Пропускане към основното съдържание

"Дъщерята на палача и кралят на просяците" от Оливер Пьоч


                                                              Здравейте, приятели!


                                     Издателство:Хермес 
                                     Страници:400 
                                     Цена: 17,95лв. 

---- --- --- --- ---

    АНОТАЦИЯ: 

 Бавария, 1662 г.

Якоб Куизъл – палачът на баварското градче Шонгау, получава вест, че сестра му е на смъртен одър. Той незабавно заминава за Регенсбург. В дома й заварва ужасяваща гледка: сестра му и съпругът й са жестоко убити. След миг в къщата нахлуват стражари и палачът е отведен в затвора като очевиден извършител на убийствата. Членовете на градския съвет държат да изтръгнат самопризнания и на Якоб Куизъл му предстои да изпита на свой гръб практиките на палачите в Регенсбург.

Магдалена и любимият й Симон веднага се заемат да го оневинят. С помощта на просяци от подземния свят, монах пивовар и галантен венецианец те ще разкрият коварен план, който цели не само Куизъл да бъде ликвидиран по фалшиви обвинения, но и заплашва империята.


--- --- --- --- ---

  Още една много любима трилогия, която искам не искам завърших и ще ми липсва. Историческите романи са едни от книгите които много харесвам, а тук в тази всичко ми стана страшно любимо. Стилът на писане на автора, героите, как е вплел своя род Куизъл и част от историята им в книгите. Много ми харесва как Пьоч е съвместил сериозната част, мистерията и същевременно доста комичните моменти.

Трилогията "Дъщерята на палача" ни пренася в едни доста, доста различни времена от нашите. Запознаваме се с живота такъв какъвто е бил през 1662г. в Бавария, също така с някои техни обичай и донякъде с това как са разсъждавали. След края на всяка една от трите книги, автора е отделил по-няколко страници за това да ни разведе из реално съществуващите места в градчетата в които се развива действието. Разбира се тези които е измислил за да запълни историята, пък разказва какво го е подтикнало да ги включи.
Както вече ви споменах, Оливер Пьоч се е вдъхновил от далечен (разбира се) свой роднина за написването на книгите. В рода му е имало палачи и от тук да захвана и някои от героите ни.

Якоб Куизъл - е палача на Шонгау, той има жена, близнаци - момиче и момче и една по-голяма дъщеря Магдалена. Мнението за палачите е било такова че всички са много страшни, глупави и е най-добре да си нямаш излишна работа с тях, те са хора без чест и живеят в най-пропадналия район на градчето. Но, не и Якоб Куизъл, палача се оказва точно "Човек на честа", доста начетен, има голям набор от книги и дори е лечител. Ще го видим в главната роля и в трите книги и ще се запознаем от близко с процеса на работата му, мислите му и освен това ще се впуснем и в приключения.

Магдалена - е най-голямото дете на Куизъл и голяма моя любимка. Тя се оказва точно толкова добра лечителка колкото и баща й. Но, точно това че е дъщеря на палач и че е жена по-време когато мъжете имат крайната дума и доста предразсъдъци ще бъде най-оплювана. И все пак за да покаже че е мъжко момиче и никой не може да и казва какво да прави с живота си, Магдалена Куизъл ще се опълчи на всеки и на всичко за да покаже че може да бъде равна на мъжете че и повече.

Симон - много добър в професията си, бих казала новатор за времето си - а именно обещаващ лекар. Младия лекар изпитва голямо уважение към палача на Шонгау, заради всичките му знания и доста често го посещава и иска съвети от него. В същото време Симон и Магдалена започват да изпитват привличане един към друг и тук е мястото да вметна, нещо много важно което определено ми направи добро впечатление. Както става ясно и тук има любовна история, проследяваме я от самото начало, но и в трите роман е предложена по-изключително умерен вариант, ненатрапчив и съответно не измества главната идея на историята. А именно да разплетат някои у друг проблем в Шонгау.

Разбира се има и още няколко персонажа които проследяваме, но реших да не им обръщам чак толкова внимание в момента. Знам че ревюто се измести в малко по-различна светлина, но тъй като нямам ревюта за предишните две книги, исках тук да ви запознава с тези трима сладури.

Приключенията в които ще се впуснем заедно с Якоб Куизъл, Магдалена и Симон са повече от интересни и вълнуващи. Изпълнени с мистерия, забавни моменти и в всяка една от книгите главните ни герои търпят развитие, няма как да не събуди интереса ви. Също така както вече ви споменах макар да има и художествена измислица, то автора успешно е вплел и истински факти, места и личности в книгите.

Българските копия на книгите са изключително красиви, автор на "Дъщерята на палача и кралят на просяците" е Мариана Кръстева Станкова. Превод на Младен Цветанов Влашки. И не на последно място в всяка една от книгите има карта - любимо, любимоооо!!!
И накрая се оказа че толкова ми е била интересна книгата че не съм си отбеляза нито един цитат - това ще е първото ми ревю от доста време без цитат. 😕


--- --- --- --- ---                                               Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл

Здравейте приятели, днес съм тук със мнението си за Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл.
                                Издателство: Art Eternal и книжарници Art Plus
                                Цена: 12.00 лв.

--- --- --- --- ---

       АНОТАЦИЯ:

 "Приключенията на Шерлок Холмс" представя колекция от дванадесет кратки разказа на известния писател Артър Конан Дойл. Техен основен герой е частният детектив Шерлок Холмс, прочут със своята наблюдателност и безпогрешни логически разсъждения, граничещи с невъзможното. Той умело ги прилага при разследването на поредица от случаи на множество различни клиенти, включително официалните власти от "Скотланд Ярд".

В първи том на настоящето издание на "Приключенията на Шерлок Холмс" са включени първите шест разказа за гениалния детектив - "Скандал в Бохемия", " Съюзът на червенокосите", "Добре замислено", "Загадка в долината Боскум&q…