Пропускане към основното съдържание

"Деца от кръв и кости" от Томи Адейеми                                        Здравейте, приятели!                         Издателство: Егмонт
                         Цена: 19,90лв.

--- --- --- --- ---

      АНОТАЦИЯ:

Потопете се във фантастичната земя на Ориша 11 години по-късно, след като магията е изчезнала..

Те убиха майка ми.
Те отнеха магията ни.
Те се опитаха да ни погребат.
Дойде моментът да се надигнем.

Зели Адебола все още помни времето, когато почвата на Ориша е жужала със силата на пропитата в нея магия. Огнените магове са творили пламъци, Приливните магове са подчинявали вълните, а Жътварите са зовели душите на мъртвите.

Но всичко се променя в една нощ... нощта, в която магията внезапно изчезва. По заповед на безмилостен крал маговете са преследвани и убити. Това оставя Зели без майка, а народа ? – без надежда.

Сега Зели има възможността да възроди магията и да отвърне на удара на монархията. С помощта на една хитроумна принцеса тя трябва да изпревари онези, които са решени да заличат магията завинаги.

Смелостта невинаги крещи.
Доблестта невинаги блести.


---- --- --- --- ---

 "Деца от кръв и кости" ни пренася в измислената страна Ориша и в Африканската атмосфера и обичаи, идеята която авторката е измислила много ми допада, определено за мен беше доста интересно, тъй като за първи път имах възможността да се докосна до тази култура.
 Разбира се с всички тези неща има магия,различни видове животни, битки и т.н.

Признавам си че самото четене мина на етапи при мен, в началото ми тръгна леко мудно и след 100-ната страница се засилих и ми стана доста интересно, след това отново имаше част от книгата която минах доста трудно, докато не стигнах до последните 103 страници. Финала много ми хареса, имаше динамика, действие, развръзка и честно казано неща които аз не очаквах.

Искам да обърна вниманието ви към четиримата ни главни герои:

 ✩ Зели Адебола - цялата история се върти около нея разбира се и тя е ключов персонаж в всички важни моменти. Харесах Зели още от самото начало, първо беше твърде твърдоглава, после несигурна, после след редица случки стана по-силна от всякога и все пак борбена до край.

 ✩ Тзеин Адебола - е брат на Зели, много ми допадна връзката която беше изградила авторката между брат и сестра. Вярно е имаше моменти в които се караха и то доста, но това беше породено от загрижеността на Тзеин към сестра му и все пак той и беше голяма упора.

 ✩ Амари - Дъщеря на краля на Ориша. Скоро не ми се беше случвало, някой да ме дразни толкова колкото тя в началото. Мислех си, добре, освен това което направи в началото когато избяга от двореца, (което признавам си е много важно за развитието на историята) това момиче може ли и изобщо ще направи ли нещо друго в тази книга?! Постоянно мрънкаше, това не мога, онова не мога, забравила съм да се бия и така нататък. И по средата на книгата, като че ли изведнъж се събуди от дълбок сън, стана по-дейна, здравомислеща и започна да помага на Зели и Тзеин. Също така и мнението ми се промени след една определена случка.

 ✩ Инан - Син на краля на Ориша. Също така е и генерал на част от армията на баща си. Още от самото начало се вижда че е различен от краля. В много моменти му се налага да върви срещу себе си, само заради баща си, които му втълпява че магията е лоша и всички магове е трябвало да бъдат избити и следователно да се подтиска всичко магично. Освен в сестра му Амари, той е другият персонаж в който се вижда по-осезаема промяна и лутане от едната крайност в другата.


 Разбира се има и още няколко по-важни персонажи, но за тях няма да ви говоря, а ще оставя да ги откриете сами.

 Тук, идва и момента в който ще си кажа и кое беше нещото което не ми хареса и до някъде ме вбесява.
Става въпрос за частта в която проследяваме взаимоотношенията между Зели и Инан, за мен не е нормално двама човека които в началото толкова много се мразеха и се гониха в случая из цяла Ориша за да се избият, изведнъж да се влюбят че чак да не могат един без друг и освен това все пак тази книга не е някакъв захаросан любовен роман и мисля че тук авторката малко се е престарала. Това което компенсира малко поне е че към края се държат по-нормално от към любовни трепети.

Пълна противоположност пък са любовните взаимоотношения между Тзеин и Амари, всичко протече както си трябва. Когато се запознаха нямаше нищо, след време станаха приятели и още малко по-нататък започна да се усеща как и двамата имам симпатии един към друг. Лично те като двойка и как всичко се разви при тях ми хареса много повече.

 Както казах историята ми хареса, потопих се в нова култура и си намерих още една нова любимка в лицето на леопанерата Найла. Стилът на писане на авторката ми допадна, макар и на моменти да ми липсваше действието, добре изградени персонажи и отново да спомена че финала много ми хареса и с нетърпение чакам продължението.

И последно е самото издание което издателство Егмонт ни предлагат. Корицата е оригиналната, много е красива определено, плюс това вътре има карта (даите ми карта и не ме търсете 😜 ) имаме и нещо като хронология на 10-те магически клана.


       " Твоите хора, твоите стражи - те са просто убийци, изнасилвачи и крадци. Единствената 
            разлика между тях и престъпниците са униформите, които носят." 


       " Каквото и да казваше светът, магията ми беше красива. Дори и без сила, боговете ме 
            бяха благословили с дар." 

       " Ако нямаме магия, те  никога няма да се отнасят към нас с уважение. Думите на тате се 
           връщат в главата ми. Трябва да знаят, че можем да отвърнем на удара им. Ако подпалят 
           домовете ни, ние също ще подпалим техните." 


--- --- --- --- --- 


                                                    Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

BOPS: "Главна женска роля"

Здравейте, приятели!

          Тази вечер ще ви покажа какво има във Мартенската кутия BOPS.

--- --- --- --- ---

  Темата както сте прочели и от заглавието е "Главна женска роля", и отново Алекс и Райс се постараха напълно да са във тон със времето, Март е женският месец и освен това се проведе и 90-тата церемония на Оскарите!

За пореден път останах изключително доволна от кутията и всичко което намерих вътре.
Без да се бавя повече, сега ще ви покажа всяко едно нещо от кутията, по-отделно.


1. Специално изработена за кутията свещ от соев восък, дело на The Candle Kingdom. 


Свещта е със Хърмаяни и е прекрасна, има силен аромат на стари книги, прясно окосена трева и мента. 


2. Двойка временни татуировки, вдъхновени от "Момичето, което спаси Китай". А прекрасният дизайн е дело на невероятната Моника Писарова от Kontur Creative.             Определено тези татуировки много ми допаднаха, толкова са красиви че най-вероятно няма да ги използв…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

"Елайза и нейните чудовища" от Франческа Запия

Здравейте, приятели!

                          Издателство: Ибис
                          Цена: 13,90лв.--- --- --- --- ---


    АНОТАЦИЯ:

Творбите й са феномен.
Животът й е катастрофа.

В реалния живот Елайза Мърк е срамежлива, странна и няма приятели. Но в интернет тя е ЛейдиСъзвездие – анонимният създател на изключително популярния уебкомикс „Чудовищно море“. Елайза не може да си представи да се наслаждава на реалния свят, така както го прави онлайн, а и няма желание да се опита.
Тогава Уолъс Уорленд, най-известният фен фикшън писател на нейния уебкомикс, се премества в същото училище и се сприятелява с Елайза. Той смята, че тя е просто един от многобройните фенове на „Чудовищно море“. Постепенно Уолъс успява да измъкне Елайза от нейната черупка и тя започва да се пита дали животът извън интернет не е също толкова вълнуващ.
Неочаквано тайната на Елайза е разкрита и всичко, което е градила – нейният комикс, връзката? с Уолъс, до…