Пропускане към основното съдържание

"Град от Месинг" от С. А. Чакраборти





                                                 Здравейте, приятели!






                                    Издателство: Ибис
                                    Страници: 480 
                                    Цена: 18,90лв. 





--- --- --- --- ---

 АНОТАЦИЯ: 

Пристъпете в „Град от месинг“, където съдбата на едно вълшебно близкоизточно царство зависи от умна и дръзка измамница с чудотворна лечителска дарба.

Нахри е ненадмината измамница, която никога не е вярвала в магии. И по-добре от всеки друг знае, че това, с което си изкарва прехраната из улиците на Кайро – гледане на ръка, гонене на зли духове, изцеляване – са просто трикове, номера, с които да прибира парите на османските благородници.
Ала когато по време на едно от шарлатанствата си, без да иска, призовава Дара – загадъчен джин воин, Нахри е принудена да приеме, че магическият свят, за който винаги е смятала, че съществува единствено в приказките, е истински.
Защото джинът й разказва забулена в тайни история: отвъд горещи, брулени от вятъра пясъци и отвъд руините на някога великолепни човешки градове се намира Девабад – легендарният Град от месинг. В него, зад позлатените му стени, зад шестте порти на шестте племена на джиновете, тлеят прастари вражди.
И когато решава да навлезе в този свят, Нахри научава, че истинското могъщество е свирепо и жестоко. Че магията не може да я предпази от опасните мрежи на дворцовите интриги. Че дори най-хитрите кроежи може да имат смъртоносни последствия.
Все пак неслучайно казват, че трябва да внимаваш какво си пожелаваш…

„Достатъчно е да прочетете само няколко страници от романа, за да останете в плен на магията му.“
Робин Хоб

Романът е финалист за наградата „ЛОКУС“.

--- --- --- --- ---

  Когато за пръв път прочетох анотацията на книгата, веднага в съзнанието ми изникнаха няколко примера от книгите, трилогията на Хамилтън - "Дете на пустинята", а от филмите "Гладиатор" и "Спартак". Да има си някои наченки от тях, но искам да ви кажа че Чакраборти е успяла да пречупи абсолютно всяко едно нещо през нейната си призма.
Останах изключително изненадана как авторката е създала толкова приятно и успешно цял един нов свят. Като се започне от най-малкият и на пръв поглед незначителен елемент, до най-големият.
Абсолютно завладяваща, приключенска, магическа и богата като палитра с цветове история.

Мога да ви кажа че Нахри е всичко друго, но не й обикновено момиче, макар че в началото да е представена като обикновена лечителка, която не знае как така това й се отдава, далеч не е така.
Допадна ми още от самото начало, цапната е в устата, прави каквото си поиска и когато си поиска. Тя не е от онези момичета, които ще стоят мирно, ще се омъжат и ще слушат мъжете си.
Още от самото начало ни се загатва че Нахри е предопределена за нещо много по-голямо, особено след като съвсем сама и случайно събужда Дара.

След като събужда девата Дара в последствие и двамата разбират че Нахри има невероятни способности и единственото място на което ще е в безопасност е не къде а в самия Град от месинг - Девабад. Голямото приключение започва за Нахри и Дара, докато стигнат то този неземен бих казала град. И докато пътуването им е в ход, ставаме свидетели на пъстрия и богат свят който Чакраборти е изградила. Запознава ни с различни обичай от Близкия изток, много магични създания - бидейки добри или пък лоши. Запознава ни с цяла една съществуваща култура, вградена в един изграден нов магичен свят.
Колкото до Дара, от самото начало джина, девата или какво е там - е страшно потаен, но същевременно и интригуващ персонаж. В последствие се разбира че крие, доста, доста важни за развитието на историята факти и постъпките които е направил преди са определили настоящето в това царство на династията Ал Кахтани.
Тук искам да вмъкна нещо много важно за мен. - много ме радва факта че любовната история която съпътства такъв тип книги, тук не беше водеща, не беше на дневен ред. Имаше на няколко пъти леки наченки за това. По-едно време имаше няколко такива моменти в които като чи ли се наблягаше върху тази част и малко се подразних, защото не мисля че Нахри е точно такъв тип момиче. Смисъл да стой и да мрънка за някой мъж как тя има чувства към него, а той не и отвръща, поради една или друга причина. И все пак като оставим този момент, като цяло далеч това не беше в центъра на историята. В началото когато се запознаваме с Дара, признаван си че макар и леко дразнещ го харесвах, но когато се появи Али и след като се разбра какъв всъщност е истинският Дара и поведението което показваше, започна леко да ме дразни и никак да не се разбираме двамата.

 Стигаме и до младия Ализайд Ал Кахтани - той е по-младият от двамата братя Ал Кахтани. Израснал в Цитаделата, отличен войник, той научава от баща си че ще трябва да се върне в двореца и да започне да помага на по-големия си брат Мунтадир. Признавам си Али се превърна в голям любимец за мен. Допадна ми като персонаж, колко неук бе в дворцовите порядки и игрички, които всички владееха по-начин, който той не разбира. И също така ми хареса че той бе различен от всички Ал Кахтани, макар и обучен като военен, той е на мнение и силно вярва в мирните преговори или постигането на важна цел отново по-мирен път.

Джамшид е най-добрият приятел на Мунтадир и син на най-опърничавият и проклет враг на Али. Бащата на Джамшид е нещо като дясната ръка на цар Ал Кахтани и както вече споменах е доста проклет и не веднъж ще създава проблеми. А колкото до Джамшид, той също е много умел във военната си служба и доста забавен персонаж, все още не мога да се съглася с това което му се случи накрая на книгата.

Реших че този път в това ревю няма да ви разказвам неща от сюжета, много ми се искаше да обърна внимание на някои от главните герои и съвсем малко внимание да обърна на историята.
Толкова много ми хареса тази книга и както е по-закон, когато се влюбя в една книга, писането на ревю става много трудно. А тя е толкова цветна и богата че не знам за кое по-напред да пиша. По-принцип аз чета бавно и си мислих че ще ми отнеме много повече време докато прочета книгата, но истината е че стилът на писане на авторката е изключително завладяващ, лесно достъпен и без излишно разтягане на обяснения. Отне ми само няколко дни докато я прочета.
Макар че всичко от историята ми хареса, финала беше брутален, много силен и толкова неща ме изненадаха. Както се смеех в един момент, така в следващия се бях изненадала и си казвах - Ама как, защо се случва или пък Добре, добре това ми хареса.
Не знам за тези от вас, които също сте я прочели - успяхте ли да намерите нещо което да не ви хареса, защото аз не намерих такова!?
Определено нямам търпение за продължението, а вие?


  "Откъде да започна? Ако това да си човек не е достатъчно мизерно само по себе си, ти си била принудена да лъжеш и да крадеш, за да оцелееш. Живеела си сама, без семейство и приятели, в непрестанен страх да не бъдеш арестувана и екзекутирана за магьосничество. - Той пребледня. - И искаш да се върнеш към това?" 

  
   "За момиче, което в продължение на години беше спало по улиците в Кайро, момиче, което някога се бе смятало за щастливка, ако имаше две простички абаи в сносно състояние, съдържанието на тази малка стаичка бе като излязло от някой сън - сън, който би свършил с това как продава всичко в нея и прибира печалбата, ала все пак - сън." 


    " - Мунтадир, аз съм студен, защото прекарах целия си живот в Цитаделата, подготвяйки се да ти служа, спейки на пода, докато ти спеше с куртизанки в копринени постели. Защото бях изтръгнат от прегръдките на майка ми, когато бях на пет години, така че да се науча да убивам по твоя заповед и да се хвърлям в битките, които ти никога няма да си принуден да видиш. - Али си пое дълбоко дъх, овладявайки емоциите, които бушуваха в гърдите му. - Допуснах грешка, Диру. Това е всичко. Опитвах се да помогна на шафитите, не да започна някаква... 
Мунтадир по прекъсна."


   " - Интересът към страната ми, желанието да си подобриш арабския... да разбирам ли, че всичко е било преструвка? 
- Не, не беше. Кълна се. Както и да започна приятелството ни, каквото и да изпитвах към семейството ти... - Али изглеждаше смутен. - Последните няколко месеца бяха мрачни. Времето ми с теб... то бе лъч светлина." 



            Благодаря на издателство Ибис за предоставеното копие!



--- --- --- --- --- 



                                             Благодаря Ви, за отделеното време!!! 

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ