Пропускане към основното съдържание

"Елизабет I: Любовта на Кралицата-Девственица" от Натали Хоуп





                                                 Здравейте, приятели!






                                        Издателство: Паритет 
                                        Страници: 264
                                        Цена: 17,99лв. 





--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ: 


Нейното царуване е заслужило славата на „златен век“, на най-великата кралица на Европа, превърнала Британия във Владетелка на моретата.
В живота си Елизабет І е изпитала всичко – гнева на баща си Хенри VІІІ и екзекуцията на майка си, години на немилост и смъртна присъда, многобройни покушения над живота ѝ за половин век на трона, разгрома на испанската Непобедима армада, слава, преклонение и проклятия, любов и ненавист, преданост и предателства. Не е изпитала само едно – брака. Отказвайки на всички царствени кандидати, Елизабет І е влязла в историята като Кралицата-девственица.
Защо най-великата кралица на своето време, обкръжена от блестящи претенденти за ръката ѝ, така и не си е намерила съпруг? Било ли е сърцето ѝ заето, или това е бил съзнателен избор, нежелание да се подчинява на който и да е мъж? Била ли е действително бездетна или все пак…?
Всички тези тайни Елизабет І е отнесла в гроба. Но колко привлекателно е да се опитаме да ги разгадаем…

--- --- --- --- --- 

  Жена в един мъжки свят, момиче израснало без майка, кралица на една от най-великите империи...  
Когато става въпрос за Великобритания - то Англия е голямата ми слабост и Средновековието е другата ми слабост. Силно се интересувам от този период на историята като цяло, но най-големите ми любимци са Династията Тюдор. 
Изгледала съм доста филми и сериали за тях, документални филми, абе всичко което се сетите. И още от самото начало в голяма любимка се отличи Ан Болейн, а след това и дъщеря й Елизабет. 
Не веднъж съм казвала че силно се възхищавам и винаги подкрепям силните жени, било реални хора или пък измислени такива. 


Натали Хоуп е предоставила една история която е наполовина истина, наполовина художествена измислица и все пак много добре съчетана. 
Запознаваме се с бебето Елизабет и обтегнатите взаимоотношения между майка й и крал Хенри VIII. След това проследяваме детството й, хилядите спекулации дали е дете на краля или не след всичко случило се с майка й Ан Болейн и злочестия и край. Минаваме през юношеството, израстването й като младо момиче, момента в който става кралица на Англия и изпълненото и с доста успехи велико царуване. 
Разбира се през всички тези години, Без, се е борила за живота си, много пъти е била на ръба да посегнат на живота й, но величието просто и е било писано на всяка цена. 

Но, освен обречена на величие като кралица, тя е била и човек като всички нас и простите човешки изкушения, чувства и желания не са и били чужди. 
Робърт Дъдли е човек заради който не веднъж, Елизабет е била одумвана или сочена с пръст, но никой не избира в кой да се влюби. С всички бурни случки и премеждия през живота си, кралицата е имала късмета до себе си да има верен, умен и обичащ Англия и кралицата си довереник - Уилям Сесил. 
След като е коронована Сесил се превръща в голяма опора за Без и също така той е човека който в повечето пъти е гласа на разума и макар че има и моменти в които кралицата не е съгласна с него, то тя вътрешно в себе си е знаела че той е прав. 

Подложена на какво ли не - гнева на баща си, загубата на майка си, отричане на същността й, години на немилост, избегнала смъртна присъда, покушения над живота й, решила да бъде девственица и никога да не се омъжи и подчини на някой мъж - Елизабет Тюдор се превръща в най-великата кралица на Европа, поставя Британия на морската карта, а и не само... Разбива на пух и прах Непобедимата Испанска Армада, нейното царуване се нарича "Златен Век".

Както ви казах гледала съм доста филми и сериали за Тюдорите, но ще отлича по-един филм и един сериал, които са ми любими от всички.

 
 Филмите с Кейт Бланшет - "Елизабет" и "Елизабет: Златният век" (Обожавам Кейт Бланшет 😍 )
























И сериала "Династията на Тюдорите" с Джонатан Рийс Майерс - крал Хенри VIII и Натали Дормер - Ан Болейн. 



















Като цяло книгата ми хареса, идеята на авторката да съчетае истината с художествена измислица ми допадна, стилът на писане на Натали Хоуп ми хареса, лесно и бързо се чете. Единственото което не ми хареса и дадох 4 звезди на книгата е не заради самата история или нещо друго, а по-скоро е свързано със самото издание. При самото печатане на текста има доста грешки, повтарят се думи, или самата дума е сгрешена и това на моменти ми пречеше да се концентрирам и трябваше да започвам изречението от начало. Тъй като има и други книги които искам да прочета на това издателство, силно се надявам тези пропуски да са били единичен случай. 
Иначе корицата е една от любимите ми, влюбих се в нея още от първия път в който я видях, а на самата корица е изобразена Елизабет I на Кейт Бланшет, (още по-любимо) другите елементи също допълват цялата картина, а именно британското знаме и британският флот. 


   "-Незабавно намерете някаква баба акушерка или лекар! Готова съм дори да позволя на мъж да ме освидетелства! Но никой, чувате ли, никой да не е посмял да ме обвинява в загубена девственост!" 


   "Времето на нейното управление по-късно беше наречено златен век , когато Англия от треторазрядна страна, разорена от вътрешни раздори, несгоди и войни, се превърна в могъща държава, владетелка на моретата и колониите в Новия Свят." 

   
   "Кралицата е дадена на Англия от Бога, и покушението над нея означава опълчване срещу волята на Господ! За това тя изискваше най-строго наказание." 


--- --- --- --- --- 



                                  
                                       Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ