Пропускане към основното съдържание

"Книгата на Коли" от М. Р. Кели

 



                                                                  Здравейте, приятели!







                                  Издателство: Artline Studios

                                  Страници:450

                                 Цена: 19лв. 






--- --- --- --- --- 

  Когато се запознах с анотацията и получих книгата, признавам си в първия момент не бях сигурна дали ще се спогодим. "Книгата на Коли" е доста различна книга от тези които чета по-принцип. Доста мрачна и за мен в  началото и в средата бе доста объркваща, но пък след като я започнах се оказа че ми допадна, извади ме от зоната ми на комфорт.

Историята се развива в едно доста напреднало време от нашето и като започнем от имената и стигнем до най-малката подробност която може да се сетим, всичко е толкова странно и различно. Коли е момче което мечтае да стане Защитник, но не е толкова лесно колко си мисли. От години само и единствено рода Венастин, биват такива, само за тях се пробужда така наречената техника, взета от старите времена. Когато децата станат на определена възраст, трябва да преминат през изпитание което ще определи бъдещето им. 

След като Коли не успява да премине успешно това изпитание и никое от оръжията не се пробужда за него, решава да направи нещо драстично и забранено за да се сдобие с едно такова и да го накара да се пробуди за него, но същевременно това ще бъде най-преломния момент за Коли. 

Сигурно се досещате че ще спра до тук, какво се случва ще оставя на самите вас да разберете, ако решите да разлистите страниците на книгата и стигнете до края й. :) 

Както вече споменах хода на историята се развива много след нашето време и това се разбира чрез тази така потайна, висша сила, наречена ТЕХНИКА. 

За самата техника в последствие ще разберем че става въпрос за компютрите, лаптопите, музикалните плеъри и т.н. В тези времена много малко хора знаят истината за нея и какво може да прави. Семейство Венастин, които държат от векове управлението на селцето Митън Рууд. За тях е толкова по-лесно колко по-малко хора знаят истината, толкова по-малко съпротива и проблеми ще им създават. Тук се появява Урсала, тя идва от Някъде и разкрива голямата тайна на Коли. А на него не му трябва много за да започне да човърка истината. 

След като научава тези така дълбоко пазени и страшни тайни, Коли е принуден да напусне родното си място и да стане "Безлик". А тайната се оказва знанието му за интернет пространството, програми, кодове и всичко придружаващо. 

Беше ми много интересно, да погледна сегашното ни ежедневие през други очи. Очи на хора, които нямат ни най-малък досег и понятие, какво е компютър, плеър и т.н. Те живеят без всички така наречени модерни джаджи и се оказва че не е толкова страшно. 

Защо казах че на моменти историята ми беше леко странна и може би и малко страшна. Освен така наречените Защитници, Безлики и Прокуденици ще срещнем чудовища от типа на: къртича змия, дървесна котка, дървета удушвачи, препъвачи. А Прокудениците са изключително странни и зли хора - всичко в тях да ви кажа е сбъркано. Странни ритуали, маниакалност която според мен граничи с лека заблуденост и човек който е успял да ги подмами да вярват че са недосегаеми. 

Това което сега за нас е модерно и нещо без което не можем, за тях е толкова непознато и донякъде маловажно. Определено автора ни представя един доста различен и интересен поглед свързан с всичката тази техника. Показва ни времена в които всички тези неща са отминали като употреба и модерност и как може да изглежда бъдещето. Да не е перфектно и както плюсове, така си има и своите минуси, но поне манията хората да се свързват чрез техниката, вместо очи в очи донякъде е отминала. Но показва и какво като предимство може да вземем от нея. Ако ви се чете нещо такова, нещо малко по-мрачно и искате да се докоснете до постапокалиптичен свят, то тази книга е точно това което търсите. Чете се бързо и лесно, а Коли е едно доста интересно и забавно момче. 

  

     "Може би щяхме да се борим и нараняваме за по-голям дял от онова, което по право беше на всички едновременно и абсолютно на никого.

 Може би един глас, който да казва на всички какво да правят, е това, което е нужно, когато целият свят остри ножовете си за теб и нямаш абсолютно никакъв шанс освен този, който си създаваш."

 

     "Понякога като се наплачеш, едно тъжно нещо става по-хубаво, но често пъти плачът само натиква тъгата още по-дълбоко в теб."

 

                       Благодаря за предоставеното копие!


--- --- --- --- --- 

                    
                                  Благодаря Ви, за отделеното време!!!

 

                                 

 


Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ