Пропускане към основното съдържание

"Изчезващата стълба" от Морийн Джонсън #2






                                                  Здравейте, приятели!





                           
                                       Издателство: Ибис
                                       Страници: 264
                                       Цена: 13,90лв. 




--- --- --- --- ---

 АНОТАЦИЯ: 

  Всичко, което Стиви Бел иска, е да открие ключа за разрешаването на мистерията в „Елингам“, но вместо това намира свой съученик мъртъв. И точно когато усеща, че е на ръба да сглоби всички парченца от пъзела, родителите й я оттеглят от академията, за да е в безопасност. Сега, когато тя е далечe от училищните градини и тайните тунели, както и от нейните странни приятели, тя започва да се чувства откъсната от света. Е, поне няма нужда повече да вижда Дейвид – сина на презрения политик Едуард Кинг.

После самият Кинг пристига в нейната къща, за да й предложи сделка: ще върне незабавно Стиви обратно в „Елингам“. В замяна тя трябва да държи Дейвид под око. Кинг е по средата на кампания и не може да си позволи синът му да се забърка в неприятности. Ако Стиви е в „Елингам“, Дейвид ще се държи добре.

Загадките зад убийствата в „Елингам“ все още очакват да бъдат разкрити и Стиви знае, че е близо до тяхното разрешаване. Но пътят към истината крие повече неочаквани обрати, отколкото си е представяла...

Романът е финалист в Goodreads Choice Awards 2019 (категория „Литература за тийнейджъри“).

--- --- --- --- ---

  Изключително интересна, заплетена, забавна и на моменти доста изненадваща, така бих описала на кратко втората книга от трилогията на Морийн Джонсън - "Искрено коварен".

Докато в първата книга имаше едно-две неща които много, много не ми допаднаха, то сега всичко ми хареса. Авторката продължава с пълна пара да поддържа нивото и в тази книга.
Още от първата страница, авторката успява да запали любопитството на читателя, дали някъде из предстоящите напечатани листи да разбере какво се е случило със семейство Елингам.

След последните случки в Академията, родителите на Стиви, решават че не е безопасно тя да остане там и я връщат у дома. Докато един ден не се появява Едуард Кинг - бащата на Дейвид. Предлага й сделка която се оказва че Стиви, просто не може и няма как да откаже. Тя ще се върне веднага в Академията, ще може отново да се заеме със разследването и разбира се ще се върне при приятелите си. Но това което се иска от нея е да държи Дейвид под око. Кинг вярва че когато тя е там и е близо до Дейвид, синът му няма да  се замесва в бели.

Освен Стиви Бел, която е може би най-щастливото момиче че се връща на мястото където, се чувства наистина себе си, другите големи щастливци са приятелите й Джанел, Нейт и Ви. Малката дружина отново се събира и донякъде всичко започва по-старо му, но само привидно. Младата детективка, се завръща към случая "Елингам", решена повече от всичко да стигне до край и да разбере каква е истината. Но, нищо не е толкова лесно колкото си мислим, всяка стъпка която прави Стиви и всяка малка загадка, която разкрива, се появяват още две на нейно място.
Опитваща да бъде на няколко фронта, като бъдещ детектив на който е поверен изключително важен случай, като лоялна приятелка и като човек който трябва да се опита да държи друг под око, тя не всеки път успява да се справи. Но това което харесвам у Стиви е решителността, постоянството, лоялността и невероятният нюх към детайлите.

След като се захваща отново да разследва мистерията около известното семейство, вече се разкриват и повече откъслечни подробности около това кой може да е "Искрено коварен". Първоначално, разбира се, авторката ни насочва към един, но в последствие се оказа някой съвсем друг. Продължаваме да ставаме свидетели и на взаимоотношенията между Стиви и Дейвид, те далеч не са толкова гладки, колкото и се иска.
Какво ще се случи с Дейвид, ще открие ли цялата истина Стиви, за това което се е случило със семейство Елингам и какво още ще се случи освен тези неща в детайли ще оставя да разберете сами. Аз със сигурност няма да успея да ви ги разкажа, по толкова добър начин колкото го прави авторката. 

Изпълнена с много мистерия, наситена с действие, но не прекалено забързано, "Изчезващата стълба" ни предлага много повече от първата книга. Много неща се изясняват, но и още толкова се заплитат. Освен че историята търпи нужното развитие, то такова има и в самите герои. А какъв е финалът и какво предвещава той за третата книга, ще разберете отново ако решите да се доверите на "Искрено коварен".
Корицата е още едно от нещата които ми харесаха, отново има общо със самата история.
С най-голямо удоволствие ще чакам третата и последна книга за да видя какво ще се случи със Стиви, приятелите й, Дейвид и Академията.



  "Стиви стоеше на алеята и се опитваше да осмисли новата информация, която оформяше живота й. Винаги се бе чудила как някои хора успяват да направят живота си интересен. Може би процедурата бе следната: задаваш условията, а после получаваш събитията. Изглежда, че въпросните събития те изненадват дори ако си искал да се случат, дори ако си ги очаквал. Тя бе мечтала да работи по този случай, но ето че сега сключваше сделки с дявола."





                  Благодаря на издателство Ибис за предоставеното копие!

 
--- --- --- --- --- 



                                
                                        Благодаря Ви, за отделеното време!!!
                 

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ