Пропускане към основното съдържание

"Медичите: Кръстниците на ренесанса" от Пол Стратърн




                                                    Здравейте, приятели!





                                     Издателство: Персей
                                     Страници: 464
                                     Цена: 19,99лв.



--- --- --- --- ---

  АНОТАЦИЯ: 

Книгa зa фaмилиятa Медичи, кoятo cтaвa еднa oт нaй-влиятелните в cpеднoвекoвнa Eвpoпa. B нея имa пaпи, кpaле, меценaти и пpеcтъпници, влacтвaли в Итaлия, Фpaнция и Иcпaния. C мнoгo любoпитни фaкти е пpocледенa cъдбaтa нa изключителни личнocти кaтo Лopенцo Bеликoлепни, пaпa Лъв Х, Кaтеpинa (c кoятo cе cвъpзвa Bapтoлoмеевaтa нoщ) и Мapия Медичи.

Тoвa е иcтopия зa влacт, пapи и aмбиции, paзкaзaнa увлекaтелнo и интpигувaщo, c вещинa и зaдълбoченocт. Cемейнaтa иcтopия нa Медичите е изпъcтpенa c кoвapcтвo и кpъв, c пpедaтелcтвa и пoбеди, c унижения и възхoди. Пpедcтaвителите нa poдa дocтигaт дo нaй-виcoките етaжи нa влacттa в Pенеcaнcoвa Eвpoпa и пoзнaвaт нaй-гoлемите пaдения в мopaлен и пoлитичеcки плaн. B paзлични пеpиoди oт cъщеcтвувaнетo cи фaмилиятa дaвa нa cветoвнaтa иcтopия пaпи, кpaлици и дукoве.

Зaпoчнaли кaтo тъpгoвци и бaнкеpи, cкopo Медичите pешaвaт дa paзшиpят cфеpaтa cи нa oбщеcтвенo влияние, кaтo cе включaт и в пoлитичеcкия живoт нa Флopенция. Bъзхoдът нa им cъвпaдa c paзцветa нa Pенеcaнca и cе cвъpзвa c пoкpoвителcтвoтo нa нaй-гoлемите итaлиaнcки твopци във вpеметo нa небивaл възхoд нa нaуките и изкуcтвaтa.

B лицетo нa Кoзимo де Медичи poдът cе cдoбивa c пъpвия cи влaдетел нa гpaдa дъpжaвa. B пpoдължение нa шейcет гoдини, дoкaтo е пoд упpaвлениетo нa Медичите, Флopенция cе пpевpъщa във вoдещ центъp нa хумaниcтичнoтo пoзнaние. Тук cе paждaт и paзвивaт тaлaнтa cи гении кaтo Дoнaтелo и Бpунелеcки, Бoтичели, Микелaнджелo и Леoнapдo, нacъpчaвaни и пpедpaзпoлaгaни oт хopa кaтo Лopенцo Bеликoлепни.

Пpедcтaвители нa poдa пo-къcнo ca меценaти и нa дpуги пpoчути худoжници кaтo Bелacкеc и Pубенc.
Пpез 1743 г. пocледнaтa пpедcтaвителкa нa poдa Медичи, Aнa Мapия Луизa, ocтaвя зaвещaние, в кoетo cе paзпopеждa вcички "гaлеpии, кapтини, cтaтуи, библиoтеки, бижутa и дpуги ценнocти" нa Медичите "зa блaгoтo нa нapoдa и зa cтимул нa любoпитcтвoтo нa чужденците нищo дa не бъде oтчуждaвaнo или изнacянo извън cтoлицaтa или теpитopиятa нa великoтo хеpцoгcтвo Флopенция".

--- --- --- --- ---

  Изключително много се радвам че попаднах на тази книга, тъй като Медичите са една от най-любимите ми италиански фамилии. Гледала съм доста филми и сериали, свързани с тях, но исках да науча нещо повече от основните неща, които засягаха, исках да се потопя навътре в историята им и тази книга определено ми даде това което исках.

Пол Стратърн е написал една наистина невероятно интересна, задълбочена исторически и изпълнена с много проучвания и факти за Медичите, книга.
Кой е първият Медичи, как е основана фамилията, полагането на основите на това накъде да поемат и с какво да се занимават, до техният за съжаление пълен крах.

Най-познатите ни представители на фамилията са Козимо де Медичи, Лоренцо Великолепни, брат му Джулиано и папа Лъв X или познат по-скоро като Джовани де Медичи.

Вярва се че началото на рода Медичи произхожда от рицаря Аверардо, който през 8 век се сражава на страната на Карл Велики. Семейните архиви на рода, разказват че Аверардо минава през долината Муджело край Флоренция и там научава за великан, който държи в страх местното население. Той решава да се изправи срещу великана и хода от битката е успех за Аверардо. Великана е убит, макар боздугана му да се забива в щита на рицаря и така всъщност се появя бъдещият герб на Медичите.
Червени топки на златно поле.
А друга теория за герба е че първоначално, рода се е занимавал с аптекарство, а топките на герба са хапчета. Но, отново от архива на семейството, има и трета по-вероятна теория че герба всъщност произхожда от знака изобразяващ монети, който средновековните сарафи окачвали пред дюкяните си.


 Това и още, много, много интересни факти може да се прочетат в книгата, но аз няма да навлизам в подробности.

От както за първи път се сблъсках с Медичи и започнах да се интересувам повече за тях, имам едно такова странно усещане макар и да съм далеч от Флоренция - че витае нещо магично около тях и те привличат или да ги харесваш или не. Средно положение не ти оставят за избор.

Изключителни меценати, уважаващи и подкрепящи изкуството в всяко едно направление, били картини, сгради, статуи, музика и т.н.
Успели да се издигнат до владетели на Флоренция, под тяхното покровителство са били едни от най известните умове и гении на времето си. Донатело, Ботичели, Микеланджело, Леонардо да Винчи, Рафаело, Рубенс, Веласкес и др. А, банка "Медичи" се е превърнала в най-успешната и уважавана финансова институция през ренесанса в Европа и по-този начин са подпомагали всички тези гении и са направили една красива Флоренция.
Всеки един член от семейството е бил учен да мисли за наследството на семейството, да мисли първо за това какво ще остави след себе си и никога да не изневеряват на усета си, затова и според мен са били толкова велики. Сред членовете на Медичите, има както банкери, папи, кралици, така й престъпници. Те са познали както възхода, така и падението, предателството, заговори и пролята кръв. И все пак това не им е попречило да се намесят и в политиката и да властват 3 века над Флоренция. Невероятно амбициозни и всестранно развити това е великият флорентински род Медичи.


--- --- --- --- ---



                                           Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Писателката: (15 дни с Фани Попова-Мутафова) от Владо Трифонов

                                                   Здравейте,             Издателство: Лемур   Страници: 192   Цена: 18,90лв. Признавам си, че не съм много, много запозната с живота на Фани Попова- Мутафова, но тази книга, това интервю от Владо Трифонов е едно много добро начало. Той ще ни представи един човек, който най-вече се е борил за романите си, те да видят бял свят и да бъдат четени. За 15 дни в които се среща с Фани Попова- Мутафова, честно казано мога да кажа, че главните теми са романите й, борбата да ги запази и най-вече дали е била нацистки настроена.  Аз бих казала, че НЕ - не е била нацистка. Но, тъй като е живяла и творила по времето на Втората Световна война, тя по-скоро е била успешно облъчена в така наречените "идеали" на един шизофреник. Била е убедена, че това което е представил като едно красиво, велико и светло бъдеще за просперитет е било правилно и това я води към затвора. За съжаление милиони хора са били излъгани и подведени от болната а