Пропускане към основното съдържание

"За жените чудо и момичетата бунтарки"




           
                                                     Здравейте, приятели!





                                         Издателство: Ентусиаст / Хермес
                                         Страници: 224 / 386
                                         Цена: 20лв. / 24,95лв.
                                        Автори: Елън Бейли / Елена Фавили и Франческа Кавало



--- --- --- --- ---

  АНОТАЦИЯ: 

„Крайно време е да празнуваме. Никога не е имало по-подходящо време за момичетата и жените да се почувстват силни и ценени.“

Тръгни по стъпките на едни от най-забележителните жени, живели някога, чрез вдъхновяващите им истории и занимателни игри.
Представи си как се рееш над Атлантическия океан с Амелия Еърхарт; как разсъждаваш над философски въпроси с Хипатия; как измисляш собствени изобретения с Мария Кюри.
И още много, много.
Отпразнувай живота и постиженията на тези прекрасни дами и не забравяй:

ТИ СЪЩО СИ ЖЕНА ЧУДО!

---
 „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ събира историите на 100 изключителни момичета и жени от миналото и настоящето, които да вдъхновят читателките да се борят за мечтите си и да вярват, че могат да променят света към по-добро. Сред тях са Астрид Линдгрен, Вирджиния Улф, Джейн Остин, Евита Перон, Екатерина Велика, Елизабет I, Клеопатра, Коко Шанел, Маргарет Тачър, Мария Калас, Мария Кюри, Мария Монтесори, Мишел Обама, сестрите Бронте, сестрите Серина и Винъс Уилямс, Фрида Кало, Хилъри Клинтън, Хипатия и др.

Илюстрациите са дело на 60 художнички от цял свят.

--- --- --- --- ---

   Тъй като и двете книги са на една и съща тематика реших че ще направя едно общо ревю, тъй като нещата които ще спомена важат и за двете.
Винаги съм обожавала силните женски персонажи в книгите, а да чета за истински жени и техните постижения, повечето във времена когато да си мъж е било къде, къде по-лесно ме кара да се чувствам още по-горда.
Разбира се имаме и примери на жени от нашето съвремие, което ме кара още повече да вярвам че всъщност света не е само за мъжете, а просто всичко трябва да бъде по-равно и точно тези дадени примери и в двете книги го доказва.

Във "Аз съм жена чудо" са поместени 60 истории на наистина велики жени. Като започнем от Амелия Еърхард, Артемизия Джентилески, Елизабет I, Флорънс Найтингейл, Лела Ломбарди, Мария Кюри, Мая Анджелоу и други.
Всяка една от тях е мечтала да се развива в различна сфера и са полагали нечовешки усилия за да го постигнат и то не само за лична изгода, а точно за да покажат че жените сме равни на мъжете и може да бъдем способни като тях и освен това, по този начин са проправяли пътища за бъдещите поколения.
Математичка, щангистка, лекарка, художничка, шпионин, активистка, пират, астроном и философ, моряк, астронавка - и какво ли още не.
Информацията за всяка една от тези жени беше представена по-изключително интерес начин и освен това всяка втора страница след информацията за дадената жена, бе отново свързана с нея като там бе под формата на някаква задача. Задача която да събуди интереса и креативността на читателя.
А последните няколко страници са запазени за самият читател, има за задачата да представи себе си, с какво иска да се занимава, да запише мислите си, какво трябва да направи за да постигне развитие в тази сфера в която иска да постигне успехи.

"Истории за Лека нощ за момичета бунтарки", я имам още от както излезе, но до сега така и не и идваше реда, но аз твърдо вярвам в максимата че за всяка книга си има както човек, така и време. И ето го че дойде. Тук историите са 100 - 100 велики жени, постигнали невероятни висоти. Разбира се жените споменати по-горе, присъстват и тук, но мога да кажа с две ръце че имаше и допълнителна информация.
Тук ще спомена жени като Амина Гуриб-Факим, Амна Ал Хадад, Астрид Лингрен, Бренда Чапман, Грейс О' Мали, Евита Перон, Жакот Делайе, Ирена Сендлерова, Катерачките Чолита, Клеопатра, Маргарет Тачър, Мария Калас, Мери Едуардс Уокър, Мишел Обама, Рут Бейдър Гинсбърг, Хипатия и още много други.
А сферите в които са се борели за успехи и развитие са отново най-разнообразни - президент, изобретателка, режисьор, писателка, приматолог, компютърна специалистка, моряк, астроном, партизанка, планинарка, суфражетка, фараон, воин, активистка, астрофизичка, оперна певица, палеонтолог, адвокатка, генетик, съдийка от върховния съд и т.н.
Тук авторките са работили с 60 художнички от цял свят, които са имали за задача да изобразят тези велики жени. Мисля че е излишно да кажа че илюстрациите са толкова различни една от друга и толкова красиви. ( и все пак ще го кажа 😀 )
Също така на всяка една страница с илюстрация имаме и по един цитат от съответното момиче бунтарка, което на мен много ми хареса и си отбелязах доста от тях. Отново както и при първата книга и тук последните няколко страници са запазени за читателя. Да запише своята история и да си направи портрет. Втората част излезе съвсем наскоро и лично аз нямам търпение да се сдобия и с нея, за да се насладя на нова порция, мотивация.
За мен и двете книги бяха изключително мотивиращи, интересни и обогатяващи. Няма да се повтарям и да казвам колко се гордея със тези жени, защото са показали през векове, години, а и сега че можем да бъдем на равни начала и дори да постигнем и повече. (уффф, ами казах го... 😜 )
 Възхищавам се на всяка една от тези жени, но има една която и в двете издания ми направи голямо впечатление и просто ми влезе под кожата, за отрицателно време ми стана любимка.

Артемизия Джентилески - е италианска художничка.
Живяла по време когато жените художнички не са приемани лесно, тя е първата жена художник, член на Академията за изящни изкуства във Флоренция. С трудно детство и преминала през какви ли не трудности, баща й все пак вижда таланта в нея и започва да я обучава в занаята. След като се мести в Флоренция, Артемизия започва своя апогей и се утвърждава като една от най-добрите в тази сфера.
Рисува творби за Медичите, като по този начин е покровителствена от великия херцог на Тоскана, Козимо II, една от първите й големи поръчки е от Микеланджело Боунароти Младши, който е племенник на Микеланджело. За да покаже колко наистина е добра, тя измисля свой собствен стил на рисуване и така се разграничава от този на баща си.
Автопортрет на Артемизия Джентилески

"Докато съм жива, винаги ще имам контрол над съдбата си." - Артемизия Джентилески


  "Аз съм жена чудо"

   "Запомни - не е нужно твоите постижения да са първи по рода си или световноизвестни, за да имат значение и смисъл. Всяка от нас разполага със собствена светлинка и ако ги обединим, ще станем по-ярки и от слънцето. От момента, в който станеш сутрин, 
   ТИ СИ ЖЕНА ЧУДО.
ХАЙДЕ ДА НАПРАВИМ СВЕТА ЕДНО ПО-ДОБРО МЯСТО ЗА ВСИЧКИ." - 
Д-Р Маги Адерин - Покок, космически учен (Кавалер на Ордена на Британската империя) 

  "Жените трябва непрекъснато да опитват нови неща точно както мъжете. И когато се провалят, тяхната несполука трябва да послужи като предизвикателство за останалите." - Амелия Еърхарт

 "Моля ви да повярвате в себе си... Да спрете да се примирявате със света такъв какъвто е... И да помогнете да го превърнем в това, което трябва да бъде." - Мишел Обама

  "Истории за Лека нощ за момичета бунтарки"

"За да бъде спечелена една битка, понякога се налага да се води повече от веднъж." - Маргарет Тачър 

"Нека поколенията знаят, че и жените в униформа са допринесли за тяхната свобода." - Мери Едуардс Уокър

"Когато момичетата видят, че и други жени вършат тази работа, ще почувстват, че и те могат да го направят." - Сиен Джан 

"На всяко малко момиче с големи мечти искам да кажа: да, можеш да бъдеш каквато поискаш, дори и президент." - Хилъри Родам Клинтън 

"Запазете си правото да мислите, защото е по-добре да мислите грешно, отколкото въобще да не мислите." - Хипатия


--- --- --- --- --- 


                                        Благодаря Ви, за отделеното време!!!




Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ