Пропускане към основното съдържание

"Повелителите на Севера" от Бърнард Корнуел #3






                                                  Здравейте, приятели!





                                 Издателство: Сиела 
                                 Страници: 397
                                 Цена: 16,90лв. 





--- --- --- --- ---

 АНОТАЦИЯ: 

 Прекрасно изтъкан сюжет, който разкрива за пореден път огромния талант на Бърнард Корнуел като исторически разказвач.
Daily Mail


Годината е 878 сл. Хр.
След като Утред, лишеният от собственост и владения лордски наследник на Нортумбрия, помага на саксонците да победят датските нашественици при Етандун, за него настъпва времето да се завърне у дома. Задълженията му към неблагодарния крал Алфред привидно са приключили и дългът му към доведената му сестра го принуждава да й се притече на помощ – тя е в плен на жестокия Кяртан и предизвикателството да се изправиш срещу такъв противник се оказва далеч по-сериозно от очакваното, особено когато нямаш достатъчно съюзници за предстоящата неравностойна схватка. Северът се превръща в арена на бунтове, хаос, страх и коварно предателство… което неизбежно ще запрати Утред обратно към Уесекс и ще го срещне отново с Алфред Велики.
„Повелителите на Севера“ продължава вълнуващата сага от поредицата „Саксонски хроники“ за създаването на Англия. Сюжетът напомня на епоси като „Песен за огън и лед“, но пленява с реализма и с автентичността си. Мащабните конфликти и възхитителните образи на Бърнард Корнуел са разгърнати в историческа и оптимално реалистична среда, която ни връща назад във времето и ни разкрива важни парчета от пъзела, формирал европейската култура и цивилизация, без да се изкушава от прекалени волности и без да навлиза във фантастичното, но неизменно поддържайки интереса на читателя до зрелищния финал.



--- --- --- --- ---

   Много дълго време се чудих дали да направя ревю на книгата тъй като тя е трета част от поредица, първа и втора книга съм ги чела отдавна, помня откъслечни моменти и за мой късмет, края на втората, тъй като по-принцип не препрочитам книги.

Без да навлизам в много, много подробности в това какво помня и какво не, все пак реших с няколко изречения да споделя мнението си за самата поредица "Саксонски хроники".
По-принцип на мен не ми трябва много става ли въпрос за викинги, но истината е че Бърнард Корнуел е създал една прекрасна, интересна и изпълнена с напрежение поредица.
Харесва ми стилът му на писане, изграждането на героите и изключително пълната и с най-малкия и на пръв поглед незначителен елемент за викингите. Било в това как изглеждат, облеклото им или пък самото им държание, да има доста подробна информация и разяснения, но всичко това е поднесено по-начин който няма да те накара да ти стане скучно.

В "Повелителите на Севера" проследяваме Утред - истински легендарен викинг на който му е отнета земята която заслужава по-рождение. В интерес на истината на Утред ще му се наложи да премине през доста лоши моменти, ще бъде предаван, продаван и какво ли още не, но крайната цел която си е поставил никога не бива изоставена от него. В не един момент, късмета му се притичва на помощ и така успява малко по-малко към главната си цел, а именно да вземе това което му се полага.
Макар и да харесвам небезизвестната приказка че и "Сам, войнът е войн", - Утред има един верен спътник, който никога и за нищо на света не би го предал и напротив прави и невъзможното за него.
Хилд - е единствения близък и истински приятел на Утред. Хилд е винаги до него и го подкрепя макар и да не и е винаги лесно тъй като тя се опитва да следва и своя път, а именно на монахиня и все пак не веднъж Хилд беше на точното място когато трябваше да се притече на Утред.

Дали Утред ще успее да си върне земята, ще победи ли враговете си които са готови на всичко за да се отърват от всичко и всеки само и само да имат повече власт, както ще стане с Хилд и до къде ще стигне Утред с подробности ще оставя на вас и сами да разберете най-добре.

Ако ви се чете за легендарни бойци, викинги и тяхната култура, крале, малко политика, плаване и майсторски пресъздадени бойни сцени, то тази поредица е точно за вас. Надявам се издателство Сиела да продължат с издаването на книгите, защото поредицата е една от много любимите ми и бих искала да продължавам да й се наслаждавам.

Дойде време и за самото издание да кажа няколко думи. Българското издание което е факт благодарение на Дамян Дамянов и неговия голям талант за прекрасни корици. Превода е дело на Деян Кючуков. И не на последно място, никак даже не е на последно, но в книгата има КАРТАААА... а мисля че около 1000000 пъти съм казвала колко ги обожавам.


    " - Но Ивар няма да преговаря с нас. Той ще се бие, защото е Лотброк и си служи с приказки само когато му трябва да е Лотброк и си служи с приказки само когато му трябва да печели време. Вярва в меча, копието, щита, бойната брадва и в смъртта на враговете си. С такива като него не можеш да преговарям - трябва да се биеш, а ние нямаме армия за целта." 


     "Аз съм Утред, господар на Бебанбург. Аз съм мъжът, убил Уба Лотброксон край морето. Погубил съм повече хора, отколкото мога да преброя. Но нека това не те спира. Искаш да се хвалиш, че си ми пролял кръвта?" 



--- --- --- --- --- 



                                     Благодаря Ви, за отделеното време!!!    

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ