Пропускане към основното съдържание

"Мляко и мед" от Рупи Каур
                                       Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да започна ревюто си за тази книга. "Мляко и мед" е супер известна книга, много се говори за нея и до някъде не разбирам защо.
 Определено тази стихосбирка не ми допадна, не ми въздейства по-този начин, по-който явно е станало при другите.

Хареса ми самият замисъл, авторката е засегнала много важни теми най-вече свързани с жените. Засегнала е темата за равенството между половете, за начина по-който повечето мъже гледат, възприемат жената и тялото й. За връзката между баща-дъщеря, й това как може да се злоупотреби с доверието на детето към родителя и последствията от това. Още от първата страница се усеща болката в всяка една дума която е написала авторката, усеща се тежестта на всяко едно стихотворение.

Книгата е разделена на четири части - Нараняването, Обичането, Счупването и Изцеляването.
Стиховете в първите две части не ми харесаха, на моменти бяха прекалени за мен. Да, темите които Каур е засегнала са важни и като жена с повечето неща съм съгласна и трябва свободно да се говори за тях. Жената трябва да отстоява себе си, това в което вярва и също така че е много повече от само едно парче месо, но това което не ми допадна е самия изказ и начин по-който бяха написани, вярвам че е можела да ги представи и по-добре.
Докато с последните две части - Счупването и Изцеляването е точно обратното, като че ли са писани от някой друг. Там виждаме как жената започва да се бори, за себе си, за това което иска като човек, за това което заслужава и за това да има добри родители, добър човек до себе си и да бъде уважавана.
Също така почти на всяка страница има илюстрации, отново дело на Рупи Каур, по-голямата част ми допаднаха, бяха свързани със самите стихотворения и те са едно от неща които вдигнаха с още една звезда в крайната ми оценка.

Книгата за мен е странна, имам смесени чувства, за съжаление намерих повече неща, които не ми харесват, бяха ненужни или може би представени по-малко по различен начин, крайната ми оценка е 3 ✩ , искаше ми се да и дам повече но няма как да стане. Беше ми доста лесно да и дам тази оценка - една звезда за половината част която ми допадна, (не хареса, а просто малко повече ми допадна от първата част) една звезда за илюстрациите вътре и една звезда за оформлението от вън на самата книга.


    Представям ви е едно от малкото стихове които ми допаднаха:

               " Не зная защо
                 се отварям
                 към хората когато знам
                 че да пришия отново парчетата
                 боли толкова много
                 след това."


--- --- --- --- ---


                        
                                   Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

BOPS: "Главна женска роля"

Здравейте, приятели!

          Тази вечер ще ви покажа какво има във Мартенската кутия BOPS.

--- --- --- --- ---

  Темата както сте прочели и от заглавието е "Главна женска роля", и отново Алекс и Райс се постараха напълно да са във тон със времето, Март е женският месец и освен това се проведе и 90-тата церемония на Оскарите!

За пореден път останах изключително доволна от кутията и всичко което намерих вътре.
Без да се бавя повече, сега ще ви покажа всяко едно нещо от кутията, по-отделно.


1. Специално изработена за кутията свещ от соев восък, дело на The Candle Kingdom. 


Свещта е със Хърмаяни и е прекрасна, има силен аромат на стари книги, прясно окосена трева и мента. 


2. Двойка временни татуировки, вдъхновени от "Момичето, което спаси Китай". А прекрасният дизайн е дело на невероятната Моника Писарова от Kontur Creative.             Определено тези татуировки много ми допаднаха, толкова са красиви че най-вероятно няма да ги използв…

"Елайза и нейните чудовища" от Франческа Запия

Здравейте, приятели!

                          Издателство: Ибис
                          Цена: 13,90лв.--- --- --- --- ---


    АНОТАЦИЯ:

Творбите й са феномен.
Животът й е катастрофа.

В реалния живот Елайза Мърк е срамежлива, странна и няма приятели. Но в интернет тя е ЛейдиСъзвездие – анонимният създател на изключително популярния уебкомикс „Чудовищно море“. Елайза не може да си представи да се наслаждава на реалния свят, така както го прави онлайн, а и няма желание да се опита.
Тогава Уолъс Уорленд, най-известният фен фикшън писател на нейния уебкомикс, се премества в същото училище и се сприятелява с Елайза. Той смята, че тя е просто един от многобройните фенове на „Чудовищно море“. Постепенно Уолъс успява да измъкне Елайза от нейната черупка и тя започва да се пита дали животът извън интернет не е също толкова вълнуващ.
Неочаквано тайната на Елайза е разкрита и всичко, което е градила – нейният комикс, връзката? с Уолъс, до…