Пропускане към основното съдържание

"Азбучни убийства" от Агата Кристи                     Здравейте, приятели!

     Днес съм тук със мнението си за  "Азбучни убийства" от Агата Кристи.

                                          Издателство: Ера
                                          Цена: 12.99лв.


--- --- --- --- ---

      АНОТАЦИЯ:

Разследва Поаро

Агата Кристи е най-популярният криминален автор в света. Нейните произведения са преведени на над сто езика, продадени в повече от два милиарда екземпляра. Ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща, Агата Кристи е обявена за „Първата дама на криминалния жанр”.
Романът „Азбучни убийства“ многократно е нареждан сред десетте най-харесвани произведения на Агата Кристи. В него тя изправя ненадминатия Поаро срещу сериен убиец.
Необичайно писмо, предназначено за Поаро, разкрива зловещ план за убийство. Посочено е мястото и дори датата. Скоро пристигат още две подобни писма. Сериен убиец подбира жертвите си по азбучен ред. До всеки труп е оставен справочник, посочващ мястото на следващото убийство.
Поаро издирва престъпника из цяла Англия, но винаги пристига със закъснение на местопрестъплението. А с всяка следваща жертва, убиецът става все по-уверен. Може ли Поаро да го спре използвайки уликите, които престъпникът нарочно му оставя, за да го провокира?


--- --- --- --- ---

   Преди доста време бях гледала старата версия на филма "Убийство в Ориент Експрес", а миналата година ми се прииска да прочета и книгата, много дълго време я търсих, но тиражът беше изчерпан. Когато отидох във книжарницата и попитах за книгата, със надеждата че все пак може по-някакъв невероятен късмет да намеря едно копие, се случи така че имаше една седмица преди да я преиздадат на ново и то със нова корица. И все пак бях решила че искам да си взема книга на Агата Кристи и ми беше препоръчана "Азбучни убийства" за което много благодаря.

Много се радвам че най-накрая я прочетох, защото историята беше забавна, интересна и много увличаща и определено си затвърдих това всеобщо мнение за авторката, а именно че е "Първата дама на криминалния жанър". 

 Тук ще ви споделя че разказвачът е Хейстингс, той е не просто приятел на прочутият детектив, но и също така много му помага за разкриването на предстоящите убийства.
Историята ни среща за първи път със Еркюл Поаро и неговият приятел Хейстингс, през един обикновен ден, Поаро получава писмо в което пише че на определена дата, в определен град ще се извърши убийство и тук малко по-малко приключението на двамата ни приятели започва.
След полученото писмо, Поаро започва да се съмнява че наистина ще се случи нещо лошо, но докато немислимото не се случва няма какво толкова да се направи и ето че на определената дата убийството се случва. Поаро, Хейстингс и полицаи от Скотланд Ярд, отиват на мястото на местопрестъплението за да започне истинското разследване. Там, Поаро открива азбучен справочник до тялото на първата жертва...

Повече няма да ви разказвам за сюжета, защото се боя че мога да ви издам нещо важно, а не искам да отнемам от удоволствието ви да го откриете сами.


  Както споменах още във началото, това бе първият ми досег до творчеството на брилянтната Агата Кристи и не останах разочарована, буквално от първата страница се влюбих във стила на писане на авторката, през цялото време усещах тази така типична английска нотка в него. Начинът по-който е изградила главните ни герои, описанията на убийствата и всичко около тях бяше кратко, ясно и точно. Също така, много ми хареса и типичния британски хумор, който присъстваше и не на последно място, това усещане което те кара да се чудиш кой е убиеца. Първоначално нямах никаква на представа, кой може да е, след това започнах да подозирам един човек, но накрая се оказа този който най-малко очаквах.
Обичам такъв тип истории, все пак любимият ми детектив е Шерлок Холмс, но сега си намерих още един, буквално историята беше написана толкова гениално, че исках да разлиствам страница след страница, само и само за да разбера какво ще се случи по-нататък, и заради всички тези неща които ви изредих, повярвайте ми, нямаше как да не и дам 5 ✪ във Goodreads.
Определено освен още един любим детектив, открих и още един любим автор, със сигурност ще се опитам да си събера колкото е възможно повече книги на Кристи и да ги прочета разбира се.
И на последно място, но също така много важно е корицата, както старото издание, така и новото много ми харесват. И във двете има показани много важни елементи за откриването на убиеца. Както не веднъж съм споменавала, за мен е много важно корицата да има нещо общо със самата история, а тук и във двата случая е така.  Новата корица е дело на Фиделия Косева и наистина много, много е красива, пишещата машина е много важен елемент и когато прочетете книгата ще разберете още повече смисълът и на двете корици. (Старата корица е дело на Димитър Стоянов - Димо)
Ако обичате заплетени случаи, приключения и английски хумор, то определено книгите на Агата Кристи са за вас.


                 " -Кой сте вие? Не сте ли от полицията? 
                   - Аз съм по-добър от полицията - заяви той. 
                   В думите му не прозвуча нито самодоволство, нито високомерие. 
                   За него това бе просто факт."


--- --- --- --- --- 

           
                                         Благодаря Ви, за отделеното време!!!
                  

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

LitCon Bulgaria 2018 - едно невероятно преживяване

Здравейте, приятели!
--- --- --- --- ---

   Толкова много и различни емоции все още има в мен, когато стане въпрос за LitCon 2018 че просто не знам от къде да започна и кое по-напред да споделя.
Емоции много, но всяка една ме кара да се чувствам толкова щастлива, позитивно настроена и също така създаване на скъпи спомени.

Ще се опитам да ви представя от моя гледна точка приключението наречено LitCon, като идеята ми е да ви опиша моята специална и незабравима събота, а датата беше 06.10.2018.
Реално моето приключение започна още от петък срещу събота вечерта, когато трябваше да си хвана влака от Стара Загора за София, а началният час беше 01:35ч. Последния път когато се бях качила на влак беше доста отдавна и вълнението в мен бе доста голямо, особено докато стигна до Пловдив когато се качи най-добрата ми приятелка и двете се запътихме към столицата. В 06:10ч. слязохме на ЖП Гарата в София и от този момент ентусиазма и вълнението в мен …