Пропускане към основното съдържание

"Манчестър Юнайтед: Историята на един велик футболен клуб в десет мача" от Джонатан Уилсън






                                                           Здравейте, приятели!






                                 Издателство: Сиела 
                                 Страници: 336
                                 Цена: 17,90лв.




--- --- --- --- ---

  АНОТАЦИЯ: 

Нито един мач не следва предначертан път. Почти никога единият отбор не печели, защото е по-добър. Винаги има приливи и отливи, моменти, в които везните на мача заплашват да се наклонят на тази или онази страна. Футболът невинаги е честен. Около двубоите се изграждат митове, индивидуалните проблясъци са провъзгласявани за решителни. Победата оправдава всичко.
Ето защо, ако наистина искаме да разберем миналото на футбола и да си извлечем поуки от него, трябва да се върнем към източниците, към самите мачове и да ги подложим на щателно проучване. Тази книга предлага внимателен прочит на десет ключови мача за историята на „Манчестър Юнайтед” от първия му успех за Купата на ФА през 1909 г. до странно утешителния успех във финала за Купата на ФА през 2016 г.
От първия мач няма видеозаписи, а от следващите два има само кратки репортажи. Описанията на тези двубои трябваше да бъдат попълнени от стари статии и интервюта, като този процес разкрива колко ненадеждна е паметта и колко трудно е да се пише без телевизионни повторения – рутинното спасяване за един е невероятна намеса за друг, центриранията се сипят, най-различни играчи избиват топката, а положенията, на които един вестник отделя внимание, остават незабелязани от друг. Но по онова време репортажите от мачовете са се предавали в реално време и затова не са толкова повлияни от крайния резултат. Така те предлагат по-точно предаване на усещането за двубоя, дори и някои специфики да са изгубени. Създаването на обобщаващ наратив е въпрос на консенсус. Гледах останалите седем мача на запис отново и отново, търсех модели, опитвах се да вникна в дебрите на спорта, който продължава да се присмива на повърхностните опити за анализиране на даден мач.
Десетте описани тук мача не са подбрани, защото са най-добрите на „Манчестър Юнайтед” или са най-важните в късен етап от турнир, а защото представят по-всеобхватни тенденции или са крайъгълен камък в историята, бележат края на една ера или началото на друга.


--- --- --- --- ---

 В процес на четене на книгата, а и след това доста се чудих дали да пиша ревю за тази книга, тъй като не знам колко би било интересно и определено може би ще бъде нещо като лична изповед.
Ще започна от малко по-далеч, от малка обичам да гледам различни спортове и сега вече мога да кажа че почти няма такъв който да не гледам. Но и тук както с повечето неща при мен си имам Топ 3, които гледам най-много и това са футбол, тенис и волейбол.
Вкъщи от както се помня винаги се е гледало футбол и любовта ми към него наистина е от малка. Но как открих английския футбол и в частност Манчестър Юнайтед - може би по-скоро той ме откри. Годината беше 2008г., спомням си го сякаш беше вчера, съвсем случайно докато търсих какво да си пусна да гледам, попаднах на мач между Манчестър Юнайтед и Челси. (не, не беше финала в Шампионска лига, беше мач преди този) Загледах се в мача и тези два отбора, сътвориха пред детският ми тогава поглед едно вълшебство и тогава магията на английския футбол си свърши работата, намерих отбор в който и до ден днешен виждам че се опитват да бягат от комерсиалното, остават близо до феновете си, играят сърцато и фенове и играчи минаваме през трудностите заедно. Не казвам че Челси не е такъв отбор, но като философия и ценности и както споменах тази магичност която тогава усетих ме тласнаха към Юнайтед. След мача веднага се поинтересувах и от историята на клуба и още повече се зараждаше тази ми любов към тях и така до ден днешен.

 Нека да мина и към същността на това ревю. Честно казано няма много издадени книги на български свързани с клуба с някой играч или треньор. До колкото успях да видя из интернет и това което имам аз, те са три. И трите книги са от издателство Сиела, двете са свързани със невероятния и легендарен треньор на Юнайтед - Сър Алекс Фъргюсън и тази книга. Разбира се аз имам и трите.

Джонатан Уилсън е избрал десет велики мача от историята на клуба, които обхващат различни периоди. Като започнем от създаването на клуба, под името Нютън Хийт, борбата за влизане във професионалната футболна лига, построяването на стадион, финансирането, съкрушителната катастрофа на 6 Февруари 1958г. в Мюнхен и загубата на "Бебетата на Бъзби", минаваме през историческият требъл през 1999г. , отиваме и на финала на Шампионска лига през 2008г. срещу Челси и завършваме с един друг финал - Финал за Купата на Англия през 2016г. 

Освен всичко свързано с мачовете, като разказ за ключовите моменти от тях, автора ни предоставя и не малко информация около самият клуб. Като настроения, състояние на клуба, футболистите, интересни случки, мнения на хора от ръководството, трансфери и т.н. Позовал се на много информация от тогавашната преса и статии които са публикувани, Уилсън успява да включи доста, доста интересна информация, която както казах не обхваща само даденият мач. Да, има доста статистика в книгата, но успешно е вплетена със горе посочените неща. През годините се вижда разликата в времето, обществото, как всеки един директор и най-вече спортен директор и мениджър са действали спрямо тогавашните условия, състояние на футбола като цяло и разбира се състоянието на клуба. Вижда се и настроението на целия футболен свят спрямо Юнайтед.
В книгата са поместени и снимки, които отново са от сформирането на клуба и стигат до 2016г. - това винаги е било любима част за мен. 
Другото което ми беше също много интересно да прочета бе за много велики футболисти на Юнайтед - как са попаднали в клуба или пък ако са били юноши, как са забелязани и са дръпнати в точното време в първият отбор. Става въпрос за футболисти от типа на  Сър Боби Чарлтън, Денис Лоу, Дейвид Пег, Джордж Бест, Брайън Робсън, Марк Хюз, Ерик Кантона, Рой Кийн, Дуайт Йорк, Анди Коул, Райън Гигс, Пол Сколс, Гари и Фил Невил, Дейвид Бекам, Петер Шмайхел, Едвин Ван Дер Саар, Оле Гунар Солскяер, Патрис Евра, Рио Фърдинанд, Уейн Рууни и още и още...

 𝟷. Бристол Сити - Манчестър Юнайтед,
     Лондон, 24 април 1909г.
𝟸. Манчестър Юнайтед - Блекпул,
    Лондон, 24 април 1948г.
𝟹. Цървена звезда - Манчестър Юнайтед,
    Белград, 5 февруари 1958г.
𝟺. Бенфика - Манчестър Юнайтед,
    Лондон, 29 май 1968г.
𝟻. Кристъл Палас - Манчестър Юнайтед,
    Лондон, 16 декември 1972г.
𝟼. Манчестър Юнайтед - Барселона,
    Манчестър, 21 март 1984г.
𝟽. Манчестър Юнайтед - Олдъм Атлетик,
    Манчестър, 8 април 1990г.
𝟾. Ювентус - Манчестър Юнайтед,
    Торино, 21 април 1999г.
𝟿. Манчестър Юнайтед - Челси,
    Москва, 21 май 2008г.
𝟷𝟶. Кристъл Палас - Манчестър Юнайтед,
       Лондон, 21 май 2016г.
   

   "Два дни по-късно Юнайтед обявил новия си мениджър - най-великият в историята на клуба, а вероятно и най-великият в историята на британският футбол - Алекс Фъргюсън." 


--- --- --- --- --- 



                                       Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Дъщерята на Лунната богиня" от Су Лин Тан

                                                         Здравейте,         Издателство: Artline Studios   Страници: 529   Цена: 27лв.  Искам да ви кажа, че каквото и да напиша за тази книга ще бъде малко, тя за мен е една от онези книги, които всичко ми хареса и не мога да се оплача от нищо. По-скоро искам повече и повече от този свят. Аз съм и лесен и труден читател. Лесен защото много теми са ми интересни и това, че тази история се развива в Китай и включва древна митология, беше основната причина да искам да я прочета. А колкото до труден читател - тук имам предвид мои си, индивидуални неща като например, че не обичам дълги безмислени обяснения на едно нещо в около 15 страници, прекалено дълги глави и някой път пък имам проблем с някой герой и т.н.  Историята на Син-ин е много пъстра, много трудна, но с времето се превръща в много силна героиня, точно каквито обичам. Израстнала на Луната с майка си Чан-ъ, която е Богиня, но в изгнание и Пин-ар вярната им прислужница, младото момиче

"Приключенията на Лиско в гората" от Борис Априлов

                                               Здравейте, приятели!                                  Издателство: Ракета                                  Страници: 152                                   Цена: 26,90лв. --- --- --- --- ---   АНОТАЦИЯ:      Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват. Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче. С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“ е пъ

"Шепотът под вратата" от Т. ДЖ. Клун

                                                          Здравейте,                Издателство: Artline Studios    Страници: 438      Цена: 25лв. "Шепотът под вратата" ми разказа играта. Тази книга е едва втората, която ме разрева от сърце. Толкова, толкова емоции. В нея ще се запознаем с Уолъс Прайс, адвокат, коравосърдечен и пълен егоист. Докато един ден не умира, но тялом, а духом е все още сред хората макар, че не го виждат. И тогава се появяват прекрасните Мей, Хюго, Нелсън и Аполо. Те заедно с чайната "Харонов брод" са междинна спирка, преди починалият да се почувства готов за да продължи напред. И както всяко начало и това е трудно, както за Уолъс така и за лодкаря Хюго и компания.    Някъде след половината на историята, когато си е в разгара, така да се изразя, опредено мога да кажа, че Уолъс е тотално променен. С помощта на другите участници в историята, той разбира грешките си и намира начин да се поправи, дори и не директно. С помощта на Хюго, бившата съ