Пропускане към основното съдържание

"Пътуване във времето: Гондолата на времето" от Ева Фьолер





                                                              Здравейте, приятели!





                                                    Издателство: Ибис
                                                    Страници: 374
                                                    Цена: 13,90лв.




--- --- --- --- ---

  АНОТАЦИЯ: 

„Романтична, забавна, магична. Не можете да я пропуснете!”
Керстин Гир, авторката на „Рубиненочервено“

Седемнайсетгодишната Ана прекарва лятната си ваканция във Венеция. По време на една от разходките си из града вниманието й е привлечено от червена гондола. Странно. Не са ли всички гондоли във Венеция черни? Когато няколко дни по-късно Ана посещава известната Историческа регата, в навалицата е бутната във водата и е спасена от изключително чаровно младо момче, което я издърпва в... червената гондола. И преди Ана да успее да слезе и да се върне обратно на кея, изведнъж въздухът около нея започва да трепти и светът пред очите й изчезва...

Когато идва отново на себе си, Ана разбира, че годината е 1499-а. Не й остава нищо друго освен да се справи със ситуацията, в която се е озовала. Но всеки един ден е истинско изпитание – без козметика, без топла вода и медикаменти и най-вече без връзка с интернет и любимия й айпод. Междувременно Ана търси начин да се върне обратно в настоящето и докато се опитва да разреши загадката около пътуването си във времето, непрестанно попада на Себастиано, мистериозното момче от гондолата. Скоро тя разбира, че озоваването й в миналото всъщност съвсем не е случайно...

Пресъздавайки прекрасно живота във Венеция през XV век, подправена с романтика и поднесена с изключително чувство за хумор, историята ще ви завладее от първата страница и ще задържи интереса ви до последната.

--- --- --- --- ---

 Със сигурност знам че каквото и да напиша за тази трилогия ще бъде малко, защото аз я обожавам. Трилогията "Пътуване във времето" събира в себе си всичко което аз обожавам. Епохите в които се развиват трите истории, начина на писане на авторката, това как е успяла да опише всичко до най-малкият детайл и буквално да ме пренесе било в Венеция, Париж или Лондон. Като човек който обожава Ренесанса, Средновековието и буквално в по-голямата част от времето си гледа такива филми и сериали, тези книги са просто моите.

В "Гондола на времето" започване историята на Ана в съвременна Венеция и се пренасяме в 1499г. За Ана се оказва изключително трудно и е страшно объркана какво се е случи и къде се намира. След като се качва заедно със семейство Таселхоф в една червена гондола в следващия момент Ана пада във водата, тя бива спасена от едно загадачно момче на име Себастиано и другото е история, както се казва.
 Случайно или пък не Ана се събужда гола в една различна и доста непозната за нея Венеция, без познатите и дрехи, обожаваният от нея айпод и всички екстри които сегашния ни живот би и предложил, тя си няма ни най малка представа какво приключение я очаква.

Тук се появява Бартоломео или по на кратко Барт, той и помага с намирането на дрехи и подслон, първоначално дава съвсем оскъдна информация за това както се е случило и как Ана е попаднала в тази ситуация. Макар и доста объркана и шокирана, тя се захваща с задачата да намери начин отново да се върне в нейното време, но се оказва че няма да е толкова лесно.
Къщата в която трябва да живее се запознава със Марта, Хосе и Клариса. Оказва се че Клариса също е пътница във времето, само че носеща доста тайни със себе си, предопределили съдбата й.
Марта е жената при която Ана живее и работи, на пръв поглед изглежда винаги сърдита и строга, но се оказва че тайничко харесва Ана.
Хосе е така наречения Старец, които пътува из вековете и само с него може по-младите да минават през порталите. Той е винаги потаен, но пък винаги на точното място в точното време за да помогне.
Себастиано, работи летата при Хосе като му помага като изпълнява различни и много трудни задачи без значение коя е годината или века.
Есперанца е като Хосе, само че около нея, тайните са още по-големи, не се знае много за нея, но и тя се появява в точния момент. Преди Ана да попадне на червената гондола, тя посещава едно леко странно магазинче за маски и там една старица и продава една котешка маска, която се оказва съдбоносна за Ана.
Благодарение на тази маска в последствие разбираме че Есперанца й е дала точно нея защото младото момиче има предопределена задача в миналото за да се случи бъдещето такова каквото го познаваме всички.

Първоначално, Ана леко ме дразнеше тъй като само мрънкаше как иска да се върне в нейното време, при родителите си, най-добрата си приятелка и безценния и айпод и като се замисля разбирам я, това не е ситуация в която може да се изпадне всеки ден. В първите 100 страници беше само това, но след това се осъзна, стегна се и спря да мрънка. Сега тя и Себастиано се превърнаха в мой любимци.
Честно казано много се радвам че чак сега чета книгите, тъй като за тях съм чувала още през 2017г. Нямам основателна причина защо тогава не си ги взех, но явно времето им е сега. Радвам се защото си мисля че сега като активен читател бих ги оценила много по-добре, отколкото тогава.
Ева Фьолер е изумителен автор, удивлявам се на това как е успяла по такъв реален начин да опише и да пресъздаде чрез думите атмосферата на тогавашна Венеция, как е изпипала всичко до най-малкия детайл и по-този начин да въвлече читателя да си мисли че се намира там в този прекрасен град. И тук имаше много забавни, сериозни и напрегнати моменти, караха ме да отгръщам страница след страница за да разбера по-бързо какво ще се случи.
В историята има и романтична линия, но и тук останах доволна защото не беше заела централна роля и нямаше излишни драми. Напротив беше вмъкната по-много приятен начин.
Каква е задачата на Ана, какво е всичко това със пътуването във времето, имат ли бъдеще Ана и Себастиано, на тези и още въпроси ще може да си отговорите след като прочетете книгата.


   "Довиждане минало - помислих си. - Тук беше ужасно. И прекрасно. Най-невероятната и вълнуваща ваканция, която някога съм имала.
    Тогава нощта избухна и аз се озовах в бездънната тъмнина."


--- --- --- --- --- 



                                         Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Писателката: (15 дни с Фани Попова-Мутафова) от Владо Трифонов

                                                   Здравейте,             Издателство: Лемур   Страници: 192   Цена: 18,90лв. Признавам си, че не съм много, много запозната с живота на Фани Попова- Мутафова, но тази книга, това интервю от Владо Трифонов е едно много добро начало. Той ще ни представи един човек, който най-вече се е борил за романите си, те да видят бял свят и да бъдат четени. За 15 дни в които се среща с Фани Попова- Мутафова, честно казано мога да кажа, че главните теми са романите й, борбата да ги запази и най-вече дали е била нацистки настроена.  Аз бих казала, че НЕ - не е била нацистка. Но, тъй като е живяла и творила по времето на Втората Световна война, тя по-скоро е била успешно облъчена в така наречените "идеали" на един шизофреник. Била е убедена, че това което е представил като едно красиво, велико и светло бъдеще за просперитет е било правилно и това я води към затвора. За съжаление милиони хора са били излъгани и подведени от болната а