Пропускане към основното съдържание

"Годината на Оракула" от Чарлс Соул






                                                     Здравейте, приятели!







                      
                                         Издателство: Ибис 
                                         Страници: 360 
                                         Цена: 15,90лв 





--- --- --- --- ---

    АНОТАЦИЯ: 

Какво бихте направили, ако знаете какво ще се случи утре?

Знанието е сила. Затова, когато една сутрин Уил Дандо се събужда със 108 предсказания за бъдещето в главата си, той бързо се озовава в позицията на най-влиятелния човек в света. Запазвайки своята самоличност в тайна и наричайки се просто Оракула, той създава защитен уеб сайт, където избирателно обявява своите предсказания. Световните корпорации не губят време и започват да предлагат на Уил милиони за ексклузивен достъп до предсказанията му, нетърпеливи да се облагодетелстват от тях.
Скоро Уил се сдобива с могъщи врагове, легиони от хакери се опитват да разбият защитата на сайта му, а най-добрите ловци на глави са по петите на Оракула не само за да разкрият неговата самоличност, но и завинаги да го извадят от играта…


--- --- --- --- ---

  Досега бях прочела само един съвременен трилър, а именно става въпрос за "Брилянтните" от Маркъс Сейки. Бях на мнение че книгата сигурно няма да ми допадне, но истината е че страшно много ми хареса. Та сега да си кажа и каква е мисълта ми - когато видях за първи път "Годината на оракула" и прочетох анотацията се сетих точно за книгата на Сейки или че поне наподобява на нея и до някъде беше така, но първата ми хареса доста повече както вече споменах.

Тук, главния ни герой се казва Уил Дандо и една сутрин се събужда напълно различен от когато и да било, а именно със 108 предсказания за бъдещето. Доста объркан, но пък и решен да спечели нещо от цялото това знание дадено му, Бог знае от къде - Уил заедно със своя най-добър приятел Хамза си правят сайт. Под псевдоним разбира се, Уил пуска няколко избрани от него предсказания, за да докаже на хората че не е измамник, а след това предлага на много влиятелни фирми и корпорации информация за бъдещето им, а те на среща пък му изплащат големи суми с пари.
 Разбира се, всяко едно хубаво нещо крие своите рискове и след известно време, още по-влиятелни хора и държавни органи започват да търсят този така наречен "Оракул".  Включват се местните власти, ФБР, ловци на глави, та дори и един божи служител.
Същевременно репортерката Лий Шор мечтае да отразява къде, къде по-важни новини от тези които и дават и разбира се, както е приказката:"Внимавай какво си пожелаваш" - това и желание малко по малко се превръща в реалност. Шор публикува статия за "Оракула" в Сайта и така печели доверието му, след време той иска да и даде интервю и така приключението за нея започва.
 А, каква е развръзката и повече подробности, ще оставя да разберете сами като прочетете книгата.

Така сега е време и да спомена какво ми хареса и кое не чак толкова.
Като цяло историята ми харесва, беше ми интересно да прочета какво е някой да знае какво ще се случва за напред, но лично аз не бих искала да притежавам такава информация. Хареса ми това че историята вървеше плавно, четеше се бързо, имаше промяна в героите, малко по малко израстваха заедно със напредване на историята. Имаше и някой друг забавен момент.

За мен на доста места преобладаваше Политиката, IT елементите и някак доста засиленото участие на религията. Тук искам да стане ясно че не казвам, че не трябва да ги има, но просто имаше страници в които четях прекалено много за ФБР, какво мислят да правят, президента какво искал, шефа на полицията и не знам си още кой. После темата за компютри, програми и т.н и т,н. И накрая намесването на религията в цялата история - ставаме свидетели на това как преподобния Хосая Брансън решава да започне война срещу "Оракула", по-мое мнение малко ни в клин, ни в ръкав. Да, вярно е че Уил Дандо има предсказание и за него, но не мисля че трябваше преподобния да го взима чак толкова на сериозно, гонитбата и залавянето на "Оракула" в един момент започва да става като фикс идея за Брансън и доста се самозабравя.
Тези три неща за които споменах за мен далеч не са интересни и съответно нямам и желание да чета за тях. Тук, отново искам да спомена "Брилянтните" - и в тази книга бяха засегнати тези теми, но Сейки беше успял така да ги представи и да ги вплете в историята че да не пречат на тези които не се интересуват толкова много от тях, а тук това не беше така и всъщност това е единственото което не ми допадна.

Има и още нещо което ми хареса, а именно последните няколко страници в които проследяваме развръзката на историята и самия финал. Макар и с много перипетии, всеки един от героите се разви като човек, усетиха че трябва да се променят и така получиха своя щастлив край. 

И отново българска корица ми харесва много повече от колкото оригиналната, а тази определено бие оригиналната на 100%. Прекрасното оформление на корицата е дело на Кремена Петрова, превода е от Коста Сивов. Разбира се, няма как да не спомена и традиционния книгоразделител, които съпътства всяка една от книгите на Ибис.




   "Никой от нас не е предопределен за нещо и никой от нас не е предопределен за нищо. Животът е хаос, но също така е възможност, риск и начинание, по които се възползваш от тях. Ако си умен, получаваш това... - Хамза посочи пълната със скъпи удоволствия маса. - Ако не си, не го получаваш. Няма нищо скрито-покрито."




--- --- --- --- ---



                                         Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ