Пропускане към основното съдържание

"Книжарката от площада на билките" от Ерик дьо Кермел
                                                Здравейте, приятели!
                               Издателство: Кръгозор
                               Цена: 16,00лв.


--- --- --- --- ---

     АНОТАЦИЯ:

За да си книжар, без съмнение трябва да обичаш книгите, но още повече трябва да обичаш хората

Натали – парижанка, учителка по литература, и съпругът й Натан, който е архитект, решават да напуснат столицата и да започнат нов етап от живота си.

Двамата се преместват в Юзес – перлата на Гар, малък провансалски град на изкуството, прекрасно място с уханни маслинови горички и с древна история. Натали се посвещава на любими занимания, докато не вижда малка табела със сини букви: „Продава се“, окачена на фасадата на книжарницата на Площада на билките. Казва си: Защо да не съм аз? Аз обичам книгите! Обичам всичко в тях – обичам гръбчетата им, хартията, думите върху страниците! Обичам и книжарниците! Защото какво е книжарница – светилище, място, излъчващо светлина и топлина, място, което свързва и сближава. За да си книжар, без съмнение трябва да обичаш книгите, но още повече трябва да обичаш хората.

Чувствителна и интелигентна, щедра и съпричастна, Натали се свързва емоционално с хората, които прекрачват прага на книжарницата й. Споделя живота им чрез книгите, които те четат, понякога дори ги изпреварва по пътя им с творбите, които им препоръчва. Превръща се в лечител, който вместо билки или лечебни настойки предлага на своите клиенти подходящите за всеки от тях книги. С мъдрост и такт тя показва пътя на слепеца, подкрепя падналия духом, дарява обич и любов, учи на прошка, подхранва копнежите за свобода, разчита мълчаливите послания, лекува душевните рани.

Върху вече отпечатаните страници на книгите Натали пише нови истории – своята и на всеки, който е влязъл в книжарницата и й се е доверил.
Защото книжарницата е мястото, където човек споделя и се доверява!

 --- --- --- --- ---

  Книга за книгите, книга за книжарите, книга за всички четящи хора - така бих обобщила на кратко мнението си за "Книжарката от площада на билките."
Ерик дьо Кермел е написал една доста позитивна история, която след затварянето на последната страница ще ни остави с усмивка на лицето.

Проследяваме историята на Натали и нейният съпруг Натан, как един ден решават да се преместят от Париж в Юзес и един ден както Натали се разхожда из града, вижда залепена бележка "Продава се" на прозореца на вече затворената и изоставена книжарница.
Всички ние ще бъдем свидетели на това как главната ни героиня, отваря отново книжарницата, прави я място в което всеки посетител би се почувствал у дома и също така нейните лични размисли за връзката между книгата и читателя.

Много ми хареса как беше структурирана самата книга, заглавията на главите всъщност бяха имената на някои от клиентите на Натали и това как се запознава с тях, избира им книга и то правилната, в последствие те и разказват личната си история и по-някакъв начин изграждат силна връзка между книжар - читател. Автора е засегнал доста връзки между едното и другото, между този и този човек и то доста успешно, за това и на няколко пъти най-вероятно се повтарям, но цялата история е връзка от едно нещо към друго, към един човек до друг. Различните истории, разбира се са разказани от Натали, но това което ми направи впечатление, беше факта че съпругът й Натан, присъства през цялото време, било то тялом или пък по-телефона, но тя е толкова ентусиазирана да му разкаже какво и се е случило през деня че просто трябва да го направи на мига. Със хубавото обаче идва и лошото, децата на Натали вече да големи и всеки е тръгнал по-своя път, но докато със синът си Гийом е в прекрасни взаимоотношения, то с дъщеря си Елиз има известни търкания...
И така, ще спра до тук защото ако продължа със сюжета, имам опасения че ще ви разкажа цялата книга, а както знаете не искам да отнемам от удоволствието ви, сами да го направите.Много любознателни за мен бяха и бележките под линия, които съдържат информация за всяка една книга която Натали препоръчва на клиентите си. Написано е дали е издавана книгата в България, или пък има друго българско издание на дадения автор, кое издателство и през коя година.

 Както вече споменах много позитивна, забавна, поучителна и реална история, която няма как да не стопли сърцето на всеки един прочел я. В тази книга се припознах и то неведнъж, с ръка на сърцето ще ви кажа че имам честа и аз да си имам книжарка, която ми препоръчва най-различни книги, повечето съм ги прочела и всяка една от тях ми хареса и дори открих още един любим автор. 😊
Прочетох книгата за 2 дни, стилът на писане на автора ми допадна, изграждането на героите му е изключително реално и както споменах, всеки един от нас може да се припознае дори и малко в някои от тях.
И последно за самото съдържание, епилогът, които автора е написал е много трогателен и прочувствен, карате да се чувстваш специален, определено ви препоръчвам когато стигнете до него да му обърнете малко повече внимание и се надявам и вие да се почувствате така както и аз.

Идва ред и на самото издание което издателство Кръгозор ни предоставят, ами прекрасно е от където и да го погледнем. Много се радвам когато една прекрасна история като тази е облечена и в красива корица, защото така книгата е една идея по-специална. Корицата не е оригиналната и честно казано и тук българската корица според мен е много по-красива, а тя е дело на Фиделия Косева и превод на Радка Димитрова Митова.


    "Абсолютно необходимо е да има класически автори, отличени с награда книги, произведения от местни писатели, но що се отнася до останалото, то точно работа на книжаря 
е да предлага избор, предложението му да бъде примамливо, а също и да е амбициозен по
отношение на читателите." 

   " Предпочитам да живея с жена си в днешния ден, а не с онази от утрешния, защото винаги 
 има и вдругиден, който ще настъпи след утрешния, а има само едно-единствено днес и то е 
 сега, в този миг!"

   "Съкращавайки времето си за придвижване, намирайки мълниеносно информация, увеличавайки броя на толкова примамливите за нас екрани, които ни осигурява връзка с целия свят, ние всъщност се превърнахме в хора, свръхсвързани с какво ли не, освен със самите себе си." 

   "Началото на пътя е да забавим ритъма. Да съществуваме във времето, а не да тичаме подир него. Да се посвещаваме на всяко нещо изцяло, а не на много неща по малко." 

  "Често пъти, когато книгите са добре написани, разказаните в тях съдби могат да бъдат много по-затрогващи от една истинска история. Те позволяват на читателя да се отъждествява с героите, с които се среща в книгата. Докато човек чете някой роман, той забравя всичко наоколо и се вживява в живота на друг."

  "Колко интимна е връзката между читателя и книгата! Когато човек чете, той е напълно свободен да вибрира с прочетените думи, оставяйки въображението си да се скита на воля. 
Той може да се спре над една дума, да се забави над някоя фраза, дори и да заспи. Има думи 
с мекотата на пухена възглавница, други са простодушни като земята. Книгите могат да премахнат затворнически решетки." 

 "Въпреки че връзката с приятелите от детинство е наситена със спомени от дълга споделена 
история, то приятелствата, които възникват на късни години, не са обременени с минало и дават възможност на всеки да покаже какво всъщност представлява в зрялата си възраст и с 
натрупания жизнен опит на пътя, по който е преминал през деликатни ситуации, които вече 
са история."

--- --- --- --- ---

   
                                              Благодаря Ви, за отделеното време!!!
 

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

LitCon Bulgaria 2018 - едно невероятно преживяване

Здравейте, приятели!
--- --- --- --- ---

   Толкова много и различни емоции все още има в мен, когато стане въпрос за LitCon 2018 че просто не знам от къде да започна и кое по-напред да споделя.
Емоции много, но всяка една ме кара да се чувствам толкова щастлива, позитивно настроена и също така създаване на скъпи спомени.

Ще се опитам да ви представя от моя гледна точка приключението наречено LitCon, като идеята ми е да ви опиша моята специална и незабравима събота, а датата беше 06.10.2018.
Реално моето приключение започна още от петък срещу събота вечерта, когато трябваше да си хвана влака от Стара Загора за София, а началният час беше 01:35ч. Последния път когато се бях качила на влак беше доста отдавна и вълнението в мен бе доста голямо, особено докато стигна до Пловдив когато се качи най-добрата ми приятелка и двете се запътихме към столицата. В 06:10ч. слязохме на ЖП Гарата в София и от този момент ентусиазма и вълнението в мен …