Пропускане към основното съдържание

"Да сътвориш Франкенщайн" от Елиа Барсело

 



    

                                                                    Здравейте, приятели!








                               Издателство: Емас 

                               Страници: 360

                               Цена: 10лв.




--- --- --- --- --- 

   Историята е увлекателна, лека и всъщност е една благодарност и показване на уважението което изпитва Елиа Барсело към Мери Шели и нейното произведение "Франкенщайн или новият Прометей". 

Действието се развива на два фронта или по-скоро малко в 21-ви век и повечко или основно казано в 18-ти век. В една съвсем обикновена вечер, Нора се е запътила към мястото където ще се проведе парти на историческа тематика. Само че без да иска се натъква на момче което е толкова различно и магнетично, а на всичкото отгоре и съвестно. 

Максимилиан е наистина необикновено момче, защото той идва от 18-ти век. А начина по-който попада в настоящето е повече от интересен. И все пак, тук фокуса е повече върху Нора и това как всъщност, тя решава да проследи Макс и може би в миг на невероятнa сила да се реши да мине през вълшебния портал и да се озове в миналото, през 1781 година. 

Излишно е да казвам че след всичко това истинското приключение започва и ще им бъде трудно, доста трудно и все пак няма да се откажат, до край. Най-вече Нора. Най-близкият приятел на граф Максимилиан фон Кюрзингер е млад студент, по медицина на име Виктор Франкенщайн и ако ви кажа колко бели ще направи, вярвам че ще ми повярвате. И освен Виктор, невероятни бели ще сътвори и братовчеда на Макс - Йоханес. Воден от алчността си да бъде следващият граф, Йоханес ще се опита със всички средства да убие Макс и да си присвой всичко негово. Но когато нещо не ти се полага е много трудно да го получиш.

Виктор, прави нещо невероятно, но и нещо толкова страшно и опасно, колкото хубаво, толкова и лошо. Опитва се да съживи вече мъртъв човек, а след това си прави и експеримент със буквално събирането на нов труп и неговото съживяване. А каква е точно ролята на Макс и Нора ще разберете само ако дадете шанс на книгата. 

Няма да навлизам и да разкривам повече от сюжета на книгата, ще оставя това на вас. Сега идва ред и да спомена защо ми хареса историята. Веднага ще си призная че така и все още не съм прочела оригинала на Мери Шели, гледала съм филм и не бях съвсем незапозната със историята. 

А колкото до тази която Барсело ни представя, тя се е постарала да се придържа към основите на историята на Мери Шели като всичко което е прибавила е за да допълни своята. Във самия начин по-който е написана историята, начина по-който се обръща авторката накрая се усеща колко се е влюбила Барсело в оригиналното произведение и явно си личи и възхищението и към Шели. Освен че е написала историята, по-случай 200 годишнината от излизането й, Барсело е вплела и невероятно силно повествование и поука. 

А именно: каква е разликата между различните епохи, колко се е развил или пък не света, от там и огромната разлика в поведението на жените сега и тогава. Също така че, човек трябва и е длъжен да застане зад действията си и техните последствия, че не трябва да се бърка в работата на майката природа и да си прави експерименти с и върху човешките съдби и тела. Да ценим приятели и близки и не на последно място да отстояваме себе си, принципите си и че всички трябва да бъдем равнопоставени. 

Като цяло историята ми хареса, както вече споменах, засегнати са много важни теми и повдигнати интересни въпроси. Дадох й 4 звезди, тъй като единственото което не ми допадна на мен е това че, на моменти беше написана по-много наивен начин и малко ме объркваше. Предполагам че, Барсело го е направила, защото все пак историята е предназначена за по-младата публика - 15+ години. Ако трябва да я разделя на части, то последните 60-70 страници, когато започва малко по-малко да се развива историята, ми допаднаха много и смятам че са доста силни. Хареса ми това че, всеки един от героите си получи заслужения край, било добър или пък лош. 

 

    "- Лео - започна Макс, сондирайки настроението на Нора, - ти вярваш ли във всемирното братство? 

      - Вярвам в равенството. В равнопоставеността на мъже и жени, на богати и бедни, на хората от всички раси и от всички религии. Що се отнася до братството... би трябвало да добавим също и сестринство."

 

     "- Защо искаш да се научиш да четеш, ако ми позволиш да попитам? 

        Зане я изгледа смаяна. Никой не й беше говорил така. Никой никога не й беше искал позволение за нищо. 

       - За да чета романи и да науча интересни неща за чужди страни; да преживявам приключенията на героите и да не бъда никога сама, никога да не скучая."

 

 

              Благодаря на издателство Емас за предоставеното копие! 

 

--- --- --- --- ---                                       

                                            

                                         Благодаря Ви, за отделеното време!!!



Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ