Пропускане към основното съдържание

"Лешниковата гора" от Мелиса Албърт
                                                   Здравейте, приятели!
                                  
                                      Издателство: Ера
                                      Цена: 15,99лв.
--- --- --- --- ---

      АНОТАЦИЯ:

Имало едно време майка и дъщеря, които прекарвали по-голямата част от живота си на път и винаги на крачка пред странния лош късмет, който ги следвал по петите. И възможно най-далеч от "Лешниковата гора"...

Така започва историята на Алиса, чието най-голямо желание е да се запознае с баба си. Легендарната авторка на хитова книга със зловещи приказки живее уединено в имението "Лешниковата гора". Срещата обаче се оказва невъзможна, защото тя умира, малко след като Алиса навършва 17 години.

И животът на момичето се преобръща... Майка й изчезва и Алиса знае, че има само едно място, където може да я търси - "Лешниковата гора". Тя рискува всичко и се впуска в опасно приключение с помощта на съученика си Елъри, който е неотлъчно до нея. Но може ли да му вярва? Дали зад решението му да помогне не се крие нещо друго...

Мелиса Албърт ни потапя в един вълшебен свят с лекота и майсторство, присъщи на истински почитател на приказките. "Лешниковата гора" бързо се превръща в световен феномен, като покорява класациите по цял свят. В най-скоро време се очаква да излезе и филмът по книгата от продуцентите на "Дивергенти" и "Великият Гетсби".

--- --- --- --- ---

     Благодаря на издателство Ера за предоставеното копие!

 Цялата книга лъха на приказки... че кой не обича приказките!?
Самия замисъл на авторката много ми хареса и след прочита на книгата, останах много доволна и приказно настроена. 😉

Ще започна от това което не ми допадна, а именно прекалено дългите описания. Да, разбирам че все пак трябва да се запознаем със героите, със целия приказен свят и самата атмосфера, но когато стане прекалено дълго, лично на мен ми става скучно и просто искам по-бързо да мина тази част и да се продължи напред със важните неща.
Другото което не ми хареса и съответно е свързано със тези дълги описания е липсата на действие в първите 150-160 страници. Не ми харесва да чета за едно нещо или дадена ситуация, около 2-3 страници. Искаше ми се повече действие, лека по лека да има напредък, но не. И все пак след тези страници, плавно, плавно, авторката ми даде това което исках и очаквах. Динамика, повече действие и полека лека магията се върна, усещането което имах в началото за потайност също бе на лице и любопитството ми какво ще се случи с главните герои, също отново се появи.
И последното на което на няколко пъти му изпуснах края беше това че примерно, ако в един момент чета че Алиса влиза в имението и се качва по стълбите да речем, то два реда по-нататък, чета как Алиса е някъде съвсем другаде и прави нещо съвсем различно. Имах няколко такива момента и не мога да си обясня, в мен ли е проблема или авторката е прескочила едно две неща?


И сега какво ми хареса. Както вече споменах, аз съм човек който обича приказките, а тук някои приказки бяха пресъздадени по-един малко по различен, тъмен и зловещ начин, което според мен, се е получило доста сполучливо. Имаше в различни етапи от книгата, случки и герои, за които подозирах какво може да се случи, дали ще се върнат отново в историята или пък не, и всъщност ми беше много забавно да си имам някакви теории, (бяха три) и те пък като никой друг път се оказаха верни.Имах и моменти в които като четях и реакцията ми буквално беше "Моляяяя, това наистина ли е, наистина ли се случва, ама то е супер яко!?"
Още от първата страница, усещах едно леко странно чувство, което ме караше да искам да чета и да чета докато не стигна до края и не разбера какво се случва със всички готини персонажи и разбира се с имението "Лешниковата гора".
 Харесвам Алиса, но една идея по-любим персонаж ми стана Финч, забавен, верен и винаги подкрепящ.  Определено разчупи нещата и много се ядосах след като първоначално му се случи нещо лошо, но пък се зарадвах от финала които имаше неговия герой. Много ми допадна и Ела, макар да нямаме много допир със самата нея, а по-скоро от разказите на Алиса, докато я търси. Много силно впечатлена и определено останах много доволна от факта че авторката не е включила по някакъв начин, любовната линия между главните герои, а по-скоро любовта и силно изградената връзка между майка и дъщеря.
Финала ми хареса, доволна съм честно казано и със удоволствие бих прочела и продължението за да се впусна в ново приключение с Алиса и компания.

Последно, но също така важно е самото копие което издателство Ера ни предлагат.
Започвам с корицата, лично за мен напълно отговаря на мрачната и приказна атмосфера която витае вътре в книгата, много ми харесва и според мен е много по-красива от оригиналната. Разбира се тази прекрасна корица е дело на Фиделия Косева, а превода е от Юлия Чернева.           "Говореше като жена, която знае повече за книгите, отколкото за хората."


           "Исках мама. Исках я така, както е невъзможно да искаш нещо друго на света. Тази първична и остра потребност ме караше да се чувствам сама и изгубена в един студен и страшен свят, като игра в копа сено. Исках мама."


           "Това е денят, в който покойната ми баба ми каза, че майка ми не ми е майка. Че аз съм персонаж от приказка, отскубната от друго място."--- --- --- --- ---                                   Благодаря Ви,за отделеното време!!!  
 

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл

Здравейте приятели, днес съм тук със мнението си за Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл.
                                Издателство: Art Eternal и книжарници Art Plus
                                Цена: 12.00 лв.

--- --- --- --- ---

       АНОТАЦИЯ:

 "Приключенията на Шерлок Холмс" представя колекция от дванадесет кратки разказа на известния писател Артър Конан Дойл. Техен основен герой е частният детектив Шерлок Холмс, прочут със своята наблюдателност и безпогрешни логически разсъждения, граничещи с невъзможното. Той умело ги прилага при разследването на поредица от случаи на множество различни клиенти, включително официалните власти от "Скотланд Ярд".

В първи том на настоящето издание на "Приключенията на Шерлок Холмс" са включени първите шест разказа за гениалния детектив - "Скандал в Бохемия", " Съюзът на червенокосите", "Добре замислено", "Загадка в долината Боскум&q…