Пропускане към основното съдържание

"Случаят с изчезналия маркиз" от Нанси Спрингър

 



                                                              Здравейте, приятели! 






                                        Издателство: Егмонт

                                        Страници: 144

                                        Цена: 9,90лв. 



--- --- --- --- --- 

   Когато става въпрос за семейство Холмс, аз съм първа на опашката и все пак съм далеч от мисълта че ще мога да прочета всичко. И все пак колкото повече, толкова повече. Все още не ми се е отдала възможността да изгледам филма за Енола, но и това ще се случи, във списъка ми е. 

Колкото до самата история: за нейните 144 страници, се случват доста интересни и не чак толкова неща. Майката на Енола изчезва безследно и след като братята й разбират, макар и със известна неохота се завръщат в родния си дом. В тази епоха не е било прието, жена да решава сама какво да прави с живота си, а какво да говорим за младо момиче като Енола. След като се събират заедно братята решават за изпратят малката си сестра в пансион в Лондон. 

Но, всъщност Майкрофт и Шерлок, си нямат ни най-малка на представа, какво се крие в това крехко момиче. Шерлок я смята за умствено ограничена, само защото е момиче, а всъщност, мога да ви кажа че Енола е женската му версия. По характер, толкова много наподобява на него и детективският талант, също си е откраднала от него. Твърдо решена да разбере какво се е случило с майка й, Енола ще предприеме нещо ново, опасно и непознато за нея приключение, а какъв ще е изхода и къде се вмества въпросният маркиз ще оставя да разбере сами. 


 Тази книга също мога да я разделя на две части, макар и толкова кратка. Тъй като първите 50-60 страници, бяха доста мудни и почти нищо съществено не се случваше. Смятам че, авторката беше отделила малко повече време в това, къде е изчезнала майка им и какво мисли Енола да предприеме. Всичко се промени след като вече момичето взе че избяга и наистина започна да действа по въпроса. Мистерията си я имаше, както за майка й, така и за случая, който Енола, приема в процес на бягството си, а именно да открие изчезналия маркиз. Финала също ми допадна. Напълно е възможно да се пренесем в съответната епоха, тъй като авторката си е хвърлила доста труд да включи и най-малкия детайл.

Освен мудното начало, в напечатването на самият текст, имаше доста грешни думи, повтарящи се или пък недовършени и това в един момент става доста дразнещо, затова и крайната ми оценка е 4 ✩.

Определено бих продължила със поредицата, не само защото става въпрос за семейство Холмс. Историята ми беше интересна и определено смятам че Енола има доста какво да ни покаже, смятам че е многопластов персонаж. Напълно е способна да покаже на братята си на какво е способна, на не по-малко от тях, нищо че е най-малкото дете и най-вече, че е момиче. И напълно вярвам че ще излезе от тяхната сянка и най-вече от тази на Шерлок и ще се докаже пред себе си по-скоро колко е добра и способна да решава сама какво да прави с живота си. 

 За накрая искам да ви споделя (тъй като ми се стори интересно) още нещо за Енола Холмс в хода на историята разбираме че тя е Пердиториан. - а ето и определението какво точно означава това: 

   "Произходът беше латински: идваше от пердитос, загубен, и оттам - пердиториан, този който намира загубеното.

 ...

    Първият в света професионален, осланящ се на логиката и науката пердиториан. Осъзнах го в миг на вдъхновение и бях сигурна в способностите си така, както бях сигурна и в името Холмс."

 

--- --- --- --- --- 

 

                                    Благодаря Ви, за отделеното време!!!

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ