Пропускане към основното съдържание

"Времето отвътре" от Хелън Дънбар



                                                Здравейте, приятели!

    Тази вечер съм тук със мнението си за "Времето отвътре" от Хелън Дънбар.

                                        Издателство: AMG Publishing
                                        Цена: 12.95лв.


       Много благодаря на издателство AMG Publishing за предоставеното копие.


--- --- --- --- ---

       АНОТАЦИЯ:

Последното, което видях, преди колата да се вреже във водата, беше прелитащ орел на фона на небето.
Спомням си как скосените му криле изпълваха целия мръсен прозорец. Въздухът го издигаше високо, обещавайки му магия – изглеждаше свободен.
Мечтаех за тази птица.
Но вече нямам мечти.
Имам само спомени.

Пет години след ужасяващ инцидент, Горди Алън се опитва да превъзмогне случилото се с помощта на своя полубрат и най-добър приятел Кевин. Точно когато изглежда, че нещата се връщат по местата си, биологичният баща на Горди отново се появява в живота му, а това може да струва на 15-годишното момче всичко, включително и връзката със Сара – единственото момиче, спечелило доверието му.
Бездната в ума на Горди става все по-дълбока, а от нея трябва да се измъкне сам. Дали обаче ще намери сили да го направи?
„Времето отвътре“ е книга за грижата, обичта между двама братя и сериозните последствия от драматичните обрати в живота на един тийнейджър.


Разтърсваща история, разказана от първо лице, която отвежда читателя в ума на едно момче, преживяло насилия и опитващо се да се справи с посттравматично стресово разстройство.


--- --- --- --- ---
   

   Определено една разтърсваща история, много ми хареса и най-искрено ме накара да изпитам болка, тъга, разочарование, щастие, смях и радост.

Историята ни запознава със 15- годишният Горди, който е доста странно, затворено и "болно" момче. НО ЗАЩО ЛИ...?
Горди има по-голям полубрат Кевин, от 5 години след онзи ужасяващ инцидент, той живее със него и бащата на Кев, но последствията от инцидента са много големи и продължават да го съпътстват и до днес.
Горди получава пристъпи, страхува се от вода, спомените са прекалено жестоки и също така, е накарало момчето да не се доверява на никой друг освен на брат си и донякъде на Джим. (бащата на Кевин)
Но един ден, във гимназията се появява ново момиче- Сара, тя обича да снима и когато за домашно имат проект свързан със "Моби Дик" и във групичката се падат Горди, Сара и още двама човека, то нашия главен герой е много щастлив.Още от първата среща между тях той усеща че по-някакъв начин може напълно да се довери на това момиче и усеща желанието във себе си да я опознае повече и повече.
Във центъра на цялата история е този зловещ инцидент в който майката, сестра му и близнаците умират, а Горди успява да се спаси, но на каква цена. За този инцидент той обвинява себе си, но голяма вина е на баща му, който е цяло чудовище.
Истинската развръзка започва когато бащата на Горди се появява отново и изявява желание да си върне момчето отново...

Няма да продължавам повече със разказването на историята, ще оставя развръзката и подробностите да прочетете сами, и да не ви отнемам от удоволствието.



     Има някои неща на който искам да обърна внимание:

 ✪ Хареса ми че историята е разказана от първо лице.

 ✪  Кевин е много важен персонаж, той е голяма опора за брат си и същност ако Кев се разпадне психически, то и Горди ще го направи. Страшно много ми хареса как авторката беше пресъздала връзката между братята, не беше изкуствена или написана просто ей така за да я има. Цялата подкрепа и търпение което Кев показваше към Горди, дори когато беше по-строг към него беше със умисъл. Просто много ми хареса как се подкрепяха през цялото време.

✪ И както споменах, стилът на писане на авторката като цяло много ми допадна, увлекателен и доста добре успява да предаде дадената емоция във определен момент, определено бих прочела още нещо от нея.

✪ Определено тази история, макар и измислена кара човек да се замисли за много неща, за хората, за взаимоотношенията родител-дете и това колко голяма може да бъде травмата от действията на единия към другия. История която ни показва как някой път живота се стича така че тези на които можем да вярваме най-много са не най-най близките ни хора, а някой който срещаме за първи път и със добрите си постъпки и мислене успява да ни предразположи да му споделим най-големите си болки и травми. Показва ни и че колкото и да сме зле, каквото и да ни се е случило, със късмет и добри хора около нас, винаги можем да оправим живота си за напред.

✪ И разбира се остана да спомена прекрасната корица, дело на Konture Creative. Освен че е прекрасно нарисувана, също така има и общо със историята, което за мен е голям плюс. Самото издание е много здраво залепено, не се разпада, не се мачка, направено е да се отваря колкото е нужно и превода беше страхотен.


                     "- Ти си добро хлапе, Горди. Наистина добро хлапе. 
                  Не позволявай никога на никого да ти каже нещо различно."


--- --- --- --- --- 

     
                                     Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ