ледените зимни вечери, за да отведе непредпазливите души. Бавачката разказва, че мъдрите хора се боят от него и че почитането на духовете предпазва дома им от зло.
След като майката на Василиса умира, баща ѝ отива в Москва и се връща с нова съпруга. Тя ненавижда селските порядки и забранява почитането на духовете. Всички смирено се съгласяват, но Василиса е ужасена, защото усеща, че това ще донесе само нещастия.
И се оказва права – реколтите загиват, зли същества от гората започват да се приближават и нещастие се настанява в селото. През това време мащехата на Василиса става все по-сурова с нея.
Опасността приближава и Василиса трябва да се противопостави дори на близките си, като призове опасни дарби, които дълго е потискала. Възможно ли е най-страшните приказки на бавачката всъщност да се окажат реалност?
"Красива зимна история, пълна с магия, чудовища и опасностите от това да пораснеш."  Наоми Новик       
 "Завладяващ и лиричен, дебютният роман на Катрин Арден докосва сърцата и ускорява пулса. Очаквам с нетърпение следващата нейна книга." Тери Брукс
 "Прекрасно построен разказ за семейството и суровите чудатости на необятната зимна магия." Робин Хоб


--- --- --- --- ---


       Книгата беше една от двете книги във коледния BOPS, и мисля че "Четат ли двама" са направили наистина добър избор, защото това издание и самата история отвсякъде лъхат на зима.

Ще се запознаем със едно руско семейство, по-времето когато хората са си разказвали приказки за демони, духове и различни същества, които са пазели къщите им или пък са искали да ги наранят. 

  ✩ Пьотър Владимирович и Марина Ивановна са родители на 5 деца - 3 момчета и 2 момичета.
  ✩ Саша, Альоша, Олга, Коля и Василиса са деца които обичам да стоя около печката и да слушат приказки, но скоро всичко това ще се промени.
  ✩ Дуня - е като майка за децата, тъй като тя помага на майка им за отглеждането.

Дуня е старица която всяка вечер разказва приказки на децата, и най-любимата им е тази за Морозко, как той отвличал момичета и много малко от тях се завръщали живи при семействата си.
 След 3 момчета и една дъщеря, Марина Ивановна иска да има още едно дете, но не какво да е а да бъде като нейната майка, и то се случва тя забременява и знае че ще бъде момиче. През един лют студен ден, родилните болки започват и така се ражда и главната ни геройня Василиса, тя е необикновено дете, а майка й Марина умира при раждането, но преди последния си дъх тя казва на мъжа си да я пази, много да я пази.


    След смъртта на съпругата си, Пьотър не мисли да се жени отново, но след разговор със Дуня стига до решението че за Вася би било по-добре да има женска ръка във къщата за да може да дава пример на малкото момиче и той отива във Москва при княза за да си намери съпруга и без дори да подозира че може да намери такава височаеща особа в лицето на Ана Ивановна, дъщеря от първият брак на Иван Грозни.

  Но Ана е много различна от Марина, тя не вярва във духове, демони и селските порядки, когато се връщат във Лесная Земля, Ана забранява всички тези ритуали, всички се съгласяват но вече порасналата Вася подозира че от това нищо хубаво няма да излезе.

 През това време годините си минават и с течение на времето се вижда че Вася е мъжко, вироглаво и силно момиче което иска да бъде свободна, да живее както тя иска, но докато стигне до там ще мине през много трудности. Тя ще си говори със пазителите на къщата, ще открие в себе си опасни дарби за които никой, дори самата тя не е подозирала че притежава и затова ще я наричат вещица и все пак ще се окаже герой за цялата земя, която баща й притежава.

Имаме и един отец Константин който е изпратен в земите на Пьотър Владимирович за да "помогне" на хората от всички тези лоши демони, но истината е че прави повече бели от колкото да помага. Лично мен ме дразнеше през цялото време, както и мащехата на Вася.
Заради отеца и така наречените проповеди, всички започват да пренебрегват домашните си пазители, духовете, които виреят във гората събират сили и започват да излизат от нея. 
Реколтите загиват, добитъка умира, хората също. Опасност дебне от всякъде и Василиса е единствената която може да им помогне.Няма да разказвам повече за самият сюжет, ще оставя по-важните моменти на вас и да не отнемам от удовоствието ви.
 През цялото време докато четях имах някакво странно усещане и със сигурност имаше нотка на мистериозност, която същност беше причината да искам да продължа да чета, докато не стигна до последната страница. Със сигурност тази книга беше нещо различно от всичко до сега, което съм чела и съм много доволна. Самият стил на писане на авторката е много завладяващ и интересен, описанията на времето отвън, ежедневието на хората или пък това как изглеждат демоните бяха невероятно описани до най-малкият детайл.
 Във Goodreads и дадох 4✩, отнех една звезда само заради отец Константин и Ана Ивановна, които така и не успях да намеря нещо с което да не ме дразнят.
И последно, но не на последно място е самото издание, корицата е оригиналната и освен това е със твърди корици. Както споменах още във самото начало, изданието лъха както от към история, така и от към корицата на зима.
 И вече съвсем на края, искам да споделя със вас един цитат от книгата:

           "Какво друго е домовоят, питаха те, освен приказка за непослушните деца?
               Съжаляваме, батюшка, и се разкайваме."

--- --- --- --- ---


                                            Благодаря Ви, за отделеното време!!!


Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

LitCon Bulgaria 2018 - едно невероятно преживяване

Здравейте, приятели!
--- --- --- --- ---

   Толкова много и различни емоции все още има в мен, когато стане въпрос за LitCon 2018 че просто не знам от къде да започна и кое по-напред да споделя.
Емоции много, но всяка една ме кара да се чувствам толкова щастлива, позитивно настроена и също така създаване на скъпи спомени.

Ще се опитам да ви представя от моя гледна точка приключението наречено LitCon, като идеята ми е да ви опиша моята специална и незабравима събота, а датата беше 06.10.2018.
Реално моето приключение започна още от петък срещу събота вечерта, когато трябваше да си хвана влака от Стара Загора за София, а началният час беше 01:35ч. Последния път когато се бях качила на влак беше доста отдавна и вълнението в мен бе доста голямо, особено докато стигна до Пловдив когато се качи най-добрата ми приятелка и двете се запътихме към столицата. В 06:10ч. слязохме на ЖП Гарата в София и от този момент ентусиазма и вълнението в мен …