Пропускане към основното съдържание

"Деца от кръв и кости" от Томи Адейеми                                        Здравейте, приятели!                         Издателство: Егмонт
                         Цена: 19,90лв.

--- --- --- --- ---

      АНОТАЦИЯ:

Потопете се във фантастичната земя на Ориша 11 години по-късно, след като магията е изчезнала..

Те убиха майка ми.
Те отнеха магията ни.
Те се опитаха да ни погребат.
Дойде моментът да се надигнем.

Зели Адебола все още помни времето, когато почвата на Ориша е жужала със силата на пропитата в нея магия. Огнените магове са творили пламъци, Приливните магове са подчинявали вълните, а Жътварите са зовели душите на мъртвите.

Но всичко се променя в една нощ... нощта, в която магията внезапно изчезва. По заповед на безмилостен крал маговете са преследвани и убити. Това оставя Зели без майка, а народа ? – без надежда.

Сега Зели има възможността да възроди магията и да отвърне на удара на монархията. С помощта на една хитроумна принцеса тя трябва да изпревари онези, които са решени да заличат магията завинаги.

Смелостта невинаги крещи.
Доблестта невинаги блести.


---- --- --- --- ---

 "Деца от кръв и кости" ни пренася в измислената страна Ориша и в Африканската атмосфера и обичаи, идеята която авторката е измислила много ми допада, определено за мен беше доста интересно, тъй като за първи път имах възможността да се докосна до тази култура.
 Разбира се с всички тези неща има магия,различни видове животни, битки и т.н.

Признавам си че самото четене мина на етапи при мен, в началото ми тръгна леко мудно и след 100-ната страница се засилих и ми стана доста интересно, след това отново имаше част от книгата която минах доста трудно, докато не стигнах до последните 103 страници. Финала много ми хареса, имаше динамика, действие, развръзка и честно казано неща които аз не очаквах.

Искам да обърна вниманието ви към четиримата ни главни герои:

 ✩ Зели Адебола - цялата история се върти около нея разбира се и тя е ключов персонаж в всички важни моменти. Харесах Зели още от самото начало, първо беше твърде твърдоглава, после несигурна, после след редица случки стана по-силна от всякога и все пак борбена до край.

 ✩ Тзеин Адебола - е брат на Зели, много ми допадна връзката която беше изградила авторката между брат и сестра. Вярно е имаше моменти в които се караха и то доста, но това беше породено от загрижеността на Тзеин към сестра му и все пак той и беше голяма упора.

 ✩ Амари - Дъщеря на краля на Ориша. Скоро не ми се беше случвало, някой да ме дразни толкова колкото тя в началото. Мислех си, добре, освен това което направи в началото когато избяга от двореца, (което признавам си е много важно за развитието на историята) това момиче може ли и изобщо ще направи ли нещо друго в тази книга?! Постоянно мрънкаше, това не мога, онова не мога, забравила съм да се бия и така нататък. И по средата на книгата, като че ли изведнъж се събуди от дълбок сън, стана по-дейна, здравомислеща и започна да помага на Зели и Тзеин. Също така и мнението ми се промени след една определена случка.

 ✩ Инан - Син на краля на Ориша. Също така е и генерал на част от армията на баща си. Още от самото начало се вижда че е различен от краля. В много моменти му се налага да върви срещу себе си, само заради баща си, които му втълпява че магията е лоша и всички магове е трябвало да бъдат избити и следователно да се подтиска всичко магично. Освен в сестра му Амари, той е другият персонаж в който се вижда по-осезаема промяна и лутане от едната крайност в другата.


 Разбира се има и още няколко по-важни персонажи, но за тях няма да ви говоря, а ще оставя да ги откриете сами.

 Тук, идва и момента в който ще си кажа и кое беше нещото което не ми хареса и до някъде ме вбесява.
Става въпрос за частта в която проследяваме взаимоотношенията между Зели и Инан, за мен не е нормално двама човека които в началото толкова много се мразеха и се гониха в случая из цяла Ориша за да се избият, изведнъж да се влюбят че чак да не могат един без друг и освен това все пак тази книга не е някакъв захаросан любовен роман и мисля че тук авторката малко се е престарала. Това което компенсира малко поне е че към края се държат по-нормално от към любовни трепети.

Пълна противоположност пък са любовните взаимоотношения между Тзеин и Амари, всичко протече както си трябва. Когато се запознаха нямаше нищо, след време станаха приятели и още малко по-нататък започна да се усеща как и двамата имам симпатии един към друг. Лично те като двойка и как всичко се разви при тях ми хареса много повече.

 Както казах историята ми хареса, потопих се в нова култура и си намерих още една нова любимка в лицето на леопанерата Найла. Стилът на писане на авторката ми допадна, макар и на моменти да ми липсваше действието, добре изградени персонажи и отново да спомена че финала много ми хареса и с нетърпение чакам продължението.

И последно е самото издание което издателство Егмонт ни предлагат. Корицата е оригиналната, много е красива определено, плюс това вътре има карта (даите ми карта и не ме търсете 😜 ) имаме и нещо като хронология на 10-те магически клана.


       " Твоите хора, твоите стражи - те са просто убийци, изнасилвачи и крадци. Единствената 
            разлика между тях и престъпниците са униформите, които носят." 


       " Каквото и да казваше светът, магията ми беше красива. Дори и без сила, боговете ме 
            бяха благословили с дар." 

       " Ако нямаме магия, те  никога няма да се отнасят към нас с уважение. Думите на тате се 
           връщат в главата ми. Трябва да знаят, че можем да отвърнем на удара им. Ако подпалят 
           домовете ни, ние също ще подпалим техните." 


--- --- --- --- --- 


                                                    Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл

Здравейте приятели, днес съм тук със мнението си за Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл.
                                Издателство: Art Eternal и книжарници Art Plus
                                Цена: 12.00 лв.

--- --- --- --- ---

       АНОТАЦИЯ:

 "Приключенията на Шерлок Холмс" представя колекция от дванадесет кратки разказа на известния писател Артър Конан Дойл. Техен основен герой е частният детектив Шерлок Холмс, прочут със своята наблюдателност и безпогрешни логически разсъждения, граничещи с невъзможното. Той умело ги прилага при разследването на поредица от случаи на множество различни клиенти, включително официалните власти от "Скотланд Ярд".

В първи том на настоящето издание на "Приключенията на Шерлок Холмс" са включени първите шест разказа за гениалния детектив - "Скандал в Бохемия", " Съюзът на червенокосите", "Добре замислено", "Загадка в долината Боскум&q…