Пропускане към основното съдържание

"Мляко и мед" от Рупи Каур
                                       Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да започна ревюто си за тази книга. "Мляко и мед" е супер известна книга, много се говори за нея и до някъде не разбирам защо.
 Определено тази стихосбирка не ми допадна, не ми въздейства по-този начин, по-който явно е станало при другите.

Хареса ми самият замисъл, авторката е засегнала много важни теми най-вече свързани с жените. Засегнала е темата за равенството между половете, за начина по-който повечето мъже гледат, възприемат жената и тялото й. За връзката между баща-дъщеря, й това как може да се злоупотреби с доверието на детето към родителя и последствията от това. Още от първата страница се усеща болката в всяка една дума която е написала авторката, усеща се тежестта на всяко едно стихотворение.

Книгата е разделена на четири части - Нараняването, Обичането, Счупването и Изцеляването.
Стиховете в първите две части не ми харесаха, на моменти бяха прекалени за мен. Да, темите които Каур е засегнала са важни и като жена с повечето неща съм съгласна и трябва свободно да се говори за тях. Жената трябва да отстоява себе си, това в което вярва и също така че е много повече от само едно парче месо, но това което не ми допадна е самия изказ и начин по-който бяха написани, вярвам че е можела да ги представи и по-добре.
Докато с последните две части - Счупването и Изцеляването е точно обратното, като че ли са писани от някой друг. Там виждаме как жената започва да се бори, за себе си, за това което иска като човек, за това което заслужава и за това да има добри родители, добър човек до себе си и да бъде уважавана.
Също така почти на всяка страница има илюстрации, отново дело на Рупи Каур, по-голямата част ми допаднаха, бяха свързани със самите стихотворения и те са едно от неща които вдигнаха с още една звезда в крайната ми оценка.

Книгата за мен е странна, имам смесени чувства, за съжаление намерих повече неща, които не ми харесват, бяха ненужни или може би представени по-малко по различен начин, крайната ми оценка е 3 ✩ , искаше ми се да и дам повече но няма как да стане. Беше ми доста лесно да и дам тази оценка - една звезда за половината част която ми допадна, (не хареса, а просто малко повече ми допадна от първата част) една звезда за илюстрациите вътре и една звезда за оформлението от вън на самата книга.


    Представям ви е едно от малкото стихове които ми допаднаха:

               " Не зная защо
                 се отварям
                 към хората когато знам
                 че да пришия отново парчетата
                 боли толкова много
                 след това."


--- --- --- --- ---


                        
                                   Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл

Здравейте приятели, днес съм тук със мнението си за Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл.
                                Издателство: Art Eternal и книжарници Art Plus
                                Цена: 12.00 лв.

--- --- --- --- ---

       АНОТАЦИЯ:

 "Приключенията на Шерлок Холмс" представя колекция от дванадесет кратки разказа на известния писател Артър Конан Дойл. Техен основен герой е частният детектив Шерлок Холмс, прочут със своята наблюдателност и безпогрешни логически разсъждения, граничещи с невъзможното. Той умело ги прилага при разследването на поредица от случаи на множество различни клиенти, включително официалните власти от "Скотланд Ярд".

В първи том на настоящето издание на "Приключенията на Шерлок Холмс" са включени първите шест разказа за гениалния детектив - "Скандал в Бохемия", " Съюзът на червенокосите", "Добре замислено", "Загадка в долината Боскум&q…