Пропускане към основното съдържание

"Моята история" от Мишел Обама






                                                        Здравейте, приятели!






                                  Издателство: СофтПрес 
                                  Страници: 416 
                                 Цена: 29,95лв.






--- --- --- --- ---

  АНОТАЦИЯ: 


Дълбоко личната, завладяваща и вдъхновяваща автобиография на бившата първа дама на Съединените щати! Топла, мъдра и откровена, „Моята история“ е необикновената равносметка на една жена с голямо сърце и твърд характер, която надскача всички очаквания и чийто път ни вдъхновява да направим същото.

„Все още има много неща, които не знам за Америка, за живота, за бъдещето. Но със сигурност познавам себе си. Баща ми Фрейзър ме научи да се трудя здраво, да се смея често и да държа на думата си. Майка ми Мериан ми показа как да мисля самостоятелно и да използвам гласа си. Заедно, в нашия тесен апартамент в Чикаго, те ми помогнаха да разбера стойността на нашата история, на моята история, на историята на нашата родина. Дори когато не е красива и идеална. Дори когато е по-реална, отколкото ви се иска. Вашата история е нещо, което имате и което винаги ще имате. Тя заслужава да я цените.”

Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама е една от най-вдъхновяващите жени на планетата. Като първа дама – първата афроамериканка в тази роля, тя има огромна заслуга за това Белият дом да е по-гостоприемен и отворен; превръща се във важен защитник на правата на жените и момичетата в Съединените щати и в целия свят, из основи променя отношението на семействата към здравословния и активен живот и подкрепя съпруга си, докато той превежда Америка през някои от най-мъчителните й периоди. В изключително завладяващата си и дълбоко лична автобиография Мишел Обама кани читателите в своя свят, хронологично проследявайки преживяванията, които са белязали живота й – от детството в южната част на Чикаго; през годините като изпълнителен директор, когато балансира между ролята на майка и тази на работеща жена; до времето, прекарано на най-известния адрес на планетата.

С безпощадна честност и живо остроумие тя описва триумфите и разочарованията в личния и в публичния си живот и разказва своята история така, както я е изживяла – със свои собствени думи, по своите собствени правила.


--- --- --- --- ---

  Като цяло политиката винаги е било нещото което никога не ми е било интересно, това бе специалност на дядо ми и аз искам не искам, трябваше да слушам неща свързани с нея, от него. Но, когато за първи път обърнах вниманието си към семейство Обама, а и след прочитането на "Моята история", само си затвърдих мнението за тях, изглеждаха ми като готини и земни хора. И всъщност започнах да харесвам и уважавам още повече Мишел Обама.
 
Мишел Обама, оставя част от душата си в тази книга и я споделя по-един много топъл и сърдечен начин на всички нас. Изключително откровена, независима, бореща се, силна и прекрасна жена - така бих описала Мишел.
Книгата е разделена на три части:

  МОЯТА ИСТОРИЯ: 

В нея Мишел, ни запознава с много по-малката си версия. Разказва за това в какво време е живяла, квартала в който израства и всичко важно случило се в живота й се случва в семейната къща на леля й. За взаимоотношенията с брат й Крейг, чичо й Сауд Сайд и безкомпромисните, но и изключително прави в всяко едно решение което взимат през годините за децата си, родители. Разказва ни колко много е трябвало да се старае за да постигне това което иска, за да разчупи наложените стереотипи. През целият си живот тя учи постоянно, дали в училище, университета, след това като юрист или пък от самият живот, тя през цялото време полага нечовешки усилия.

   НАШАТА ИСТОРИЯ: 

Тук проследяваме историята в която Мишел и Барак се запознават чрез една Юридическа фирма в която тогава Мишел работи, а Барак Обама започва да кара стажа си. Изключително интересни случки имат и двамата. Дълго време са колеги и добри приятели, но когато и двамата осъзнават какво се случва между тях, всичко става много специално и истинско. Взаимоотношенията им определено са специални във всеки един аспект и аз вярвам че те се обичат толкова много, защото на първо място те са приятели и са стигнали до такова ниво че могат да си кажат всичко, знаят как би постъпил другият в дадена ситуация и силно, силно се подкрепят в всяко едно начинание.
Вече официално като семейство Обама, и двамата започват да се борят, да се борят за това Барак да спечели изборите, а Мишел започва да се занимава с нови благотворителни инициативи и разбира се, помага на съпруга си в предизборната кампания.

ГОЛЯМАТА ИСТОРИЯ: 

 Освен че вече са официално семейство, те са и родители. След много трудна, изпълнена с малки провали, но пък много истинска и земна предизборна кампания, Барак става президент.
Двете им дъщери са постоянно с тях и всичко, всичко е на път да се промени само за няколко часа. Младото семейство и двете им дъщери вече ще живеят, не къде да е - а в самият Бял дом!
Това което най-много ме спечели като върл фен на г-жа Обама е факта, как през цялото време, още от малко дете, тя никога не забравя от къде е тръгнала, не забравя какво е да нямаш нищо и какво е да имаш много и да го цени. Макар тя да става Първа дама и да живее на място което е най-висока класа, да носи скъпи тоалети, да посещава скъпи места и всичи други облаги, който носи тази титла ако мога така да се изкажа - ТО ТЯ НИКОГА, НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯ ДА БЪДЕ ЗЕМЕН И НОРМАЛЕН ЧОВЕК!!!

Хареса ми как през цялото време се опитваше да научи децата си че макар, баща им да е президент на САЩ, те не трябва в никакъв случай да се самозабравят и ги учеше да се държат нормално и да бъдат благодарни за всичко което имат в момента. Учеше ги че макар и с такъв живот, които имат в момента, то той е благодарение точно на това че баща им - Барак Обама е президента на Съединените Американски Щати.
 Хареса ми как се раздава за хората и то с истинска любов, без задни мисли. Семейство Обама, за мен са едно прекрасно, земно и готино семейство! Трябва да има повече такива хора, по-света!
 Мишел Обама е човек с главно "Ч" -тя не се страхува да си признае грешките, не се страхува да рискува в труден момент и после да се върне десет пъти по-мотивирана и силна за битките, които живота и предлага. Тя е безпощадно честна както с хората, така и със самата себе си.
 
Тази книга далеч не е политическа, не се бъркайте. Това е книга създадена от една истински силна жена, която трябва да бъде пример за всички жени, ( и не само) че ние можем повече. Една жена може да бъде и майка, и да гради кариера, да бъде съпруга, приятел и нито едното да е за сметка на другото. Просто трябва всяка една от нас, да намери удобния начин за себе си. Това е книга за  вярата в себе си, защото мога да ви кажа че Мишел Обама, нито за секунда не спира да вярва в себе си и се бори до край за това което иска.
И също така искам да вметна че изданието което издателство СофтПрес, ни предлагат е прекрасно с твърди корици, превода е прекрасен и също така има и снимков материал.


  "Когато си съпруга на президента, Америка ти се показва във всички те си крайности. Ходех на благотворителни вечери в частни домове, които приличат повече на художествени галерии; къщи, където хората се къпят във вани от скъпоценни камъни. Виждах се със семейства, изгубили всички в урагана "Катрина", които плачеха и благодаряха дори за работещ хладилник и готварска печка. Срещнах много повърхностни и лицемерни хора, но и учители, войнишки съпруги и много други с невероятно силен дух. Видях деца - много деца, по целия свят, - които караха сърцето ми да се къса и ме изпълниха с надежда и които, слава богу, съвсем забравяха за поста ми, щом започнехме заедно да ровим в пръстта на някоя градина." 

   "Познавах стереотипа, който трябваше да олицетворявам - безупречно спретната като кукла съпруга, която съзерцава мъжа си с блестящи очи и изкуствена усмивка, сякаш поглъща всяка негова дума. Това не бях аз и никога нямаше да бъда. Можех да го подкрепям, но не можех да бъда робот." 


   "Мислих за това по-късно. Мнозина от нас минават през живота, като крият своята история; срамуват се или се страхуват, когато тя не отговаря на определен общоприет идеал. Израстваме с послания, които ни казват, че има само един начин да бъдем американци - че ако кожата ни е тъмна или бедрата ни са пълни, ако не изпитваме любов по определен начин, ако говорим друг език или идваме от друга страна, не сме за тук. 
И така, докато някой не се осмели да започне да разказва историята по друг начин." 

   

--- --- --- --- --- 



                                          Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ