Пропускане към основното съдържание

"Достатъчно е, че те има" от Малгожата Гутовска-Адамчик




                                                     Здравейте, приятели!





                              Издателство: Емас 
                              Страници: 264 
                              Цена: 12лв. 




--- --- --- --- ---

     АНОТАЦИЯ: 

 Вероника е песимистка. Няма вяра в себе си, не очаква, че ще намери в живота си щастие и любов. Но попада на романа „Здрач“ и в нея се загнездва мечтата за голямото, невероятното чувство и за принца, твърде съвършен, за да е истински. Идеалното момче се ражда във въображението й и живее във виртуалния свят, в нейния блог.
Дали обаче действителността може да прилича на мечтите? Какво става, когато в истинския живот тя среща изведнъж трима изключителни мъже – Филип, актьор и изгряваща звезда, изпълнения с емпатия Марек и Пьотр, психолог, готов да й помогне със съветите си в интернет? Кого да избере? Дали тази книга е поредната приказка за Пепеляшка, или по-скоро за Бриджит Джоунс, която се влюбва в неподходящия мъж, докато истинската й сродна душа всъщност вече е до нея?
Известната полска авторка Малгожата Гутовска-Адамчик е успяла да създаде вълнуващ, небанален, дълбок роман, засягащ съвременни проблеми, впрочем не само младежки - съперничеството, необходимостта да си „някой“ в очите на другите, желанието да бъдеш обичан. Романът е номиниран за престижния Каталог на най-добрите детско-юношески книги на годината в света „Бели гарвани”.

--- --- --- --- ---

   Определено това една много силна и истинска история, няма нищо напудрено, нищо преувеличено. Хареса ми и то много, в "Достатъчно е, че те има" има от всичко по-малко - търсене на себе си, на някого другиго, надежда, любов, приятелство, грешки, заблуда, тъга, предателство и поука.
 Много често в стремежа си да искаме нещо или някого, не виждаме как всъщност истинските неща или пък правилните хора вече сме ги срещнали и са до нас във всички важни моменти.

Вероника - е седемнайсет годишно момиче което е пълен аутсайдер в училище, но тя и не обича да бъде център на внимание. Моментната мания по "Здрач" и по-скоро по Едуард, я кара да си мечтае за момче което да я обича и едва ли не да показва огромно обожание както е по филмите. На спирката на път за баба си, Вероника среща Марек, и тогава малко по малко, живота й се променя. А във влака се среща и с Филип - изгряващ актьор, който първоначално изглеждащ доста обещаваш като бъдеща половинка на Вероника. И това не е всичко, младото момиче има блог в който споделя почти всичко свързано с гаджето й, но там в виртуалния свят намира приятел в лицето на Пъотр - неговите съвети неведнъж ще и помогнат, а в друг случай ще я накарат да се замисли над живота си. А също така е доста интересно кой се крие зад името Пьотр и как винаги успява да бъде толкова полезен.

Марек - още от първата му проява в книгата ми стана много любим персонаж. Забавен, позитивен и леко потаен, според мен той беше положителния елемент в историята. Хареса ми как заедно с Вероника изградиха приятелски взаимоотношения, разбираше я, изслушваше я и не веднъж бе до нея в най-трудните за нея моменти. Също така много ми хареса и неговата лична история, която няма как да не докосне читателя.

Филип - признавам си в началото го харесах, много ми допадна, може би беше породено от случката в влака и това как се държа с плахата Вероника. Но... в хода на историята, всичко се промени, видя се неговата истинска същност и как първото впечатление може да е погрешно.

Не искам да навлизам в самия сюжет, за да не ви разкрия нещо с което да отнема от удоволствието сами да прочетете подробностите, за това ще споделя още едно-две неща.
Според мен, родителите й се блъскаха малко в двете крайности - на моменти разбиращи нуждите на дъщеря си, то в следващия, реагираха по-странен начин. Вероника има брат с който не е близка, поне не и в началото, но към края и там ще има леко развитие. Но пък баба й беше човека който, макар и живеещ в друг град, бе винаги до нея и я подкрепяше. Разбира се когато момичето беше на път да направи нещо прибързано, бабата и даваше доста добри съвети.
Преди Вероника да си отвори очите и да разбере кой е истински правилния човек за нея ще премине през доста трудности и след тях със сигурност няма да бъде същата. Но ако не сгрешим няколко пъти как ще разберем кое е наистина грешното и кое правилното за всеки един от нас.
Както вече ви казах, авторката е описала една реална история. Колкото и да не ми се иска да вярвам, то някъде там в този голям свят има момиче или момче което е преминало или преминава през такъв период, а защо не и някой около нас или самите ние. Дори и само едно от тези неща да са ни се случвали, това прави за мен историята на Гутовска-Адамчик реална. Дали не трябва да спрем за малко от забързания живот които водим и да погледнем хората около нас и ако не друго, то да им благодарим че ги има до нас - такива каквито са?!

Признавам си и доста ме е яд на самата мен че първоначално когато видях корицата много не ми хареса, но след прочита на книгата, разбрах смисъла й и сега доста ми допада. Радвам се че в повечето пъти не се влияя от корицата на една книга, защото това не е най-важното за мен, но когато се случи много се изнервям. Илюстрацията на корицата е дело на Мачей Шиманович, оформление на корицата - Борис Драголов и превод на Милена Милева.


    "Заради отрицателната нагласа, изписана на измъченото й лице, заради бремето на ежедневието и тежката задача да бъде нещастна тя не забелязваше, че е хубава, способна, привлекателна, че ако настроението й поне малко се пооправи и погледне по друг начин на света, той ще й предложи доста неща."

    
     "Любовта не е геометрия. В нея не е задължително да има симетрия. Някой се влюбва пръв, после дълго чака избраницата му да изпита чувства към него. При друг чувствата угасват, а партньорът остава сам и се измъчва, иска да получи нещо, вижда, че това е краят, не може да се примири, полудява, става смешен, проси.
Но сякаш е по-лесно да приемем, че някой отхвърля нашата любов, отколкото, че е съвсем различен от нашите представи."



                 Благодаря на издателство Емас, за предоставеното копие!



--- --- --- --- --- 


                                         Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ