Пропускане към основното съдържание

"Азбучни убийства" от Агата Кристи                     Здравейте, приятели!

     Днес съм тук със мнението си за  "Азбучни убийства" от Агата Кристи.

                                          Издателство: Ера
                                          Цена: 12.99лв.


--- --- --- --- ---

      АНОТАЦИЯ:

Разследва Поаро

Агата Кристи е най-популярният криминален автор в света. Нейните произведения са преведени на над сто езика, продадени в повече от два милиарда екземпляра. Ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща, Агата Кристи е обявена за „Първата дама на криминалния жанр”.
Романът „Азбучни убийства“ многократно е нареждан сред десетте най-харесвани произведения на Агата Кристи. В него тя изправя ненадминатия Поаро срещу сериен убиец.
Необичайно писмо, предназначено за Поаро, разкрива зловещ план за убийство. Посочено е мястото и дори датата. Скоро пристигат още две подобни писма. Сериен убиец подбира жертвите си по азбучен ред. До всеки труп е оставен справочник, посочващ мястото на следващото убийство.
Поаро издирва престъпника из цяла Англия, но винаги пристига със закъснение на местопрестъплението. А с всяка следваща жертва, убиецът става все по-уверен. Може ли Поаро да го спре използвайки уликите, които престъпникът нарочно му оставя, за да го провокира?


--- --- --- --- ---

   Преди доста време бях гледала старата версия на филма "Убийство в Ориент Експрес", а миналата година ми се прииска да прочета и книгата, много дълго време я търсих, но тиражът беше изчерпан. Когато отидох във книжарницата и попитах за книгата, със надеждата че все пак може по-някакъв невероятен късмет да намеря едно копие, се случи така че имаше една седмица преди да я преиздадат на ново и то със нова корица. И все пак бях решила че искам да си взема книга на Агата Кристи и ми беше препоръчана "Азбучни убийства" за което много благодаря.

Много се радвам че най-накрая я прочетох, защото историята беше забавна, интересна и много увличаща и определено си затвърдих това всеобщо мнение за авторката, а именно че е "Първата дама на криминалния жанър". 

 Тук ще ви споделя че разказвачът е Хейстингс, той е не просто приятел на прочутият детектив, но и също така много му помага за разкриването на предстоящите убийства.
Историята ни среща за първи път със Еркюл Поаро и неговият приятел Хейстингс, през един обикновен ден, Поаро получава писмо в което пише че на определена дата, в определен град ще се извърши убийство и тук малко по-малко приключението на двамата ни приятели започва.
След полученото писмо, Поаро започва да се съмнява че наистина ще се случи нещо лошо, но докато немислимото не се случва няма какво толкова да се направи и ето че на определената дата убийството се случва. Поаро, Хейстингс и полицаи от Скотланд Ярд, отиват на мястото на местопрестъплението за да започне истинското разследване. Там, Поаро открива азбучен справочник до тялото на първата жертва...

Повече няма да ви разказвам за сюжета, защото се боя че мога да ви издам нещо важно, а не искам да отнемам от удоволствието ви да го откриете сами.


  Както споменах още във началото, това бе първият ми досег до творчеството на брилянтната Агата Кристи и не останах разочарована, буквално от първата страница се влюбих във стила на писане на авторката, през цялото време усещах тази така типична английска нотка в него. Начинът по-който е изградила главните ни герои, описанията на убийствата и всичко около тях бяше кратко, ясно и точно. Също така, много ми хареса и типичния британски хумор, който присъстваше и не на последно място, това усещане което те кара да се чудиш кой е убиеца. Първоначално нямах никаква на представа, кой може да е, след това започнах да подозирам един човек, но накрая се оказа този който най-малко очаквах.
Обичам такъв тип истории, все пак любимият ми детектив е Шерлок Холмс, но сега си намерих още един, буквално историята беше написана толкова гениално, че исках да разлиствам страница след страница, само и само за да разбера какво ще се случи по-нататък, и заради всички тези неща които ви изредих, повярвайте ми, нямаше как да не и дам 5 ✪ във Goodreads.
Определено освен още един любим детектив, открих и още един любим автор, със сигурност ще се опитам да си събера колкото е възможно повече книги на Кристи и да ги прочета разбира се.
И на последно място, но също така много важно е корицата, както старото издание, така и новото много ми харесват. И във двете има показани много важни елементи за откриването на убиеца. Както не веднъж съм споменавала, за мен е много важно корицата да има нещо общо със самата история, а тук и във двата случая е така.  Новата корица е дело на Фиделия Косева и наистина много, много е красива, пишещата машина е много важен елемент и когато прочетете книгата ще разберете още повече смисълът и на двете корици. (Старата корица е дело на Димитър Стоянов - Димо)
Ако обичате заплетени случаи, приключения и английски хумор, то определено книгите на Агата Кристи са за вас.


                 " -Кой сте вие? Не сте ли от полицията? 
                   - Аз съм по-добър от полицията - заяви той. 
                   В думите му не прозвуча нито самодоволство, нито високомерие. 
                   За него това бе просто факт."


--- --- --- --- --- 

           
                                         Благодаря Ви, за отделеното време!!!
                  

Коментари

Популярни публикации от този блог

BOPS: "Главна женска роля"

Здравейте, приятели!

          Тази вечер ще ви покажа какво има във Мартенската кутия BOPS.

--- --- --- --- ---

  Темата както сте прочели и от заглавието е "Главна женска роля", и отново Алекс и Райс се постараха напълно да са във тон със времето, Март е женският месец и освен това се проведе и 90-тата церемония на Оскарите!

За пореден път останах изключително доволна от кутията и всичко което намерих вътре.
Без да се бавя повече, сега ще ви покажа всяко едно нещо от кутията, по-отделно.


1. Специално изработена за кутията свещ от соев восък, дело на The Candle Kingdom. 


Свещта е със Хърмаяни и е прекрасна, има силен аромат на стари книги, прясно окосена трева и мента. 


2. Двойка временни татуировки, вдъхновени от "Момичето, което спаси Китай". А прекрасният дизайн е дело на невероятната Моника Писарова от Kontur Creative.             Определено тези татуировки много ми допаднаха, толкова са красиви че най-вероятно няма да ги използв…

BOPS:Limited edition: Индор и Сянката на страданието"

Здравейте приятели, тук съм за да ви покажа какво има във Лимитираната кутия BOPS.
              Темата е "Индор и Сянката на страданието" 


--- --- --- --- ---


     През месец Ноември прекрасните Алекс и Райс от "Четат ли двама" направиха така че вместо да ни предложат една редовна кутия, те избраха да ни зарадват със цели ТРИ лимитирани кутии.
И едната е свързана със поредицата на българския автор Б. Н. Добрев - "Индор и Братството на почти-пълната луна" а именно продължението и "Индор и Сянката на страданието. (книга втора)


     1. Създадени специално за кутията подложки за чаша с изображения от поредицата, дело на Добромир  Томов. От двете подложки тази със изображението на Козлите ми допада много, със сигурност няма да ги ползвам по-предназначение, просто защото не искам да ги съсипя - вече дори съм им намерила място на библиотеката ми. 


2. Плакати с кориците на първите две книги от поредицата за Индор. 

Книга първа.


                       …

Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл

Здравейте приятели, днес съм тук със мнението си за Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл.
                                Издателство: Art Eternal и книжарници Art Plus
                                Цена: 12.00 лв.

--- --- --- --- ---

       АНОТАЦИЯ:

 "Приключенията на Шерлок Холмс" представя колекция от дванадесет кратки разказа на известния писател Артър Конан Дойл. Техен основен герой е частният детектив Шерлок Холмс, прочут със своята наблюдателност и безпогрешни логически разсъждения, граничещи с невъзможното. Той умело ги прилага при разследването на поредица от случаи на множество различни клиенти, включително официалните власти от "Скотланд Ярд".

В първи том на настоящето издание на "Приключенията на Шерлок Холмс" са включени първите шест разказа за гениалния детектив - "Скандал в Бохемия", " Съюзът на червенокосите", "Добре замислено", "Загадка в долината Боскум&q…