Пропускане към основното съдържание

"Мечокът и Славеят" от Катрин Арден                  Здравейте, приятели!
    Тази вечер съм тук със мнението си за "Мечокът и Славеят" от Катрин Арден
                    Издателство: Orange Books
                    Цена: 19.90 лв.


--- --- --- --- ---


АНОТАЦИЯ:

 

Дълбоко в горите на Русия се случват необикновени неща. 
В прегръдките на руската пустош зимата трае цяла вечност, а снежните преспи са по-високи от къщите. Но на Василиса това не ѝ пречи. Тя прекарва вечерите сгушена около топлината на огъня, обградена от обичните си близки, докато слуша приказките на бавачката си. Любимата ѝ приказка е за Мраз – синеокия зимен демон, който се появява в ледените зимни вечери, за да отведе непредпазливите души. Бавачката разказва, че мъдрите хора се боят от него и че почитането на духовете предпазва дома им от зло.
След като майката на Василиса умира, баща ѝ отива в Москва и се връща с нова съпруга. Тя ненавижда селските порядки и забранява почитането на духовете. Всички смирено се съгласяват, но Василиса е ужасена, защото усеща, че това ще донесе само нещастия.
И се оказва права – реколтите загиват, зли същества от гората започват да се приближават и нещастие се настанява в селото. През това време мащехата на Василиса става все по-сурова с нея.
Опасността приближава и Василиса трябва да се противопостави дори на близките си, като призове опасни дарби, които дълго е потискала. Възможно ли е най-страшните приказки на бавачката всъщност да се окажат реалност?
"Красива зимна история, пълна с магия, чудовища и опасностите от това да пораснеш."  Наоми Новик       
 "Завладяващ и лиричен, дебютният роман на Катрин Арден докосва сърцата и ускорява пулса. Очаквам с нетърпение следващата нейна книга." Тери Брукс
 "Прекрасно построен разказ за семейството и суровите чудатости на необятната зимна магия." Робин Хоб


--- --- --- --- ---


       Книгата беше една от двете книги във коледния BOPS, и мисля че "Четат ли двама" са направили наистина добър избор, защото това издание и самата история отвсякъде лъхат на зима.

Ще се запознаем със едно руско семейство, по-времето когато хората са си разказвали приказки за демони, духове и различни същества, които са пазели къщите им или пък са искали да ги наранят. 

  ✩ Пьотър Владимирович и Марина Ивановна са родители на 5 деца - 3 момчета и 2 момичета.
  ✩ Саша, Альоша, Олга, Коля и Василиса са деца които обичам да стоя около печката и да слушат приказки, но скоро всичко това ще се промени.
  ✩ Дуня - е като майка за децата, тъй като тя помага на майка им за отглеждането.

Дуня е старица която всяка вечер разказва приказки на децата, и най-любимата им е тази за Морозко, как той отвличал момичета и много малко от тях се завръщали живи при семействата си.
 След 3 момчета и една дъщеря, Марина Ивановна иска да има още едно дете, но не какво да е а да бъде като нейната майка, и то се случва тя забременява и знае че ще бъде момиче. През един лют студен ден, родилните болки започват и така се ражда и главната ни геройня Василиса, тя е необикновено дете, а майка й Марина умира при раждането, но преди последния си дъх тя казва на мъжа си да я пази, много да я пази.


    След смъртта на съпругата си, Пьотър не мисли да се жени отново, но след разговор със Дуня стига до решението че за Вася би било по-добре да има женска ръка във къщата за да може да дава пример на малкото момиче и той отива във Москва при княза за да си намери съпруга и без дори да подозира че може да намери такава височаеща особа в лицето на Ана Ивановна, дъщеря от първият брак на Иван Грозни.

  Но Ана е много различна от Марина, тя не вярва във духове, демони и селските порядки, когато се връщат във Лесная Земля, Ана забранява всички тези ритуали, всички се съгласяват но вече порасналата Вася подозира че от това нищо хубаво няма да излезе.

 През това време годините си минават и с течение на времето се вижда че Вася е мъжко, вироглаво и силно момиче което иска да бъде свободна, да живее както тя иска, но докато стигне до там ще мине през много трудности. Тя ще си говори със пазителите на къщата, ще открие в себе си опасни дарби за които никой, дори самата тя не е подозирала че притежава и затова ще я наричат вещица и все пак ще се окаже герой за цялата земя, която баща й притежава.

Имаме и един отец Константин който е изпратен в земите на Пьотър Владимирович за да "помогне" на хората от всички тези лоши демони, но истината е че прави повече бели от колкото да помага. Лично мен ме дразнеше през цялото време, както и мащехата на Вася.
Заради отеца и така наречените проповеди, всички започват да пренебрегват домашните си пазители, духовете, които виреят във гората събират сили и започват да излизат от нея. 
Реколтите загиват, добитъка умира, хората също. Опасност дебне от всякъде и Василиса е единствената която може да им помогне.Няма да разказвам повече за самият сюжет, ще оставя по-важните моменти на вас и да не отнемам от удовоствието ви.
 През цялото време докато четях имах някакво странно усещане и със сигурност имаше нотка на мистериозност, която същност беше причината да искам да продължа да чета, докато не стигна до последната страница. Със сигурност тази книга беше нещо различно от всичко до сега, което съм чела и съм много доволна. Самият стил на писане на авторката е много завладяващ и интересен, описанията на времето отвън, ежедневието на хората или пък това как изглеждат демоните бяха невероятно описани до най-малкият детайл.
 Във Goodreads и дадох 4✩, отнех една звезда само заради отец Константин и Ана Ивановна, които така и не успях да намеря нещо с което да не ме дразнят.
И последно, но не на последно място е самото издание, корицата е оригиналната и освен това е със твърди корици. Както споменах още във самото начало, изданието лъха както от към история, така и от към корицата на зима.
 И вече съвсем на края, искам да споделя със вас един цитат от книгата:

           "Какво друго е домовоят, питаха те, освен приказка за непослушните деца?
               Съжаляваме, батюшка, и се разкайваме."

--- --- --- --- ---


                                            Благодаря Ви, за отделеното време!!!


Коментари

Популярни публикации от този блог

BOPS: "Главна женска роля"

Здравейте, приятели!

          Тази вечер ще ви покажа какво има във Мартенската кутия BOPS.

--- --- --- --- ---

  Темата както сте прочели и от заглавието е "Главна женска роля", и отново Алекс и Райс се постараха напълно да са във тон със времето, Март е женският месец и освен това се проведе и 90-тата церемония на Оскарите!

За пореден път останах изключително доволна от кутията и всичко което намерих вътре.
Без да се бавя повече, сега ще ви покажа всяко едно нещо от кутията, по-отделно.


1. Специално изработена за кутията свещ от соев восък, дело на The Candle Kingdom. 


Свещта е със Хърмаяни и е прекрасна, има силен аромат на стари книги, прясно окосена трева и мента. 


2. Двойка временни татуировки, вдъхновени от "Момичето, което спаси Китай". А прекрасният дизайн е дело на невероятната Моника Писарова от Kontur Creative.             Определено тези татуировки много ми допаднаха, толкова са красиви че най-вероятно няма да ги използв…

BOPS:Limited edition: Индор и Сянката на страданието"

Здравейте приятели, тук съм за да ви покажа какво има във Лимитираната кутия BOPS.
              Темата е "Индор и Сянката на страданието" 


--- --- --- --- ---


     През месец Ноември прекрасните Алекс и Райс от "Четат ли двама" направиха така че вместо да ни предложат една редовна кутия, те избраха да ни зарадват със цели ТРИ лимитирани кутии.
И едната е свързана със поредицата на българския автор Б. Н. Добрев - "Индор и Братството на почти-пълната луна" а именно продължението и "Индор и Сянката на страданието. (книга втора)


     1. Създадени специално за кутията подложки за чаша с изображения от поредицата, дело на Добромир  Томов. От двете подложки тази със изображението на Козлите ми допада много, със сигурност няма да ги ползвам по-предназначение, просто защото не искам да ги съсипя - вече дори съм им намерила място на библиотеката ми. 


2. Плакати с кориците на първите две книги от поредицата за Индор. 

Книга първа.


                       …

Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл

Здравейте приятели, днес съм тук със мнението си за Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл.
                                Издателство: Art Eternal и книжарници Art Plus
                                Цена: 12.00 лв.

--- --- --- --- ---

       АНОТАЦИЯ:

 "Приключенията на Шерлок Холмс" представя колекция от дванадесет кратки разказа на известния писател Артър Конан Дойл. Техен основен герой е частният детектив Шерлок Холмс, прочут със своята наблюдателност и безпогрешни логически разсъждения, граничещи с невъзможното. Той умело ги прилага при разследването на поредица от случаи на множество различни клиенти, включително официалните власти от "Скотланд Ярд".

В първи том на настоящето издание на "Приключенията на Шерлок Холмс" са включени първите шест разказа за гениалния детектив - "Скандал в Бохемия", " Съюзът на червенокосите", "Добре замислено", "Загадка в долината Боскум&q…