Пропускане към основното съдържание

"Сбогом, дневнико!: Планински патаклами" от Н.Е.Н.К.О. Г.Е.Н.О.В. #2






                                                        Здравейте, приятели!






                                                  Издателство: Хермес
                                                  Страници: 152
                                                  Цена: 11,95лв.





--- --- --- --- ---

 АНОТАЦИЯ: 

Обречен съм да страдам от несправедливости до края на живота си и това е! Ето че най-накрая ми предстои първата екскурзия с преспиване, а мен няма да ме пуснат да отида! Какво съм виновен, че рецептата за слайм не струваше и трябваше да се отърва от доказателствата по най-бързия начин... в тоалетната. Тя пък взе че се запуши...

А имах такива епични планове за бой с възглавници, страшни истории, смешни селфита и безкомпромисна битка на пейнтбол!

Ненко Генов е бивш ученик и настоящ учител. Точно така – ВЪРНАЛ се е в училище, след всичките години, които е прекарал там. Оцелява по единствения възможен начин – с чувство за хумор. Своята джедайска мъдрост за живота в даскало той споделя в „Сбогом, дневнико!“ и неговото продължение – „Планински патаклами“.

--- --- --- --- ---

  Признавам си че преди време бях от тези хора, които проявяваха скептицизъм когато ставаше въпрос за български автори. Но вече след доста прочетени книги на български автори, съм на 100% убедена че съм била в пълна заблуда.
С огромно удоволствие приех отдалата ми се възможност от издателство Хермес да се включа в тяхното предизвикателство, по-случай "Дни на българската книга". 
Книгата която си избрах е както се вижда и от заглавието, втората част на "Сбогом, дневнико!". Насладих се на първата част с голямо удоволствие и ми беше много интересна. Ревюто може да намерите точно тук.

Във втората част ни очаква ново предизвикателство заедно с нашия главен герой и неговите приятели.
Всичко започва от поредната им магария, след като се опитват да забъркат смес за Слайм - се оказва че тоалетната се запушва, пълна с брокат, лепило, сода за хляб, оцветители и май това беше. Главният ни герой веднага започва да се притесня какво ще стане когато родителите му разберат за голямата беля която е сътворил, а само след няколко дни го очаква и първата му екскурзия с преспиване и разбира се, големите планове за нея.
Докато всички се приготвят за тази екскурзия, училищните часове продължават да си текат и определено в неговия клас е доста забавно, макар и госпожите и най-вече класната им Добрева да ги смятат за доста непослушни.
Тук като светъл лъч се появява учителя по-рисуване, г-н Иванчев. Всички деца го смятат за много по-готин от всички учители и то най-вече заради различният подход на преподаване. По-свободно, но все пак съдържащо всичко което трябва да се предаде като материал. Насърчаващ децата да покажат рисувателните си възможности на самата екскурзия те ще се занимават с пленери на открито.

Отново си се представих във училище и си припомних някои от учителките си, напълно разбирам какво е да имаш любим учител. Нищо лично към никой учител но, винаги има един който става по-любим, било със самото отношение или пък чрез начина на преподаване и насърчаването на учените си.
Отново ще се забърка една голяма каша както вкъщи, така и на екскурзията от главният ни герой, ще се изпокара с приятелите си, през това време ще намери нови, но-накрая групичката ще е с поне двама нови члена.
Без повече да разкривам от сюжета, продължавам напред.

Както и в първата книга, така й в тази веселията, смешните моменти и хумора продължават с пълна сила. Отново има QR кодове, вмъкнати по-много интересен начин в самата история, които пък те ни отвеждат към доста интересни статии и видео за мен. Едната статия към която ни отвежда, става въпрос за манга и аниме. Като човек които не е много на ТИ със тези неща, ми бе доста интересно да разбера, каква е разликата между едното и другото, от къде са произлезли и какво съдържат. Най-близкото до което съм се докосвала свързано с тях е филмчето за Наруто, но нищо повече.
Хареса ми как автора е вмъкнал важни и реални неща от живота. Например организация като УНИЦЕФ и това с какво се занимават. Пленерите които героите ще направят, по-идея на г-н Иванчев ще участват във благотворителна инициатива за подпомагане на други деца, които имат голяма нужда.
Историята показва че е важно да бъдем добри, да си помагаме, също така да бъдем благодарни за това което имаме и да не го приемаме за даденост. Да не забравяме да правим добро, защото ако ние имаме възможността да разполагаме с телефони, лаптопи, дрехи и покрив, в момента някъде другаде има деца или пък възрастни които бедстват. Другото важно нещо са приятелите, тях също не трябва да приемаме за даденост, те са едни от хората които са винаги с нас. Когато сме тъжни, весели, а дори и хората с които някой път не са нужни думи а само с един поглед да се разберем или пък да си поделим по-една вафла.
Също така, това което има и в тази втора част са илюстрациите на почти всяка една страница, те са дело на самият автор. А илюстрациите към статията за аниме и манга са дело на Ивайло Иванчев... да може би е някой вече познат за нас човек. 
Накрая на книгата пише че това не е краят, много се надявам да има и следваща книга, която ще чакам с нетърпение!
И последно и тази част на Сбогом, дневнико! - НЕ Е ЗА СУХАРИ!!!


  "Много е гадно, че човек не може да се събуди, когато от него се очаква точно това, но когато има възможност да си дремне до обяд, нещо го кара да скочи още преди слънцето да е изгряло." 


     
                               Благодаря, издателство Хермес за предоставената възможност! 


--- --- --- --- --- 



                                                     Благодаря Ви, за отделеното време!!! 

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ