Пропускане към основното съдържание

"На планина с деца" - наръчник от Владимир Сотиров





                                             Здравейте, приятели!





                           
                                      Издателство: бгкниг@
                                      Страници: 192 
                                      Цена: 14лв. 





--- --- --- --- ---

  АНОТАЦИЯ: 

Няма нужда да чакате децата ви да станат на 10 и повече години, за да ги заведете на планина! Щом навършат две, тръгвайте! „На планина с деца“ е наръчник с идеи и съвети, които ще ви убедят, че организирането на поход с най-малките туристи е напълно възможно и че носи много положителни емоции, развива качества и възпитава ценности. Историите на дядо Владо, който вече 15 години ходи с внуците си из Рила, Пирин, Родопите, а и не само там, ще ви мотивират и вие да изберете подходящ маршрут и да нарамите раниците. Очакват ви подробни препоръки и рецепти, както и отделно приложение с близо 40 различни варианта за еднодневни и няколкодневни екскурзии с различно ниво на трудност. Готови ли сте? Среща на върха!




--- --- --- --- ---

  "На планина с деца" - е един малък, забавен и много, много, полезен наръчник за това как ако родителите или пък бабите и дядовците са любители на преходите по планините, но в семейството има малки деца, може да се съвместят двете неща.
Владимир Сотиров има четири внука и всеки един от тях е кален в преходите заедно с дядо си. Взимайки ги със себе си, несъмнено той е "виновника" в добрия смисъл за това децата да израснат, обичайки природата, стремейки се да я опазят и разбира се повече време навън и контакт с хора.

От тази малка книжка или наръчник както ви е удобно така го наричайте, може да използваме много полезни съвети, дори и хората като мен които не са толкова големи любители на преходите и ходенето на планина значи, някой планински курорт. (Честно, признавам си ако трябва да спя на земята в някоя палатка и да ям точно определени храни по-този начин приготвени - не бих могла да издържа и един ден.) И все пак в България имаме много красиви и прекрасни планини и определено от разказите на г-н Сотиров разбрах че имаме и доста места за преходи и прекарване на време сред природата.
Освен че автора ни запознава с тънкостите на преходите и планинарството, също така ставаме свидетели и на връзката която се изгражда между дядо и внук, много интересни истории, съмнения и както вече споменах доста полезни съвети за започването и провеждането на преход с деца.

Макар и да съм човек, който никога не би стигнал до такова ниво на планинарството за мен бе изключително интересно да разбера каква палатка е добре да си вземем, подходяща екипировка, храна, напитки или как да процедираме когато на пътя ни се появи някое животно. Научих доста интересни неща и за различните видове растения, кое в коя част се среща, за какво се ползва, как се ползва.

Разбира се освен че децата прекарват време навън в майката-природа, един такъв преход помага за здравето, калява човека и учи на повече самостоятелност в подрастващите. Изключително интересно ми беше и това как децата са били без родителите си. Неминуемо в даден момент са изпитали нужда да бъдат при тях, но това че дядо им е бил упорит и им е показал с отношение наподобяващо на възрастен че може и те да се справят с всяка една трудност и че всъщност прекараното време сред природата може да бъде забавно, интересно и поучително, те на много малка възраст се учат на доста неща - самостоятелност, упорство, знание към природата и всичко заобикаляща я и най-вече на това да я ценят и да не я замърсяват. И не на последно място - няма лошо да се ползват социалните медии, но времето на вън е още по-добре прекарано време от висенето пред телефона.

Също така има и поместена информация за доста планински пътеки, еднодневни или по-дълги преходи, няколко карти показващи различни места на които може да се осъществят преходите и маршрута им.
За мен бе изключително интересна книга от която научих много полезни неща за планината. Също така показва как това че да имаш малки деца не е спирачка да не ходиш на планина, а напротив може да се съчетаят нещата и по-този начин да заразиш и тях с любов към природата и красотите, които предлага тя.


       
        
         "Убеден съм, че е излишно да засягам подробно пред четящите тази книга хвърлянето на боклуци, късането на цветя, убиването на животни, били те и змии, чупенето на туристически инвентар, дори вдигането на шум... За съжаление, у много хора липсва началното възпитание. Това са тези, които небрежно хвърлят бутилките от минерална вода, кутиите от вафли и хартиените кърпички право на пътеката." 


         "Още едно тъжно напомняне за човешката жестокост към природата е отвратителната практика на овчарите да си дялкат запалки от боровете. Цепят с брадвата успоредно на ствола, като накрая толкова го изтъняват, че дървото едва се държи. На някакви простаци и това се вижда малко, та в хралупите, които се образуват, палят огън! Каква воля трябва да притежава дървото, за да продължи да живее!"


        "Още с първите екскурзии децата трябва да бъдат научени, че са отговорни не само за себе си, но и за другите около тях. Че от собствените им умения и дисциплина може да зависи животът на друг човек. Планината не търпи нито глезльовци, нито фукльовци. И двата типа могат да изложат на опасност както собствения си живот, така и живота на приятелите с тях, на случайни туристи или на спасителите. Децата трябва да осъзнаят, че като пазят себе си, пазят и другите."




         Благодаря на издателство бгкниг@ за предоставеното копие! 



--- --- --- --- --- 



                                       Благодаря Ви, за отделеното време!!!  

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ