Пропускане към основното съдържание

"Азбучни убийства" от Агата Кристи



                     Здравейте, приятели!

     Днес съм тук със мнението си за  "Азбучни убийства" от Агата Кристи.

                                          Издателство: Ера
                                          Цена: 12.99лв.


--- --- --- --- ---

      АНОТАЦИЯ:

Разследва Поаро

Агата Кристи е най-популярният криминален автор в света. Нейните произведения са преведени на над сто езика, продадени в повече от два милиарда екземпляра. Ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща, Агата Кристи е обявена за „Първата дама на криминалния жанр”.
Романът „Азбучни убийства“ многократно е нареждан сред десетте най-харесвани произведения на Агата Кристи. В него тя изправя ненадминатия Поаро срещу сериен убиец.
Необичайно писмо, предназначено за Поаро, разкрива зловещ план за убийство. Посочено е мястото и дори датата. Скоро пристигат още две подобни писма. Сериен убиец подбира жертвите си по азбучен ред. До всеки труп е оставен справочник, посочващ мястото на следващото убийство.
Поаро издирва престъпника из цяла Англия, но винаги пристига със закъснение на местопрестъплението. А с всяка следваща жертва, убиецът става все по-уверен. Може ли Поаро да го спре използвайки уликите, които престъпникът нарочно му оставя, за да го провокира?


--- --- --- --- ---

   Преди доста време бях гледала старата версия на филма "Убийство в Ориент Експрес", а миналата година ми се прииска да прочета и книгата, много дълго време я търсих, но тиражът беше изчерпан. Когато отидох във книжарницата и попитах за книгата, със надеждата че все пак може по-някакъв невероятен късмет да намеря едно копие, се случи така че имаше една седмица преди да я преиздадат на ново и то със нова корица. И все пак бях решила че искам да си взема книга на Агата Кристи и ми беше препоръчана "Азбучни убийства" за което много благодаря.

Много се радвам че най-накрая я прочетох, защото историята беше забавна, интересна и много увличаща и определено си затвърдих това всеобщо мнение за авторката, а именно че е "Първата дама на криминалния жанър". 

 Тук ще ви споделя че разказвачът е Хейстингс, той е не просто приятел на прочутият детектив, но и също така много му помага за разкриването на предстоящите убийства.
Историята ни среща за първи път със Еркюл Поаро и неговият приятел Хейстингс, през един обикновен ден, Поаро получава писмо в което пише че на определена дата, в определен град ще се извърши убийство и тук малко по-малко приключението на двамата ни приятели започва.
След полученото писмо, Поаро започва да се съмнява че наистина ще се случи нещо лошо, но докато немислимото не се случва няма какво толкова да се направи и ето че на определената дата убийството се случва. Поаро, Хейстингс и полицаи от Скотланд Ярд, отиват на мястото на местопрестъплението за да започне истинското разследване. Там, Поаро открива азбучен справочник до тялото на първата жертва...

Повече няма да ви разказвам за сюжета, защото се боя че мога да ви издам нещо важно, а не искам да отнемам от удоволствието ви да го откриете сами.


  Както споменах още във началото, това бе първият ми досег до творчеството на брилянтната Агата Кристи и не останах разочарована, буквално от първата страница се влюбих във стила на писане на авторката, през цялото време усещах тази така типична английска нотка в него. Начинът по-който е изградила главните ни герои, описанията на убийствата и всичко около тях бяше кратко, ясно и точно. Също така, много ми хареса и типичния британски хумор, който присъстваше и не на последно място, това усещане което те кара да се чудиш кой е убиеца. Първоначално нямах никаква на представа, кой може да е, след това започнах да подозирам един човек, но накрая се оказа този който най-малко очаквах.
Обичам такъв тип истории, все пак любимият ми детектив е Шерлок Холмс, но сега си намерих още един, буквално историята беше написана толкова гениално, че исках да разлиствам страница след страница, само и само за да разбера какво ще се случи по-нататък, и заради всички тези неща които ви изредих, повярвайте ми, нямаше как да не и дам 5 ✪ във Goodreads.
Определено освен още един любим детектив, открих и още един любим автор, със сигурност ще се опитам да си събера колкото е възможно повече книги на Кристи и да ги прочета разбира се.
И на последно място, но също така много важно е корицата, както старото издание, така и новото много ми харесват. И във двете има показани много важни елементи за откриването на убиеца. Както не веднъж съм споменавала, за мен е много важно корицата да има нещо общо със самата история, а тук и във двата случая е така.  Новата корица е дело на Фиделия Косева и наистина много, много е красива, пишещата машина е много важен елемент и когато прочетете книгата ще разберете още повече смисълът и на двете корици. (Старата корица е дело на Димитър Стоянов - Димо)
Ако обичате заплетени случаи, приключения и английски хумор, то определено книгите на Агата Кристи са за вас.


                 " -Кой сте вие? Не сте ли от полицията? 
                   - Аз съм по-добър от полицията - заяви той. 
                   В думите му не прозвуча нито самодоволство, нито високомерие. 
                   За него това бе просто факт."


--- --- --- --- --- 

           
                                         Благодаря Ви, за отделеното време!!!
                  

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ