Пропускане към основното съдържание

"Учителка на новото време" от Лаура Балдини

 








                                 Здравейте, приятели! 















                                    Издателство: Емас

                                    Страници: 326

                                   Цена: 17,90лв.







Мария Монтесори - забележителна, талантлива, целеустремена и борбена жена! 

Така на кратко бих описала тази велика жена, родена в мъжко време, тя е решила да се бори, да се бори с предразсъдъците и порядките на времето си, че една жена НЕ МОЖЕ и НЕ ТРЯБВА да бъде равна на мъжете, че не може да получава това което те получават. 

Твърдо решена да стане ДОТОРЕСА, тя учи неуморно и 100 пъти повече от всеки мъж и още от първите страници на книгата се усеща огромната страст на Мария, да постигне велики неща в сверата на медицината, педагогиката, работата с деца и равенството между двата пола. 

След успешно, макар и с много препядствия, пред себе си, Мария Монтесори, учи в колежа "Пиаченца" и е най-добрата във випуска си. Благодарение на вярата на Професор Бартолоти, тя може макар и след всички други да се учи над мъртви тела и да стажува на три различни места. Разбира се, това поражда и много завист и обиди, по-нейн адрес, но тя стоически успява да ги подмина и да не се отказва от крайната си цел и разбира се - тя я постига. След като започна стаж като доктор и след това й в психиатрична клиника, идва време да си защити работата и всичко това отеква в медиите и сред цялото общество из Италия. Мария Монтесори се превръща е първата официално завършила жена - дотореса.

След всичко това, Мария не спира за да лежи на стари лаври, а започва да се занимава с още повече неща и малко по-малко да ги развива. Насочила се вече единствено към педагогиката и работа най-вече с така наречените малоумни деца, тя постига невероятни висоти в това направление, но това което й се случва в личен план, отново породено от тогавашните порядки, я принуждават да вземе наистина много трудни и болезнени избори. 

Няма да навлизам повече в детайли за живота й, тъй като искам да оставя повечето неща да ги прочетете сами. 

Голямата страст на това 24 годишно момиче е да стане медик, да постигне повече от това да чисти, готви и да се грижи за децата си, не че е грешно, но има хора които са предопределени за друг вид велики дела и тя е от тях. Чрез живота й постиженията си, чрез всичкият този труд, разработки на различни методи за подобряването и подкрепата на увереността, ума и добруването на децата, тя е оставила и за напред завета си. Но, цената която е платила за това, мога да кажа, че е била жестока, но и това не я е съборило за да продължи да следва целта си. Хареса ми това у нея, че никога не го е криела, това да стане най-добрата докторка и педагожка е най-голямата й мечта, възможността да помага на децата в най-различно състояние е било най-важната й цел и е била готова на всичко за този успех. Освен тази борба, тя води непосредствено и война за равноправие между двата пола и с всичко което постига, затваря доста усти, но и в същия момент трябва да се пази и от много последствия от които може да пострада личността й и не на последно място репотацията й на компетентен медик и педагог. Това което ми хареса в тази книга е че беше насочена по-голямата й част към самата Мария Монтесори, разбрахме повече за нея като човек, като студент и през какви трудности е трябвало да мине, след това имаме наблюдения като лекар и превръщането й в един бих казала гениален педагог, доста успешната й работа с група деца, който са мислени за малоумни, оборването на това мнение и чак след това се намесва и любовната линия и всичко белязало живота й след най-голямата болка в живота й.

 

   "- Това с костюма беше шега., Мария. Разбира се, че на мъжете им е по-лесно в редица области на живота, но въпреки това аз никога не бих се сменила. Радвам се и се гордея, че съм жена." 

 

   "- Ако мога да вярвам на казаното от Ана, то успехите ви са наистина забележителни. Успели сте да се наложите в един изцяло мъжки свят. Ще влезете в историята като една от първите лекарки в Италия. Поздравявам ви."

 

   "- Толкова дълго се движих в свят, доминиран от мъже, че знам как мислят те. Нашата цел трябва да бъде да ги направим свои приятели, вместо да ги отблъскваме. Въпреки това трябва да се борим, за да не ни отказват правата. Смятам, че ще успеем в това начинание само ако действаме заедно: мъже и жени." 

 

 Благодаря на издателство Емас, за предоставеното копие! 

 

                                       

                                          Благодаря Ви, за отделеното време!!!         


Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ