Пропускане към основното съдържание

"Времето отвътре" от Хелън Дънбар                                                Здравейте, приятели!

    Тази вечер съм тук със мнението си за "Времето отвътре" от Хелън Дънбар.

                                        Издателство: AMG Publishing
                                        Цена: 12.95лв.


       Много благодаря на издателство AMG Publishing за предоставеното копие.


--- --- --- --- ---

       АНОТАЦИЯ:

Последното, което видях, преди колата да се вреже във водата, беше прелитащ орел на фона на небето.
Спомням си как скосените му криле изпълваха целия мръсен прозорец. Въздухът го издигаше високо, обещавайки му магия – изглеждаше свободен.
Мечтаех за тази птица.
Но вече нямам мечти.
Имам само спомени.

Пет години след ужасяващ инцидент, Горди Алън се опитва да превъзмогне случилото се с помощта на своя полубрат и най-добър приятел Кевин. Точно когато изглежда, че нещата се връщат по местата си, биологичният баща на Горди отново се появява в живота му, а това може да струва на 15-годишното момче всичко, включително и връзката със Сара – единственото момиче, спечелило доверието му.
Бездната в ума на Горди става все по-дълбока, а от нея трябва да се измъкне сам. Дали обаче ще намери сили да го направи?
„Времето отвътре“ е книга за грижата, обичта между двама братя и сериозните последствия от драматичните обрати в живота на един тийнейджър.


Разтърсваща история, разказана от първо лице, която отвежда читателя в ума на едно момче, преживяло насилия и опитващо се да се справи с посттравматично стресово разстройство.


--- --- --- --- ---
   

   Определено една разтърсваща история, много ми хареса и най-искрено ме накара да изпитам болка, тъга, разочарование, щастие, смях и радост.

Историята ни запознава със 15- годишният Горди, който е доста странно, затворено и "болно" момче. НО ЗАЩО ЛИ...?
Горди има по-голям полубрат Кевин, от 5 години след онзи ужасяващ инцидент, той живее със него и бащата на Кев, но последствията от инцидента са много големи и продължават да го съпътстват и до днес.
Горди получава пристъпи, страхува се от вода, спомените са прекалено жестоки и също така, е накарало момчето да не се доверява на никой друг освен на брат си и донякъде на Джим. (бащата на Кевин)
Но един ден, във гимназията се появява ново момиче- Сара, тя обича да снима и когато за домашно имат проект свързан със "Моби Дик" и във групичката се падат Горди, Сара и още двама човека, то нашия главен герой е много щастлив.Още от първата среща между тях той усеща че по-някакъв начин може напълно да се довери на това момиче и усеща желанието във себе си да я опознае повече и повече.
Във центъра на цялата история е този зловещ инцидент в който майката, сестра му и близнаците умират, а Горди успява да се спаси, но на каква цена. За този инцидент той обвинява себе си, но голяма вина е на баща му, който е цяло чудовище.
Истинската развръзка започва когато бащата на Горди се появява отново и изявява желание да си върне момчето отново...

Няма да продължавам повече със разказването на историята, ще оставя развръзката и подробностите да прочетете сами, и да не ви отнемам от удоволствието.     Има някои неща на който искам да обърна внимание:

 ✪ Хареса ми че историята е разказана от първо лице.

 ✪  Кевин е много важен персонаж, той е голяма опора за брат си и същност ако Кев се разпадне психически, то и Горди ще го направи. Страшно много ми хареса как авторката беше пресъздала връзката между братята, не беше изкуствена или написана просто ей така за да я има. Цялата подкрепа и търпение което Кев показваше към Горди, дори когато беше по-строг към него беше със умисъл. Просто много ми хареса как се подкрепяха през цялото време.

✪ И както споменах, стилът на писане на авторката като цяло много ми допадна, увлекателен и доста добре успява да предаде дадената емоция във определен момент, определено бих прочела още нещо от нея.

✪ Определено тази история, макар и измислена кара човек да се замисли за много неща, за хората, за взаимоотношенията родител-дете и това колко голяма може да бъде травмата от действията на единия към другия. История която ни показва как някой път живота се стича така че тези на които можем да вярваме най-много са не най-най близките ни хора, а някой който срещаме за първи път и със добрите си постъпки и мислене успява да ни предразположи да му споделим най-големите си болки и травми. Показва ни и че колкото и да сме зле, каквото и да ни се е случило, със късмет и добри хора около нас, винаги можем да оправим живота си за напред.

✪ И разбира се остана да спомена прекрасната корица, дело на Konture Creative. Освен че е прекрасно нарисувана, също така има и общо със историята, което за мен е голям плюс. Самото издание е много здраво залепено, не се разпада, не се мачка, направено е да се отваря колкото е нужно и превода беше страхотен.


                     "- Ти си добро хлапе, Горди. Наистина добро хлапе. 
                  Не позволявай никога на никого да ти каже нещо различно."


--- --- --- --- --- 

     
                                     Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

BOPS: "Главна женска роля"

Здравейте, приятели!

          Тази вечер ще ви покажа какво има във Мартенската кутия BOPS.

--- --- --- --- ---

  Темата както сте прочели и от заглавието е "Главна женска роля", и отново Алекс и Райс се постараха напълно да са във тон със времето, Март е женският месец и освен това се проведе и 90-тата церемония на Оскарите!

За пореден път останах изключително доволна от кутията и всичко което намерих вътре.
Без да се бавя повече, сега ще ви покажа всяко едно нещо от кутията, по-отделно.


1. Специално изработена за кутията свещ от соев восък, дело на The Candle Kingdom. 


Свещта е със Хърмаяни и е прекрасна, има силен аромат на стари книги, прясно окосена трева и мента. 


2. Двойка временни татуировки, вдъхновени от "Момичето, което спаси Китай". А прекрасният дизайн е дело на невероятната Моника Писарова от Kontur Creative.             Определено тези татуировки много ми допаднаха, толкова са красиви че най-вероятно няма да ги използв…

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …