Пропускане към основното съдържание

"От нас зависи: 50 порции храна за размисъл" от Даниел Пенев

 


                                              Здравейте, приятели!!!


         

 


                           Издателство: AMG Publishing 

                           Страници: 320

                           Цена: 17,95лв.



--- --- --- --- --- 

  "От нас зависи“ е опит за осмисляне на случващото се по света и у нас. В 50 отделни статии журналистът, редактор и преводач Даниел Пенев споделя размислите си за настоящето и бъдещето на България; за мира и възможностите, които имаме като граждани на Европейския съюз; за ролята на възпитанието, грамотността и любопитството в личния ни живот и в колективното ни битие; за заразителността на добрите примери; за депресията, тревожността, стреса и други психологически състояния, които застрашават здравето ни; за нуждата от информационна диета в XXI век и за още много други теми, които го вълнуват.



Много от статиите са публикувани в различни медии, основно в сайта на сп. „Клуб Z“. За целите на този сборник те са редактирани стилистично, но структурата и посланията им са запазени. Част от статиите се публикуват за първи път.

 --- --- --- --- --- 

  Признавам си че рискувах с тази книга, не бях много сигурна дали ще ми допадне като тематика, но отново се оказа че не съм била права и в процеса на четене се изненадах доста от себе си и от това колко бързо, всъщност я прочетох. 

 В тази книга, автора Даниел Пенев, ни предоставя 50 изключително различни, интересни и реални статии, статии на всяка една тема която може да се сетите. Едно от нещата което ме изненада бе точно това разнообразие - политика, спорт, образование, култура и още и още най-различни статии и в почти всяка една автора черпи от богатият си бих казала опит или от реални случили му се ситуации. 


 Хареса ми и това че в книгата без колебание са повдигнати всички наболели проблеми в страната. Теми и въпроси, които не са удобни на много хора и се опитват по-един или друг начин да бъдат прикривани, е тук всичко е сложено на масата. И същевременно са ни дадени много добри, алтернативни и успешни в много страни примери и решения, които може да адаптираме в България и така да се опитаме да се развиваме като страна в различните области. Споменати са и много успешни хора, хора, които са решили да останат и да градят бъдещето си тук и да се опитам да помогнат на страната ни и такива, които са успешни и ни прославят и извън пределите ни. 

Аз съм на мнение че нещата, трябва да се казват с истинските им имена и проблеми. Истина е че много неща в страната ни куцат и в много неща сме назад, но ако всички не се вдигнем и не започнем заедно да работим за по-доброто ни бъдеще, няма кой друг да го направи. А, нещата в които сме успешни, може би остават малко по-назад и незабележими, точно защото - "ЕДНА ПТИЧКА, ПРОЛЕТ НЕ ПРАВИ", и трябва да се подкрепяме един друг. 

Защо казвам всичко това ли? 

"От нас зависи", съдържа всичко това за което ви говоря. Ако ви трябва капка мотивация, съмнявате се в новото начало или просто ви се чете за успели хора и различни приложими практики в различните сфери на развитие или пък просто да прочетете още едно мнение в лицето на автора за положението в страната ни, то тогава тази книга определено отговаря на всички тези неща. Толкова истинска, полезна и насърчителна е всяка една от статиите в книгата. 

Прекрасна книга!

 

     "За разлика от нас, българите, които обожаваме да се делим и сме привикнали към всякакви към всякакви прояви на лошо възпитание, необосновано високо самочувствие, надменност, агресивност и дори простотия, исландците водят спокойни и уравновесени разговори на базата на взаимно разбирателство. За повече от три седмици в страната не чух някой да повишава тон, да се кара или да нагрубява." 

   

     "Повечето хора приемат психичните заболявания като признак на слабост. Тази нагласа е проблематична по две причини. Първо, всички ние имаме своите слабости и недостатъци и колкото и да ги прикриваме, те няма да изчезнат. И второ, ако наистина познаваме състояния като депресията, тогава и за миг не бихме си помислили, че страдащите от тях са слаби, защото борбата с тези състояния сама по себе си е доказателство за огромна сила."

 

 

      Благодаря, издателство AMG Publishing за предоставеното копие! 

 

--- --- --- --- --- 

 

                                      Благодаря Ви, за отделеното време!!!    

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Писателката: (15 дни с Фани Попова-Мутафова) от Владо Трифонов

                                                   Здравейте,             Издателство: Лемур   Страници: 192   Цена: 18,90лв. Признавам си, че не съм много, много запозната с живота на Фани Попова- Мутафова, но тази книга, това интервю от Владо Трифонов е едно много добро начало. Той ще ни представи един човек, който най-вече се е борил за романите си, те да видят бял свят и да бъдат четени. За 15 дни в които се среща с Фани Попова- Мутафова, честно казано мога да кажа, че главните теми са романите й, борбата да ги запази и най-вече дали е била нацистки настроена.  Аз бих казала, че НЕ - не е била нацистка. Но, тъй като е живяла и творила по времето на Втората Световна война, тя по-скоро е била успешно облъчена в така наречените "идеали" на един шизофреник. Била е убедена, че това което е представил като едно красиво, велико и светло бъдеще за просперитет е било правилно и това я води към затвора. За съжаление милиони хора са били излъгани и подведени от болната а