Пропускане към основното съдържание

"Дракончето с шоколадово сърце" от Стефани Бърджес




                                                 Здравейте, приятели!




  
                                        Издателство: Ибис 
                                        Страници: 256
                                        Цена: 13,90лв.




--- --- --- --- ---

 АНОТАЦИЯ: 

 Авантюрин е най-свирепият и смел дракон в планината. И тя е готова да го докаже на семейството си, като напусне сигурността на пещерата им и залови най-опасната плячка от всички – човек. Но когато мъжът, когото среща, я измамва да изпие вълшебен горещ шоколад, Авантюрин се превръща в дребно момиче, с малки тъпи зъби, никакъв огън и без нито един драконски нокът.
Тя все още се чувства най-свирепото създание по тези ширини, но сега е открила и своето истинско призвание: да овладее изкуството да приготвя шоколад! Всичко, което трябва да направи, е да си осигури място като чирак (каквото и да е това) в шоколадова къща (което звучи възхитително вкусно) и тя ще успее да се справи с новото предизвикателство за нула време…

Изпълнена с шоколадови изкушения великолепна история, чиято героиня научава истинското значение на това да бъдеш силно, безстрашно човешко същество (и дракон също).

Романът е финалист за наградата „Локус“


--- --- --- --- ---

  От както разбрах че тази книга ще бъде издадена, много и се бях наканила да я прочета. Казаха ми доста добри отзиви за нея и признавам си ме надъхаха (Преслава 😉 ) да и дам шанс. И определено не съжалявам.
"Дракончето с шоколадово сърце" е една прекрасна, детска книга. Забавна, динамична, не натоварваща, интересна и поучителна история.

Силно любопитното драконче Авантюрин решава да излезе само навън за да покаже на другите дракони че вече не е толкова малко и че може и то да ловува, както другите от семейството. Само че се оказва че Авантюрин много ама наистина много обожава шоколад и както си лети из гората и забелязва един на пръв поглед съвсем обикновен човек за който малкото драконче си мисли че ще бъде негова жертва, той се оказва кулинарен магьосник. След като той предлага на малкото драконче, топъл шоколад, всичко за Авантюрин се променя и то драстично.

От дракон, Авантюрин се превръща в дребно момиче. Тя, трябва да започне по-неволя да се учи на всичко човешко. Вече не е голямото свирепо създание, макар и умствено да продължава да се чувства така. Няма огън който да бълва, нито драконски нокти или зъби. Сега е едно обикновено момиче, борещо се със себе си в новото и приключение, колкото и неприятно да е за нея в началото.
След като среща в планината мъж й жена, които макар и със задни мисли че могат да я използват за прислужница, тъй като Авантюрин изглежда неопитна и леко глуповато те я качват на своята каруца и заминават към столицата. Само че това далеч не е така, Авантюрин колкото неопитна и незнаеща, в същият момент е толкова умна и схватлива. Макар в началото да не е никак щастлива от факта че е превърната в човек, тя вижда възможност да преследва реализирането на най-голямата си мечта, а именно да стане Шоколатиер.
Разбира се, сам човек е много трудно да постигне каквото и да било, след като пристига в Драхенбург, момичето се запознава с леко ексцентричната и забавна Силке. В нейно лице, Авантюрин ще намери добър приятел и опора.
Момичето успява да си намери работа като чирак в шоколадовата къща на Марина и Хорст - е да къщата не е от най-вървежните в момента, но пък и се носи славата на една от най-добрите в тази сфера. А причината да не вървят нещата е самият майстор шоколатиер Марина - първоначално изглежда леко странна, сърдита и доста проклета жена, но след като я опознае човек и те допусне до себе си, всичко става коренно различно. Хорст е точно обратното на нея, по-отворен към хората и все пак с една идея по-предпазлив.
След като става чирак при Марина, Авантюрин започва своето обучение, под строгия поглед и задачи на Марина. Момичето/Дракон макар и несигурно и все пак опиянено от факта че осъществява най-голямата си мечта, няма как да не бъде най-щастливата на света. Топъл шоколад, торти, фондю и всякакви шоколадови вкусотии, ни очакват из страниците на цялата книга.
Без повече да издават от самият сюжет, само казвам - подробностите и развитието оставям на вас, дайте шанс на книгата.

Както казах и във самото начало, преди всичко историята е поучителна - имай мечта, дори няколко, следвай ги, не се отказвай от тях. Прави и невъзможното по-пътя към постигането й/им, не се страхувай да поискаш своето, рискувай, не спирай да вярваш че можеш да постигнеш всичко което си пожелаеш и бъди постоянен. Тогава, мечтаният резултат и успех ще дойде и ето Авантюрин от свиреп дракон, който не обича хората, макар и по-неволя се превърна в човек и постигна най-голямата си мечта да бъде чирак - шоколатиер.
А ти какъв искаш да станеш и да се занимаваш?

Стилът на писане на авторката е леснодостъпен, въвличащ те в цялото предстоящо приключение и самата книга се чете много бързо. Къси глави със нормални обяснения - радвам се когато няма дълги, дълги обяснения на една ситуация и 5 страници да четем за едно нещо. Освен със позитивни мисли и усмивка, книгата ще те остави и със мисълта да си хапнеш нещо сладко или пък да изпиеш един топъл шоколад.
Корицата е много красива и силно свързана със самата история, изпипана до най-малкият детайл. Примерно, дрехата на Авантюрин след като се превръща в човек, котлето сложено на огънят, намиращо се отзад. И разбира се, изключително сладкият дракон!
Превод - Преслава Колева; Адаптация на корицата - Кремена Петрова; Графично оформление - Владислав Кирилов
Лично аз нямам търпение за продължението, да видя какво я очаква Авантюрин и какви шоколадови изкушения ще ни предложи.

 
   "Може и да не знаех много за човешкото общество, но се бях досетила какво е чиракуването от подмятанията на Грета по време на пътуването ни: чирак беше някой, който се учеше как да работи дадено нещо. А нямаше нищо друго на света, което да исках да работя. 
  Джаспър имаше своята философия, Цитрин поезията си и най-сетне аз - шоколада. Сега, когато най-накрая божественият аромат ме заобикаляше, това почти ме беше достатъчно, за да ме накара да спра да копнея за крилата и ноктите си." 


  "Главата ми се замая, докато се взирах в момичето, опитвайки се да разбера думите й. Както вече бях научила, хората и логиката, изглежда, не съществуваха в една и съща вселена." 


  "Драконите никога не бягат. Знаех това. Драконите винаги оставаха и се биеха, независимо колко малки бяха шансовете им. Но в крайна сметка моето семейство се беше оказало право за мен.
Не бях достатъчно силна, свирепа или търпелива, за да ми се вярва във външния свят." 


  "-Откъдето и да идваш, Авантюрин - рече Силке, - мисля, че нещата там са много странни. Не се преструвам, че парите не са важни, но тук съществува такова нещо, което се нарича приятелство."


  "Бях чирак шоколатиер в най-добрата шоколадова къща в Драхенбург. 
Бях дракон и бях човешко момиче в едно.
Бях по-добра, отколкото някога съм била.
Аз бях аз."



                   Благодаря, издателство Ибис за предоставеното копие! 



 --- --- --- --- --- 



                                   Благодаря Ви, за отделеното време!!! 

  

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ