Пропускане към основното съдържание

"Жило и мед" от Хани Мюнцер



                                         Здравейте, приятели!


                               Издателство: Емас
                               Цена: 17.90лв.


--- --- --- --- ---

  АНОТАЦИЯ:

След дълго ухажване щурмбанфюрерът от СС Албрехт Брунман, красив и галантен млад мъж, склонява оперната прима Елизабет Малпран да се омъжи за него. За нея този брак е средство да опази живота на децата си Дебора и Волферл, плод на нейната голяма любов с изчезналия и еврейски съпруг. Но без да подозира, Елизабет сключва истински пакт с Дявола...

Осемдесет години по-късно младата американка Фелисити тръгва по следите на семейната история в Европа. Разследванията и я повеждат назад в най-мрачната глава от летописа на миналия век, към драматичната съдба на нейната прабаба, прочутата оперна певица Елизабет Малпран, и дъщеря и Дебора...
Любов, вина и изкупление са разрушили живота на двете жени и са хвърлили сянка през поколенията чак до личната съдба на Фелисити.

--- --- --- --- ---

  Обичам да чета такъв тип истории и тази определено не ме разочарова, напротив много ми хареса и също така ме накара да се замисля по-задълбочено колко ненужна, болезнена и грешна е била както ПСВ така и... всъщност всички войни по-света.
В "Жило и мед" ще проследим историята на няколко жени през годините, какво са трябвало да търпят, колко са страдали и колко много са изгубили. Дори и малкото което са успеели да си извоюват по-време на войната, то е било постигано с зъби и нокти.

Първо историята започва в наши дни и изчезването на майката на Фелисити. След като проследява кредитната й карта, Фелисити разбира че майка й е заминала за Рим, но каква ли е причината? След като й тя заминава за Италия и намира майка си, Фелисити с помощта на един монах и малко проучване от него, тя разбира каква е истината за прабаба й, и цялата история за семейството й през войната.
И ето от тук започва по-съществената част, прабаба й е била известна оперна певица през 1923г.. Вече се пренасяме в това време й ще извървим много дълъг път, в който Маргарет (прабаба й) ще спечели много, но и още повече ще изгуби.
Прадядо й Густав е лекар и то много добър, наполовина евреин, в началото това не е проблем, но не и когато започва войната. Тогава Маргарет и Густав решават да направят опит и да заминат от Германия, заедно с двете си деца Дебора и Волфганг. И представяте ли си всичко това само защото Густав е бил наполовина евреин... че какво лошо има в това?!
Густав тръгва пръв с влак, трябва всички да се срещнат в Лондон, но тази среща така и не се осъществява, защото съвсем ненадейно доктора изчезва.
Ще мина малко напред и ще ви кажа че Маргарет, никога не намира обичният си съпруг, но пък колко удобно точно в този момент по-ирония на съдбата се появява нов мъж на хоризонта, нацист на име Брунман. И всъщност тази негова поява ще преобърне както живота на прабаба й, така и на неините деца, защото той е самият дявол.

До тук със сюжета, защото ако продължа се боя че ще ви разкажа цялата книга.

Както става ясно в тази история, авторката е събрала няколко поколения и техните съдби. Показала ни е грозното лице на войната, и последиците, но насочена към жените. Показва ни че жените едва ли не са били използвани от мъжете за тяхна облага и стремеж към постигане на най-различни цели. Цяла война, само за това че един луд е получил власт да прави каквото си иска... това не го разбирам. Колко душевно болен трябва да бъде един човек за да даде такива заповеди и да започне масово изтребване, да решава съдбите на толкова много хора, които не са му направили нищо и по-толкова жесток начин. Строене на концентрационни лагери, газови камери, разстрели... само като си помисля и лошо ми става.
Жени, деца и мъже, на никой не му е било простено от този луд на име Хитлер.

Надявам се разбрахте колко е сериозна тази история, използвани са реални събития и хора, участвали в нея. Авторката нищо не е спестила и определено те кара да се замислиш за много неща. Дори и днес се води война между хората, по-различна от тази, но не по-малко лоша. Война между лоши и добри хора, война на пътя, война за извоюване на малко по-добър живот. Накара ме да се замисля че хората ТРЯБВА да спрем за малко, да помислим и да бъдем по-добри един към друг и към всяка жива душа на този свят. В това забързано ежедневие сме се превърнали в такива егоисти и толкова дребнави че сме готови да се скараме с друг само защото ни е взел мястото на паркинга, а едно време, хората са били убивани защото са били евреи или жени и според някои не са били достойни да живеят на този свят.
Всеки човек е индивидуална личност и трябва да има право на собствен избор, както мъжете, така и жените.

 Извинявам се ако съм ви досадила, но тази тема много ме вълнува.
След всичко това, остана да кажа и няколко думи за самото издание, което издателство Емас са ни представили. Корицата е много красива, свързана е с историята и самото издание е направено качествено. Така е направено че да може да се отваря достатъчно и по-този начин гръбчето да не се мачка. Тази година, съвсем скоро излезе и продължението "Марлене".
Надявам се да съм ви накарала ако не да я прочетете, то поне да и обърнете бегло внимание, историята която ни е представила Хана Мюнцер определено си заслужава.

 
        "По принцип животните са по-умни от човека. Те не познават нито надменност,
         нито расови различия, не страдат от мания за величие, нито се стремят към власт
         и никога не убиват себеподобните си от омраза или защото са различни.
         Животните убиват само за да оцелеят. Докато човекът сам е виновен за собствената
         си гибел."


       "Хоризонтът им беше свит до собственото "аз", вниманието - насочено към собственото
       битие. Хоризонтът на хората щеше да се разшири отново едва с годините, с постепенното
       дистанциране от травматичните събития.
       Щеше да мине време, докато старите норми на поведение се събудят за нов живот и докато
      зад всяко изпълнено желание щеше да чака друго, още по-голямо неизпълнено желание."


--- --- --- --- ---



                                Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ