Пропускане към основното съдържание

"Предателка" от Олуин Хамилтън






            Здравейте приятели, днес съм тук със мнението си за една много, много любима моя поредица или по-скоро трилогия май, (не съм много сигурна колко ще бъдат книгите, но видях във профила в Instagram на авторката че сега пише третата книга) а именно "Предателка" от Олуин Хамилтън. (книга втора)
                       Издателство: Егмонт
                       Цена: 19.90 лв.


--- --- --- --- ---


          АНОТАЦИЯ:


Случайно бунтовник. Предател по избор.
Бунтът срещу султана на Мираджи е потушен. Приятелите на Амани бягат, за да се спасят, а тя е изоставена от своя любим в пустинята. Скоро я пленяват и продават на султана, който се домогва до нейната свръхестествена сила. А Амани има една-единствена цел – да узнае кроежите в султанския двор… Само да може да скрие коя е, да се спаси от ревността в харема и да спре да се съмнява в себе си…
Потресаващите последици от войната няма да са ви спестени, защото коварството, ширещо се в двореца, е навярно още по-зловещо. Предателство дебне отвсякъде и никой не е защитен.
Една завладяваща история за отмъщението, за любовта, за саможертвата, за всички велики и ужасяващи неща, които хората извършват.

--- --- --- --- ---

   Както споменах още във началото тази поредица ми е много, много любима, първата книга "Дете на пустинята" прочетох през декември и се радвам че не ми се наложи да чакам много за да прочета продължението и. Още от първата страница Амани и Джин ми станаха любимци и си признавам че ми станаха слабост, а по-принцип гледам да не се "обвързвам" ако така мога да го нарека, с някой герой. Обаче истината е че те са невероятни, и сега когато имах възможност да се върна отново при тях, бях много радостна.







   Набързо ще ви представя и главните герои, както и някои от техните приятели и спътници:
       ✩ Амани: в първата книга когато се запознаваме с нея, тя е представена като "Синеокият бандит", има завидна репотация макар че е само на 17г., която кара всеки да трепери щом чуе за нея. А във "Предателка" вече е представена и като нещо повече от това да бъде бандит тя еее... (е няма да кажа защото е спойлер 😜 ) Виждаме как Амани пораства, развива се и става много по-отговорна и готова да поеме във ръце съдбата си, без да бяга.
      ✩ Джин: той е принц, но по скоро принц-войн а не от онези разглезените. Животът му не е бил лек, загубил е майка си, трябвало е да напусне родното си място заедно с брат си и сестра си, но това според мен го е направило много по-силен и здравомислещ.
      ✩ Ахмед: той е брат на Джин, също много съвестен и е "Въстаналият принц".
      ✩ Шазад: тя е една много силна жена, невероятен стратег, боец и един от първите членове на бунта.
      ✩ Делила: сестра на Джин и Ахмед, има специални сили.
      ✩ Хала, Имин, Из и Маз, Сам: полуджинове, всички те са и бунтовници.
      ✩ Тамид, Шира, Рахим и т.н и т.н.






    След като нашите приятели печелят битката в пустинята, Амани и всички нейни приятели а и не приятели, може би не гласно, но знаят че ще се стигне до бунт. Ахмед (Въстаналият принц) срещу Султана на Мираджи, не искам да навлизам в подробности, затова ще спомена само откъзи. 
     Когато злия султан залавя Амани, той отнема нейната свобода и истинската борба за нея започва, тя е била винаги свободна и не е свикнала да изпълнява заповеди, а и както вече споменах, Амани е необикновена, разполага със нещо което султана иска да използва за лоши цели, но дали ще успее, ще разберете само ако прочетете книгите.
     Във продължението виждаме колко силна е станала връзката между Джин и Амани, те постоянно се търсят, разчитат един на друг и най-важното една от причините, поради която не се отказват и не се предават е това че искат да бъдат заедно, след бунта, след проблемите, след всичко лошо което им се случва или ще им се случи. Имаше моменти и то доста дълги в които присъствието на Джин ми липсваше, но пък признавам си винаги когато се появеше беше в правилния момент.
     Другият важен елемент от историята е Шира, братовчедката на Амани, макар че никога не са се харесвали, ще бъдат принудени да си помагат взаимно за да се спасят по-един или друг начин. Краят на Шира не е добър, но тя знае че жертвата която прави е за добра кауза. 
    Тамид, старият приятел от Дъстуок, също се връща в действие, първоначално няма да иска да помогне на нашата приятелка, по-разбираеми причини, (във първата книга, Амани го изостави в Дъстуок, и го раниха, но тя нямаше избор) но след това ще промени решението си.

   И накрая но не на последно място искам да спомена и корицата. Двете корици се коренно различни за втората книга съм виждала тази която е в момента и другата която прилича малко на тази от "Дете на пустинята" и е розова. (розовото хич не ми харесва) Но тази корица която са избрали Егмонт, много ми допада, невероятна е, и освен това е свързана със един момент от книгата. Този факт е много важен за мен, защото мисля че корицата трябва да бъде свързана с нещо от историята. Мисля че всеки е попадал на корица която няма нищо общо с историята и според мен, не е яко, а вие как мислите?
 Има само едно нещо което не ми хареса в книгата и това са грешките които са пропускани докато е писана, първоначално си казах че нямам проблем с това, но когато се зачетох грешките малко объркват, във "Дете на пустинята" нямаше такива пропуски, надявам се всичко да е както трябва за напред.
   Е след това малко отклонение, ще завърша с това че вече нямам търпение за третата книга, Хамилтън е една от любимите ми авторки, пише невероятно красиво, увлекателно, а описанията и са толкова реалистични че през цялото време имах чувството че съм там не просто като страничен наблюдател а като участник.

                                         "Нова зора! Нова пустиня!"
  ---- --- --- --- ---

                           Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ