Пропускане към основното съдържание

"Това се случи на Майорка" от Ема Страуб

 



                                                              Здравейте, приятели! 



    

                                              Издателство: Кръг

                                              Страници: 336

                                             Цена: 18лв.





      Франи, Джим, децата им Силвия и Боби, приятелката му Кармен и най-близките приятели Чарлз и Лорънс, решават да заминат за 14 дневна почивка в прекрасната, слънчева и огнена Майорка. Всичко звучи за кой добре, за кой не чак толкова, но всичко свършва до тук. Макар целта на почивката според главният организатор Франи, да е поради  заминаването след няколко месеца на малкото и момиче за първа година в колеж, още от самото начало става ясно че, най-вече семейство Пост, пазят много тайни един от друг и всеки е решил да ги сподели на тази почивка. 

Така... отново ми се случва да не знам от къде да започна, уж си водих бележки, но сега като ги гледам и те са толкова разпилени, затова искам да ви се извиня предварително, ако всичко изглежда че е от главата за краката или обратно. 

Определено историята си има своя потенциал и чар, но сега като се замисля може би, аз имах доста големи очаквания към нея. Още когато видях книгата и прочетох анотацията, тя ме грабна като потенциално леко, лятно и забавно четиво. А, смятам и че и заглавието доста подканва към това и най-вече да разберем какво се случва в Майорка, място което смятам, че носи доста забава, страст и летни приключения.

Истината е че за 10 от 14-те дни почивка на семейство Пост, не се случи нищо съществено. А, последните 4 дни бяха всъщност това от което имах нужда през цялото време. 

Истината е че, Франи и Джак, бяха тръгнали с голямата тайна която крие Джак и колкото и да се опитваха да оставят всички последствия от това в Ню Йорк, то се усещаше напрежението и така толкова много дни. Големият им син Боби, също носеше неговите си проблеми и приятелката му Кармен определено, колкото и да се стараеше не помагаше. Силвия - главната героиня на тази почивка, беше най-малко обременена и бих казала че нейната част от историята ми допадна. В нейните моменти успях да усетя тази лека, лятна обстановка която очаквах. И да не забравя Чарлз и Лорънс - те като персонажи ми допаднаха най-много и след тази на Силвия, тяхната история също я предпочитам и мога да кажа че бяха свежа нотка в цялата обстановка.

Разминаването между това което очаквах аз и това което предложи историята, дойде от там че - всеки криеше нещо от другите и си казваха как трябва да им кажат и след като се случи по-един или друг начин. - Имаше сърдити имаше обидени, но след ден-два всичко някак си минаваше. Другото което ми се искаше като чи ли малко в повече, авторката да беше въвлякла в идентичността на Майорка както героите, така й нас. Споменаха се някой места от града и от испанската кухня, но през повечето време действието се развиваше в наетата къща от семейството. А, смятам че когато си на едно такова екзотично място, би посетил повече места. Да, в последните четири дни, когато по-една или друга причина всеки си призна всичко, след това си получила и научиха житейските уроци и взеха важни решения, но ми се искаше да не е толкова мудно действието през повечето време. 

Много се дразня на себе си, защото се опитвам да подхождам към една книга с минимални очаквания и в стечение на четенето да си правя изводи, точно за да не ми се случва това, но този път не ми се получи. Но, това че на мен не ми допадна на 100%, не означава че на вас не би ви харесала. Напротив, някой от вас, може пък да се влюби в нея и да намери нещо което да си вземе. Аз също намерих макар и минимално, нещо което да си взема като съвет от тази история. Ще дам на историята между 3,5 и 4 звезди тъй като определено последните четири дни от почивката на семейство Пост, спасиха положението. А й заради повестованието което авторката е искала да носи историята смятам, че някъде там успях да го хвана и ми хареса.


     "Приятелствата бяха трудна работа, особено старите приятелства като тяхното. Голотата се превръщаше просто в колекция от трудно спечелени белези и рани. Любовта беше даденост, неусложнена от секс и обети, но винаги се спотайваше честност, готова да преобърне стабилната лодка." 

 

     "Понякога любовта беше едностранна. Понякога любовта изобщо не беше любов, а момент, споделен на плажа. Болеше, но Джоан й беше направил услуга. Силвия се прибираше вкъщи като променена жена. Майната й на Кейти Саперщайн, майната му на Гейб Тръш. Майната им на всички. Беше получила онова, което искаше. Сложи си слънчевите очила и включи радиото."

 

                                     Благодаря Ви, за отделеното време!!!


Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ