Пропускане към основното съдържание

"Книжарката от площада на билките" от Ерик дьо Кермел
                                                Здравейте, приятели!
                               Издателство: Кръгозор
                               Цена: 16,00лв.


--- --- --- --- ---

     АНОТАЦИЯ:

За да си книжар, без съмнение трябва да обичаш книгите, но още повече трябва да обичаш хората

Натали – парижанка, учителка по литература, и съпругът й Натан, който е архитект, решават да напуснат столицата и да започнат нов етап от живота си.

Двамата се преместват в Юзес – перлата на Гар, малък провансалски град на изкуството, прекрасно място с уханни маслинови горички и с древна история. Натали се посвещава на любими занимания, докато не вижда малка табела със сини букви: „Продава се“, окачена на фасадата на книжарницата на Площада на билките. Казва си: Защо да не съм аз? Аз обичам книгите! Обичам всичко в тях – обичам гръбчетата им, хартията, думите върху страниците! Обичам и книжарниците! Защото какво е книжарница – светилище, място, излъчващо светлина и топлина, място, което свързва и сближава. За да си книжар, без съмнение трябва да обичаш книгите, но още повече трябва да обичаш хората.

Чувствителна и интелигентна, щедра и съпричастна, Натали се свързва емоционално с хората, които прекрачват прага на книжарницата й. Споделя живота им чрез книгите, които те четат, понякога дори ги изпреварва по пътя им с творбите, които им препоръчва. Превръща се в лечител, който вместо билки или лечебни настойки предлага на своите клиенти подходящите за всеки от тях книги. С мъдрост и такт тя показва пътя на слепеца, подкрепя падналия духом, дарява обич и любов, учи на прошка, подхранва копнежите за свобода, разчита мълчаливите послания, лекува душевните рани.

Върху вече отпечатаните страници на книгите Натали пише нови истории – своята и на всеки, който е влязъл в книжарницата и й се е доверил.
Защото книжарницата е мястото, където човек споделя и се доверява!

 --- --- --- --- ---

  Книга за книгите, книга за книжарите, книга за всички четящи хора - така бих обобщила на кратко мнението си за "Книжарката от площада на билките."
Ерик дьо Кермел е написал една доста позитивна история, която след затварянето на последната страница ще ни остави с усмивка на лицето.

Проследяваме историята на Натали и нейният съпруг Натан, как един ден решават да се преместят от Париж в Юзес и един ден както Натали се разхожда из града, вижда залепена бележка "Продава се" на прозореца на вече затворената и изоставена книжарница.
Всички ние ще бъдем свидетели на това как главната ни героиня, отваря отново книжарницата, прави я място в което всеки посетител би се почувствал у дома и също така нейните лични размисли за връзката между книгата и читателя.

Много ми хареса как беше структурирана самата книга, заглавията на главите всъщност бяха имената на някои от клиентите на Натали и това как се запознава с тях, избира им книга и то правилната, в последствие те и разказват личната си история и по-някакъв начин изграждат силна връзка между книжар - читател. Автора е засегнал доста връзки между едното и другото, между този и този човек и то доста успешно, за това и на няколко пъти най-вероятно се повтарям, но цялата история е връзка от едно нещо към друго, към един човек до друг. Различните истории, разбира се са разказани от Натали, но това което ми направи впечатление, беше факта че съпругът й Натан, присъства през цялото време, било то тялом или пък по-телефона, но тя е толкова ентусиазирана да му разкаже какво и се е случило през деня че просто трябва да го направи на мига. Със хубавото обаче идва и лошото, децата на Натали вече да големи и всеки е тръгнал по-своя път, но докато със синът си Гийом е в прекрасни взаимоотношения, то с дъщеря си Елиз има известни търкания...
И така, ще спра до тук защото ако продължа със сюжета, имам опасения че ще ви разкажа цялата книга, а както знаете не искам да отнемам от удоволствието ви, сами да го направите.Много любознателни за мен бяха и бележките под линия, които съдържат информация за всяка една книга която Натали препоръчва на клиентите си. Написано е дали е издавана книгата в България, или пък има друго българско издание на дадения автор, кое издателство и през коя година.

 Както вече споменах много позитивна, забавна, поучителна и реална история, която няма как да не стопли сърцето на всеки един прочел я. В тази книга се припознах и то неведнъж, с ръка на сърцето ще ви кажа че имам честа и аз да си имам книжарка, която ми препоръчва най-различни книги, повечето съм ги прочела и всяка една от тях ми хареса и дори открих още един любим автор. 😊
Прочетох книгата за 2 дни, стилът на писане на автора ми допадна, изграждането на героите му е изключително реално и както споменах, всеки един от нас може да се припознае дори и малко в някои от тях.
И последно за самото съдържание, епилогът, които автора е написал е много трогателен и прочувствен, карате да се чувстваш специален, определено ви препоръчвам когато стигнете до него да му обърнете малко повече внимание и се надявам и вие да се почувствате така както и аз.

Идва ред и на самото издание което издателство Кръгозор ни предоставят, ами прекрасно е от където и да го погледнем. Много се радвам когато една прекрасна история като тази е облечена и в красива корица, защото така книгата е една идея по-специална. Корицата не е оригиналната и честно казано и тук българската корица според мен е много по-красива, а тя е дело на Фиделия Косева и превод на Радка Димитрова Митова.


    "Абсолютно необходимо е да има класически автори, отличени с награда книги, произведения от местни писатели, но що се отнася до останалото, то точно работа на книжаря 
е да предлага избор, предложението му да бъде примамливо, а също и да е амбициозен по
отношение на читателите." 

   " Предпочитам да живея с жена си в днешния ден, а не с онази от утрешния, защото винаги 
 има и вдругиден, който ще настъпи след утрешния, а има само едно-единствено днес и то е 
 сега, в този миг!"

   "Съкращавайки времето си за придвижване, намирайки мълниеносно информация, увеличавайки броя на толкова примамливите за нас екрани, които ни осигурява връзка с целия свят, ние всъщност се превърнахме в хора, свръхсвързани с какво ли не, освен със самите себе си." 

   "Началото на пътя е да забавим ритъма. Да съществуваме във времето, а не да тичаме подир него. Да се посвещаваме на всяко нещо изцяло, а не на много неща по малко." 

  "Често пъти, когато книгите са добре написани, разказаните в тях съдби могат да бъдат много по-затрогващи от една истинска история. Те позволяват на читателя да се отъждествява с героите, с които се среща в книгата. Докато човек чете някой роман, той забравя всичко наоколо и се вживява в живота на друг."

  "Колко интимна е връзката между читателя и книгата! Когато човек чете, той е напълно свободен да вибрира с прочетените думи, оставяйки въображението си да се скита на воля. 
Той може да се спре над една дума, да се забави над някоя фраза, дори и да заспи. Има думи 
с мекотата на пухена възглавница, други са простодушни като земята. Книгите могат да премахнат затворнически решетки." 

 "Въпреки че връзката с приятелите от детинство е наситена със спомени от дълга споделена 
история, то приятелствата, които възникват на късни години, не са обременени с минало и дават възможност на всеки да покаже какво всъщност представлява в зрялата си възраст и с 
натрупания жизнен опит на пътя, по който е преминал през деликатни ситуации, които вече 
са история."

--- --- --- --- ---

   
                                              Благодаря Ви, за отделеното време!!!
 

Коментари

Популярни публикации от този блог

BOPS: "Главна женска роля"

Здравейте, приятели!

          Тази вечер ще ви покажа какво има във Мартенската кутия BOPS.

--- --- --- --- ---

  Темата както сте прочели и от заглавието е "Главна женска роля", и отново Алекс и Райс се постараха напълно да са във тон със времето, Март е женският месец и освен това се проведе и 90-тата церемония на Оскарите!

За пореден път останах изключително доволна от кутията и всичко което намерих вътре.
Без да се бавя повече, сега ще ви покажа всяко едно нещо от кутията, по-отделно.


1. Специално изработена за кутията свещ от соев восък, дело на The Candle Kingdom. 


Свещта е със Хърмаяни и е прекрасна, има силен аромат на стари книги, прясно окосена трева и мента. 


2. Двойка временни татуировки, вдъхновени от "Момичето, което спаси Китай". А прекрасният дизайн е дело на невероятната Моника Писарова от Kontur Creative.             Определено тези татуировки много ми допаднаха, толкова са красиви че най-вероятно няма да ги използв…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

"Елайза и нейните чудовища" от Франческа Запия

Здравейте, приятели!

                          Издателство: Ибис
                          Цена: 13,90лв.--- --- --- --- ---


    АНОТАЦИЯ:

Творбите й са феномен.
Животът й е катастрофа.

В реалния живот Елайза Мърк е срамежлива, странна и няма приятели. Но в интернет тя е ЛейдиСъзвездие – анонимният създател на изключително популярния уебкомикс „Чудовищно море“. Елайза не може да си представи да се наслаждава на реалния свят, така както го прави онлайн, а и няма желание да се опита.
Тогава Уолъс Уорленд, най-известният фен фикшън писател на нейния уебкомикс, се премества в същото училище и се сприятелява с Елайза. Той смята, че тя е просто един от многобройните фенове на „Чудовищно море“. Постепенно Уолъс успява да измъкне Елайза от нейната черупка и тя започва да се пита дали животът извън интернет не е също толкова вълнуващ.
Неочаквано тайната на Елайза е разкрита и всичко, което е градила – нейният комикс, връзката? с Уолъс, до…