Пропускане към основното съдържание

"Книжарката от площада на билките" от Ерик дьо Кермел




                                                Здравейте, приятели!




                               Издателство: Кръгозор
                               Цена: 16,00лв.


--- --- --- --- ---

     АНОТАЦИЯ:

За да си книжар, без съмнение трябва да обичаш книгите, но още повече трябва да обичаш хората

Натали – парижанка, учителка по литература, и съпругът й Натан, който е архитект, решават да напуснат столицата и да започнат нов етап от живота си.

Двамата се преместват в Юзес – перлата на Гар, малък провансалски град на изкуството, прекрасно място с уханни маслинови горички и с древна история. Натали се посвещава на любими занимания, докато не вижда малка табела със сини букви: „Продава се“, окачена на фасадата на книжарницата на Площада на билките. Казва си: Защо да не съм аз? Аз обичам книгите! Обичам всичко в тях – обичам гръбчетата им, хартията, думите върху страниците! Обичам и книжарниците! Защото какво е книжарница – светилище, място, излъчващо светлина и топлина, място, което свързва и сближава. За да си книжар, без съмнение трябва да обичаш книгите, но още повече трябва да обичаш хората.

Чувствителна и интелигентна, щедра и съпричастна, Натали се свързва емоционално с хората, които прекрачват прага на книжарницата й. Споделя живота им чрез книгите, които те четат, понякога дори ги изпреварва по пътя им с творбите, които им препоръчва. Превръща се в лечител, който вместо билки или лечебни настойки предлага на своите клиенти подходящите за всеки от тях книги. С мъдрост и такт тя показва пътя на слепеца, подкрепя падналия духом, дарява обич и любов, учи на прошка, подхранва копнежите за свобода, разчита мълчаливите послания, лекува душевните рани.

Върху вече отпечатаните страници на книгите Натали пише нови истории – своята и на всеки, който е влязъл в книжарницата и й се е доверил.
Защото книжарницата е мястото, където човек споделя и се доверява!

 --- --- --- --- ---

  Книга за книгите, книга за книжарите, книга за всички четящи хора - така бих обобщила на кратко мнението си за "Книжарката от площада на билките."
Ерик дьо Кермел е написал една доста позитивна история, която след затварянето на последната страница ще ни остави с усмивка на лицето.

Проследяваме историята на Натали и нейният съпруг Натан, как един ден решават да се преместят от Париж в Юзес и един ден както Натали се разхожда из града, вижда залепена бележка "Продава се" на прозореца на вече затворената и изоставена книжарница.
Всички ние ще бъдем свидетели на това как главната ни героиня, отваря отново книжарницата, прави я място в което всеки посетител би се почувствал у дома и също така нейните лични размисли за връзката между книгата и читателя.

Много ми хареса как беше структурирана самата книга, заглавията на главите всъщност бяха имената на някои от клиентите на Натали и това как се запознава с тях, избира им книга и то правилната, в последствие те и разказват личната си история и по-някакъв начин изграждат силна връзка между книжар - читател. Автора е засегнал доста връзки между едното и другото, между този и този човек и то доста успешно, за това и на няколко пъти най-вероятно се повтарям, но цялата история е връзка от едно нещо към друго, към един човек до друг. Различните истории, разбира се са разказани от Натали, но това което ми направи впечатление, беше факта че съпругът й Натан, присъства през цялото време, било то тялом или пък по-телефона, но тя е толкова ентусиазирана да му разкаже какво и се е случило през деня че просто трябва да го направи на мига. Със хубавото обаче идва и лошото, децата на Натали вече да големи и всеки е тръгнал по-своя път, но докато със синът си Гийом е в прекрасни взаимоотношения, то с дъщеря си Елиз има известни търкания...
И така, ще спра до тук защото ако продължа със сюжета, имам опасения че ще ви разкажа цялата книга, а както знаете не искам да отнемам от удоволствието ви, сами да го направите.Много любознателни за мен бяха и бележките под линия, които съдържат информация за всяка една книга която Натали препоръчва на клиентите си. Написано е дали е издавана книгата в България, или пък има друго българско издание на дадения автор, кое издателство и през коя година.

 Както вече споменах много позитивна, забавна, поучителна и реална история, която няма как да не стопли сърцето на всеки един прочел я. В тази книга се припознах и то неведнъж, с ръка на сърцето ще ви кажа че имам честа и аз да си имам книжарка, която ми препоръчва най-различни книги, повечето съм ги прочела и всяка една от тях ми хареса и дори открих още един любим автор. 😊
Прочетох книгата за 2 дни, стилът на писане на автора ми допадна, изграждането на героите му е изключително реално и както споменах, всеки един от нас може да се припознае дори и малко в някои от тях.
И последно за самото съдържание, епилогът, които автора е написал е много трогателен и прочувствен, карате да се чувстваш специален, определено ви препоръчвам когато стигнете до него да му обърнете малко повече внимание и се надявам и вие да се почувствате така както и аз.

Идва ред и на самото издание което издателство Кръгозор ни предоставят, ами прекрасно е от където и да го погледнем. Много се радвам когато една прекрасна история като тази е облечена и в красива корица, защото така книгата е една идея по-специална. Корицата не е оригиналната и честно казано и тук българската корица според мен е много по-красива, а тя е дело на Фиделия Косева и превод на Радка Димитрова Митова.


    "Абсолютно необходимо е да има класически автори, отличени с награда книги, произведения от местни писатели, но що се отнася до останалото, то точно работа на книжаря 
е да предлага избор, предложението му да бъде примамливо, а също и да е амбициозен по
отношение на читателите." 

   " Предпочитам да живея с жена си в днешния ден, а не с онази от утрешния, защото винаги 
 има и вдругиден, който ще настъпи след утрешния, а има само едно-единствено днес и то е 
 сега, в този миг!"

   "Съкращавайки времето си за придвижване, намирайки мълниеносно информация, увеличавайки броя на толкова примамливите за нас екрани, които ни осигурява връзка с целия свят, ние всъщност се превърнахме в хора, свръхсвързани с какво ли не, освен със самите себе си." 

   "Началото на пътя е да забавим ритъма. Да съществуваме във времето, а не да тичаме подир него. Да се посвещаваме на всяко нещо изцяло, а не на много неща по малко." 

  "Често пъти, когато книгите са добре написани, разказаните в тях съдби могат да бъдат много по-затрогващи от една истинска история. Те позволяват на читателя да се отъждествява с героите, с които се среща в книгата. Докато човек чете някой роман, той забравя всичко наоколо и се вживява в живота на друг."

  "Колко интимна е връзката между читателя и книгата! Когато човек чете, той е напълно свободен да вибрира с прочетените думи, оставяйки въображението си да се скита на воля. 
Той може да се спре над една дума, да се забави над някоя фраза, дори и да заспи. Има думи 
с мекотата на пухена възглавница, други са простодушни като земята. Книгите могат да премахнат затворнически решетки." 

 "Въпреки че връзката с приятелите от детинство е наситена със спомени от дълга споделена 
история, то приятелствата, които възникват на късни години, не са обременени с минало и дават възможност на всеки да покаже какво всъщност представлява в зрялата си възраст и с 
натрупания жизнен опит на пътя, по който е преминал през деликатни ситуации, които вече 
са история."

--- --- --- --- ---

   
                                              Благодаря Ви, за отделеното време!!!
 

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ