Пропускане към основното съдържание

"В най-потайните дебри" от Холи Блек



                          Здравейте, приятели!

 Тази вечер съм тук за да ви поговоря за "В най-потайните дебри" от Холи Блек.

                                      Издателство: SkyPrint
                                      Цена: 14.95лв.


        Благодаря на издателство SkyPrint за предоставената възможност!

--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

През гората се вие пътека, минава край поточе и изкорубен дънер, гъмжащ от буболечки и термити, и стига до стъклен ковчег, положен на земята. В него спи рогато момче с уши, напомнящи ножове.
Феърфолд е необикновено градче. Намира се точно в средата на омагьосаната гора Карлинг, обитавана от странни същества, които местните жители наричат Неземните.
Гората крие много тайни, ставала е свидетел на безброй купони, любовни ласки и вълшебства. Едно нещо обаче остава неизменно – в стъкления ковчег под сенките на дърветата неъзможно красивото момче продължава да спи.
Хейзъл и брат й Бен се убедени, че то е омагьосан принц и винаги са мечтали да го освободят, дори и това да е последното им приключение. Но желанието им изглежда все по-непостижимо.
До деня, в които принцът наистина се събужда...
Атмосферата в книгите на Холи Блек е опияняващо мистериозна. Тя е една от най-любимите ми писателки.
Джон Грийн, автор на „Вината в нашите звезди“.

 --- --- --- --- ---

  Определено мога да ви кажа че историята си имаше дозата мистерия.
Тук авторката ни представя една история която вплита нашия съвременен живот, заедно със магията и най-различните създания от света на елфите.
 Във основата на цялата история е рогатото момче което се намира във стъклен ковчег, поставен във гората.
Главните ни герои, Хейзъл и Бен, от много малки посещават принца и му разказват живота си, като си мислят че той не ги чува.

 ✩ Хейзъл - е едно обикновено момиче което винаги е искало да бъде рицар. Когато е 11 годишна тя сключва сделка със Елшовия крал, която във последствие ще промени целият и свят. Последствията ще бъдат необратими и дори решаващи за развоя както на нейния живот, така и на брат й. Хейзъл лично за мен на моменти ми се стори доста егоистична, но и все пак винаги мислеща за сигурността и безопасността на брат й Бен. И все пак ми допадна като персонаж, а и все пак както и във реалният живот перфектни хора няма.

 ✩ Бен - още от малък е надарен със магия, било то за зло или за добро и все пак след поредица случки, той се отказва от нея. Много е близък със сестра си. През цялото време усещах Бен като упора на Хейзъл, като стълб за нея, на който може да разчита винаги, както е й било когато са ловували заедно "Неземни" - Бен е свирил на пан-флейта и така е "омагьосвал" елфическите създания, а Хейзъл ги е убивала със меча си. Бен е по-добрата половина на Хейзъл.

 ✩ Джак - във началото е много потайна личност и определено много интересен персонаж. Стана ми голям любимец, оказва се че е елф, но той е от добрите. Най-добър приятел на Бен и също така, още от самото начало се опитва да предупреди брата и сестрата за последствията от събуждането на елфическия принц Северин. Също така много забавно ми беше поведението му и самите разговори които той водеше със всички.

 ✩ Северин - стигнахме и до звездата бих казала на цялата история, а именно момчето в ковчега. Във началото когато се събуди, Северин беше представен като лош персонаж, но всъщност, лошият се оказа баща му Елшовския крал. И все пак със помощта на Хейзъл, Бен и Джак, всичко накрая се развива във добра светлина. Малко странен и все пак доста магнетичен, бих описала принца.




  "Неземните" така обикновените хора от малкото градче Феърфолд наричат елфите. Някои са страшни като например водни вещици, гоблини, пиксита, никсита, горски, дървесни духове и още и още...

Както виждате от към история не искам много да ви разкривам, затова и реших да обърна внимание към героите, но на кратко ще се опитам да обобщя крайните си впечатления.

Първите 100 страници, признавам си не ме впечатлиха, мисля че около половината биха били достатъчни да ни въведат във историята, да се запознаем със героите и да продължим нататък.
Другото което малко ми куцаше, бяха любовните моменти, бяха доста наивно написани, просто мисля че персонаж какъвто е Хейзъл би била малко по-директна, а тук не видях такова нещо. Много се чудих колко ✪ да и дам във Goodreads, и все пак се спрях на четири, защото съм склонна донякъде да загърбя тези недостатъци. Историята определено ми беше интересна, прочетох я за 2 дни, не е затормозяваща и макар и наивна на моменти бих я препоръчала на всеки, който обича леки, забавни и малко объркани взаимоотношения между хората и разбира се не на последно място, МАГИЯ!

И на последно място, винаги се стремя да обърна внимание и на корицата.
Като структура горе-долу българската корица, прилича на оригиналната, и двете честно казано много ми харесват. Когато я погледна, първото което ми идва на ум е- Пролет!


                "- Нормалните хора ли? - възкликнаха те и потръпваха.- Въобразяват си, че са 
            щастливи, защото са твърде тъпи, за да разберат какво е щастие. По-добре да си 
            нещастен и интересен, нали, моето момиче? - добавяха и се засмиваха." 


--- --- --- --- --- 

                                    Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ