Пропускане към основното съдържание

"Частна заемна библиотека и книгохранилище "Какстън" от Джон Конъли                           Здравейте, приятели!!!

Тази вечер съм тук със мнението си за "Частна заемна библиотека и книгохранилище "Какстън" от Джон Конъли
                                           Издателство: Бард
                                           Цена: 4.00 лв.--- --- --- --- ---

АНОТАЦИЯ:


Г-н Бъргър е прекарал трийсет и четири години от живота си по възможно най-празния начин. Работата му като регистратор на закрити сметки не буди особен интерес, а предпазливото му флиртуване с една жена от фирмата е прекъснато, когато тя се сгодява за друг. Това обаче не го тормози особено, тъй като той предпочита компанията на книгите пред тази на хората. Когато поредица щастливи събития води до ранното му оттегляне в английската провинция, г-н Бъргър няма нищо против да прекара остатъка от годините си, настанен удобно между страниците на някоя книга. Но съдбата има други планове за него.Безметежният живот на г-н Бъргър става на пух и прах, когато той става свидетел на трагедия, смразяващо приличаща на историята за Ана Каренина – една жена се хвърля пред влак. Когато г-н Бъргър се втурва към мястото, жената е изчезнала. Разследванията му го отвеждат до „Частната заемна библиотека и книгохранилище „Какстън“, където границата между измислица и реалност е размита до неузнаваемост.

 

--- --- --- --- --- 

Намерих книжката съвсем случайно както си разглеждах из книжарницата, тя е малка 96 страници, но доста време се чудех дали да си я взема тъй като жанра й е трилър, а аз все още не мога да се реша да прочета такъв тип книга.                                                                                       И все пак преди месец някъде когато отново посетих книжарницата реших да я взема и да започна от някъде и ето прочетох я и честно казано не е много страшна, а по-скоро леко мистериозна или може би аз съм имала други очаквания.                                                                   И така без повече да се отплесвам, продължавам със впечатленията ми от книгата. 

Макар и 96 страници, аз мисля че всеки един библиофил като нас, а дори и човек който не чете толкова много колкото нас, може да извлече поука от нея. Както става ясно от анотацията по-горе, Г-н Бъргър се оказва наистина много голям библиофил, след радостни стечения в живота му той остава без работа и това съвпада със смъртта на майка му, той се завръща във родния си град Глосъм, Англия. 

Той обича книгите, буквално живее за тях и разбира се обича компанията им. След като се установява във малкото градче, г-н Бъргър започва да се разхожда до близката гара и там един ден съвсем ненадейно вижда как една жена се хвърля пред влак, но улики няма никакви.Полицията не му вярва, съгражданите му го мислят за луд, а той решава да се заеме със случая и да докаже че това което е видял е истина. 

След няколко месеца загадъчната жена се появява отново и отново иска да се хвърли пред влака, но този път г-н Бъргър успява да я спаси, но сега решава да я проследи и тогава във една затънтена тъмна уличка се натъква на стара на пръв поглед изоставена сграда на която табела пише " Частна заемна библиотека и книгохранилище "Какстън". След няколко дни дебнене, г-н Бъргър се натъква на мъж който се оказва библиотекаря на библиотеката а именно г-н Гидиън. 

Сега повече няма да разказвам, защото според мен от тук започва по-интересната част, а не бих искала да ви отнема от удоволствието да прочетете и изживеете развръзката сами. 

Поуката за мен е: да във процеса на четене дадена книга ни става любима и се привързваме към дадени герои много и искаме най-доброто за тях и разбира се, искаме и щастлив край за тях.       Но нека се замислим че понякога, гибелният им край, ги прави толкова велики и запомнящи се за нас, а и във времето когато различните поколения четат дадено произведение.                          Също така няма нищо лошо в това човек да се загубва в книгите си и да иска да симпатизира на героите, но дори и да имахме шанс да променяме края, аз не бих го направила, не би било редно както е написано и във книгата. Ако някой ми каже че няма книга която е чел и края да не му е харесал, значи лъже, на всеки се е случвало.
 Много ми харесва да чета истории който показват привързаността на хората към книгите, тази книга бе точно такава, изобразява какво изпитва всеки един от нас към книгите си. И ни показва че понякога не е лошо да искаме щастлив край, но не трябва да бъде за сметка на истински стойностната литература. Понякога лошият край, може да е за добро.


          "Нито една книга не е нещо фиксирано.  
           Всеки читател чете книгата по различен начин и всяка книга въздейства по различен начин на читателя.Но книгите тук са специални."                                                             

           

 --- --- --- --- --- 

 

                                Благодаря Ви, за отделеното време!!!

    

                                                            


Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

LitCon Bulgaria 2018 - едно невероятно преживяване

Здравейте, приятели!
--- --- --- --- ---

   Толкова много и различни емоции все още има в мен, когато стане въпрос за LitCon 2018 че просто не знам от къде да започна и кое по-напред да споделя.
Емоции много, но всяка една ме кара да се чувствам толкова щастлива, позитивно настроена и също така създаване на скъпи спомени.

Ще се опитам да ви представя от моя гледна точка приключението наречено LitCon, като идеята ми е да ви опиша моята специална и незабравима събота, а датата беше 06.10.2018.
Реално моето приключение започна още от петък срещу събота вечерта, когато трябваше да си хвана влака от Стара Загора за София, а началният час беше 01:35ч. Последния път когато се бях качила на влак беше доста отдавна и вълнението в мен бе доста голямо, особено докато стигна до Пловдив когато се качи най-добрата ми приятелка и двете се запътихме към столицата. В 06:10ч. слязохме на ЖП Гарата в София и от този момент ентусиазма и вълнението в мен …