Пропускане към основното съдържание

"Рандеву в Кафе дьо Флор" от Каролине Бернард             Здравейте приятели, днес съм тук за да ви споделя мнението си за "Рандеву в Кафе дьо Флор" от Каролине Бернард.
                             
                                      Издателство: ЕМАС
                                      Цена: 16.90 лв.

--- --- --- --- ---
 
    АНОТАЦИЯ:

ВЛЮБЕНИТЕ ОТ „МОНПАРНАС“

Париж, 1928. Виан мечтае да стане ботаничка и напуска френската провинция. В Париж освен любимата професия я чака и глолямата любов в живота - английският художник Дейвид. Щастието ѝ изглежда пълно. Но не това ѝ готви съдбата...
85 години по-късно една млада жена ще тръгне по следите ѝ, за да разкрие дълбоко пазена семейна тайна...

Вълнуваща, чувствена и „много френска“ - историята на две силни жени пред кулисите на една зашеметяваща метрополия.--- --- --- --- --- 

Благодаря на издателство ЕМАС за предоставеното копие и искрени извинения че се забавих със ревюто, но просто нямах достатъчно свободно време след като прочетох книгата. 

   Започвам от там че през тази година прочетох наистина доста книги, мога да кажа че от всяка една съм научила по-нещо, но ако трябва да определя коя е книгата която най-много ме докосна и влезе във сърцето ми то тази е едната, а другата е "Толкова близо до хорозонта" но сега не говорим за нея. 

Издателство ЕМАС, издават поредица от книги в чийто истории ще бъде засегната женската сила и издържливост, а за мен няма нищо по-хубаво и няма как да не се чувствам горда, че и във истинския живот е имало и продължава да има такива силни и велики жени.  

Във тази книгa ще се запознаем със Виан Ренар и Лили Марлен. Две наистина силни жени в два различни, но едновременно и много еднакви светове. 
  
✩ Виан Ренар - е малко момиче което иска да стане ботаничка във Париж, това е нейната мечта но все пак тя живее по-време когато жените нямат думата за нищо, та дори и за собствения си живот. Годината е 1928 и Виан решава че няма да остави нещата така, решава да напусне родния си Сен Флоран и заминава за Париж за да гони щастието и мечтата си. След като пристига в столицата Виан разбира че няма да бъде толкова лесно колкото си мисли, и все пак със малко късмет тя се озовава във една кръчма където намира подслон, а в последствие и приятелка до гроб. Нещата за Виан Ренар малко по-малко потръгват, намира си работа като перачка, започва да излиза със новата си приятелка Клотилд и една вечер по-време на празника на перачките Виан среща любовта на живота си Дейвид Марлоу Скот- английски художик. След време започва да я рисува и от всички картини, една ще бъде във центъра на цялата история, която ще бъде безценна за Лили Марлен, Виан и самият Дейвид, но какво ги свързва ще трябва да разберете сами, като прочетете книгата.

Няма да разкривам повече от историята на Виан, ще оставя това на вас. Другото което ще ви споделя е че съдбата е отредила както хубави моменти за Виан и Дейвид, така и много, много тежки и все пак тя никога не се отказва нито от любовта си, нито от мечтата си, дори и когато започва Втората Световна Война и тя се показва много по-силна от колкото си е мислила. 

✩ Лили Марлен - е жена която се е отказа от мечтата си да завърши История на изкуството в Париж, когато майка и се разболява и среща бъдещия си съпруг. Тя е жена която свиква по-някакъв начин с това съпругът и да и дава всичко от което има нужда, и все пак копнежа към столицата на Франция, любовта към най-романтичния град никога не стихват. Годината е 2015 и Лили Марлен и Жан-Луй пристигат в Париж за да отпразнуват годишнината от свадбата си. Жан-Луй не понася този град и това че предлага на Лили да го посетят е само заради нея, той през цялото време мрънка и винаги е недоволен от това че тя говори със огромно обожание и любов за столицата. 
След една тяхна караница Лили Марлен излиза от апартамента в който са отседнали и решава да посети музей на изкуството за да се разтoвари от всички проблеми които има, тогава вижда една картина на жена, която прилича досущ на нея самата... но как е възможно, това ще се опита да разбере Лили но не сама разбира се защото тогава тя се запознава със аукционера Етиен Виардо и двамата малко по-малко ще се сближат и ще разбулят тайната на въпросната картина. 


    От двете главни героини, признавам си Виан ми стана огромна любимка. Тя живее в много трудни за жената времена и все пак дори и за секунда не позволя било то на семейството си или на хората около нея да решават какво да правят с живота и, тя решава че ще сбъдне мечтата си да отиде във Париж, да живее там и да стане ботаничка  на всяка цена, колкото и да е болезнена. Такъв тип жени ме карат да се чувствам горда. А когато започва ВСВ, тя отново не остава отстрани, а напротив готова е на всичко за да спаси любимите си и обични хора. 
А Лили Марлен е малко по-несигурна, макар че тя живее във времена къде, къде по-лесни за жената, трябва и време и малко побутване за да вземе живота си в ръце и да направи това което самата тя иска подсъзнателно, ще го осъзнае и ще се преобърне на 100 градуса, но главната причина отново е Виан Ренар. 

Много ми хареса стила на писане на Каролине Бернард, лек, интригуващ и когато описва дадени места от Париж, било то някоя улица, сграда или пък самата обстановка във магазин или на работното място на Виан ме караше да се чувствам че все едно съм там, че и аз съм участник в тази история.  Толкова интересна ми беше книгата че я прочетох за 3 дни, не исках да я оставя докато не разбера, какво ще се случи. Бих искала да и дам 10 ✩ защото няма нещо което да не ми хареса, книгата наистина ме докосна и ще остане във сърцето ми завинаги, но във Goodreads има само 5 ✩. 
И разбира се няколко думи и за самото издание, корицата е оригиналната и е просто невероятна. Жената със прекрасната рокля как се откроява на фона на Арката. ( това което ми направи впечатление е че този път е избрана различна забележителност от Айфеловата кула и според мен е много добра идея)  Според мен, жената е Виан!!! 😉


--- --- --- --- --- 


                                            Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

BOPS: "Главна женска роля"

Здравейте, приятели!

          Тази вечер ще ви покажа какво има във Мартенската кутия BOPS.

--- --- --- --- ---

  Темата както сте прочели и от заглавието е "Главна женска роля", и отново Алекс и Райс се постараха напълно да са във тон със времето, Март е женският месец и освен това се проведе и 90-тата церемония на Оскарите!

За пореден път останах изключително доволна от кутията и всичко което намерих вътре.
Без да се бавя повече, сега ще ви покажа всяко едно нещо от кутията, по-отделно.


1. Специално изработена за кутията свещ от соев восък, дело на The Candle Kingdom. 


Свещта е със Хърмаяни и е прекрасна, има силен аромат на стари книги, прясно окосена трева и мента. 


2. Двойка временни татуировки, вдъхновени от "Момичето, което спаси Китай". А прекрасният дизайн е дело на невероятната Моника Писарова от Kontur Creative.             Определено тези татуировки много ми допаднаха, толкова са красиви че най-вероятно няма да ги използв…

BOPS:Limited edition: Индор и Сянката на страданието"

Здравейте приятели, тук съм за да ви покажа какво има във Лимитираната кутия BOPS.
              Темата е "Индор и Сянката на страданието" 


--- --- --- --- ---


     През месец Ноември прекрасните Алекс и Райс от "Четат ли двама" направиха така че вместо да ни предложат една редовна кутия, те избраха да ни зарадват със цели ТРИ лимитирани кутии.
И едната е свързана със поредицата на българския автор Б. Н. Добрев - "Индор и Братството на почти-пълната луна" а именно продължението и "Индор и Сянката на страданието. (книга втора)


     1. Създадени специално за кутията подложки за чаша с изображения от поредицата, дело на Добромир  Томов. От двете подложки тази със изображението на Козлите ми допада много, със сигурност няма да ги ползвам по-предназначение, просто защото не искам да ги съсипя - вече дори съм им намерила място на библиотеката ми. 


2. Плакати с кориците на първите две книги от поредицата за Индор. 

Книга първа.


                       …

Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл

Здравейте приятели, днес съм тук със мнението си за Първи том: "Приключенията на Шерлок Холмс" от Сър Артър Конан Дойл.
                                Издателство: Art Eternal и книжарници Art Plus
                                Цена: 12.00 лв.

--- --- --- --- ---

       АНОТАЦИЯ:

 "Приключенията на Шерлок Холмс" представя колекция от дванадесет кратки разказа на известния писател Артър Конан Дойл. Техен основен герой е частният детектив Шерлок Холмс, прочут със своята наблюдателност и безпогрешни логически разсъждения, граничещи с невъзможното. Той умело ги прилага при разследването на поредица от случаи на множество различни клиенти, включително официалните власти от "Скотланд Ярд".

В първи том на настоящето издание на "Приключенията на Шерлок Холмс" са включени първите шест разказа за гениалния детектив - "Скандал в Бохемия", " Съюзът на червенокосите", "Добре замислено", "Загадка в долината Боскум&q…