Пропускане към основното съдържание

"Елайза и нейните чудовища" от Франческа Запия
                                          Здравейте, приятели!

                          Издателство: Ибис
                          Цена: 13,90лв.--- --- --- --- ---


    АНОТАЦИЯ:

Творбите й са феномен.
Животът й е катастрофа.

В реалния живот Елайза Мърк е срамежлива, странна и няма приятели. Но в интернет тя е ЛейдиСъзвездие – анонимният създател на изключително популярния уебкомикс „Чудовищно море“. Елайза не може да си представи да се наслаждава на реалния свят, така както го прави онлайн, а и няма желание да се опита.
Тогава Уолъс Уорленд, най-известният фен фикшън писател на нейния уебкомикс, се премества в същото училище и се сприятелява с Елайза. Той смята, че тя е просто един от многобройните фенове на „Чудовищно море“. Постепенно Уолъс успява да измъкне Елайза от нейната черупка и тя започва да се пита дали животът извън интернет не е също толкова вълнуващ.
Неочаквано тайната на Елайза е разкрита и всичко, което е градила – нейният комикс, връзката? с Уолъс, дори здравият? разум, започват да се разпадат...

 
--- --- --- --- ---

  Ето че отново съм тук, но този път с ревю на една книга, която знам за нея от миналата година. След като гледах и изчетох доста мнения за нея, така известното ми любопитство ( известно защото на няколко пъти съм го споменавала в предни постове 😄 ) се обади и тайничко се надявах по-някое време да бъде преведена и на български и ето че това вече е факт.
Издателство Ибис, тази година е едно от издателствата които ни предлагат наистина много добри книги и "Елайза и нейните чудовища" е една от тях, а колкото до това как се сдобих с нея, книгата беше в празничния BOPS и избора на Райс.
Без повече да се отплесват продължавам напред.
Няма да навлизам в много големи подробности, а по-скоро искам да обърна внимание на някои моменти от историята, героите и въпросите които са засегнати в нея.

   
    ✩ Елайза е едно на пръв поглед странно момиче, затворено в свой свят и незабележима за всички извън семейството й. И все пак тя е небезизвестната ЛейдиСъзвездие в онлайн обществото, нейният уебкомикс "Чудовищно море" е любим на голям брой хора и въпреки това никой не знае, кой стой зад него. Елайза, няма много приятели, не и в реалният й живот, но чрез комикса си тя се е запознава с двамата си единствени онлайн приятели - Макс и Еми с които си пише и споделя всичко с тях, само с тях.

    ✩ Уолъс е новото момче в училището, той не говори много, но и за това си има причина. И все пак, той ще бъде главният виновник за ОГРОМНАТА промяна в Елайза в стечение на историята. Той пише фен-фикшън към комикса и съвсем случайно без дори да подозира се запознава със самия автор.

     ✩ Дейви е прекрасната бяла топка, ( домашен любимец 🐕) която е винаги до Елайза и признавам си не се стърпях трябваше да го спомена.

     ✩ Съли и Чърч са по-малките й братя - почти през цялото време те се държат гадно към Елайза, пресмиват й се, подигват се с нея, но към края се случиха някои неща, които ме накараха да си променя мнението за тях. И последно само така бегло ще спомена още няколко персонажи, които също бяха важни за самата история; госпожата на Елайза и приятелите на Уолъс.

 

   

      Имаше части от историята, който за мен лично бяха нови или поне повече развити, а именно за това нещо наречено фен фикшън. Признавам си че съм чувала съм за това, бегло знаех за какво става на въпрос, но просто не се бях задълбочавала да разбера какво точно е, но ето че тук в тази книга, както казах това е развито и е така едно от основните теми и ми хареса, че научих нещо ново. Хареса ми че имаше история в историята, освен че проследяваме тази на Елайза, проследяваме и историята в комикса пресъздадена с прекрасни илюстрации, диалози и кратки историики.
Франческа Запия е поредния нов автор за мен и отново ми допадна новия стил с който трябваше да се сблъскам, още от първата страница ме накара да си спомня как се чувствах в гимназията и ми се прииска в някои ситуации да се върна там и да ги преживея отново. Хареса ми как авторката е изградила персонажите, как е поднесла историята и както вече споменах всичко което ме накара да почувствам.
Също така главната тема ме навя на мисълта че не трябва онлайн общуването и всъщност всичко което предлага интернет да става главна част от живота на човек, не трябва да забравяме да излизаме навън, да общуваме лице в лице и просто да съвместим тези две неща. Разбира се всичко това си дава отражение и това че главната ни геройня е затворена в себе си, не споделя с никой, липсата на приятели в реалния живот е съвкупност от това че отдава повечето си време на компютъра, родителите й, които все казват че искат да я разберат защо всъщност е такава, а ако се замислят малко ще осъзнаят че и те имат вина за това.


    Определено тази книга за мен беше доста поучителна, накара ме да се замисля както казах за доста неща и също така че това което имаме в реалния свят, като комуникацията и емоциите които си създаваме, не че онлайн не можем да ги получим под някаква друга форма, то и в двата варианта, не трябва да се затваряме в себе си, а да споделяме.

И дойде ред за самото издание което издателство Ибис ни предлагат.
Корицата не е оригиналната, но по-нищо не й отстъпва, и двете са еднакво красиви. Вътре както виждате са запазени оригиналните илюстрации свързани с уебкомикса на Елайза. Както винаги имаме и традиционния за издателството към всяка една тяхна книга, тематичен книгоразделител - любими!!! Отново едно прекрасно издание, направено с огромно качество, от първата, до последната страница!!!

 
    "Те не са мои врагове. Няма да ми се подиграват за нещата, които харесвам, или за начина, 
      по който прекарвам времето си. Може да не са ми приятели, но са мой тип хора и 
      това, че не са зад екран, не означава, че не си струва да се говори с тях." 


          "Може би е нормално. Нещата, които обичаме най-много, са  тези, които оставят 
           най-големите празнини."


--- --- --- --- ---                                     Благодаря Ви, за отделеното време!!!

Коментари

Популярни публикации от този блог

"Забравена истина" от К. А. Тъкър

Здравейте, приятели!
                                             Издателство: Ибис
                                             Цена: 14,90лв.--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

Роман за една млада жена, която изгубва паметта си, и един мъж, който знае, че единственият начин да я защити, е да стои далече от нея.

Изоставена да умре в пусто поле на провинциален Орегон, една млада жена, противно на всички очаквания, оцелява, но се събужда, без да има представа коя е, нито какво се е случило с нея. Тя си избира името Уотър заради малката скрита татуировка върху тялото й – единствената нишка към миналото й. Взета под крилото на Джини Фицджералд, своенравна, но с добро сърце възрастна жена, която живее във ферма за коне, Уотър бавно започва да гради своя нов живот. Ала докато се опитва да събере изплъзващите се отломки от паметта си, все повече въпроси изплуват: кой е съседът, който мълчаливо работи под капака на своята кола? Защо Джин…

"Мляко и мед" от Рупи Каур

Здравейте, приятели!
                         Издателство: Сиела
                         Цена: 14лв.


--- --- --- --- ---

   АНОТАЦИЯ:

С първата си стихосбирка мляко и мед канадската поетеса от индийски произход Рупи Каур бързо се превърна във феномен от световен мащаб. Нейните силни, смели и разбиващи табутата стихове, вдъхновени от поезията и философията на Халил Джубран и свещените текстове на сикхите, са посветени на женската сила и освобождение.

мляко и мед е колекция от поеми за любовта, загубата, травмата, оскърблението, изцелението и женствеността. Тя е разделена в четири части всяка глава има свое отделно предназначение справя се с различна болка изцерява различна сърдечна рана. мляко и мед пренася читателите на пътешествие през най-горчивите моменти от живота и намира сладост във всеки един от тях защото сладостта се крие навсякъде, стига само да имаш очите да погледнеш.


--- --- --- --- ---

  Истината е че не знам от къде да …

LitCon Bulgaria 2018 - едно невероятно преживяване

Здравейте, приятели!
--- --- --- --- ---

   Толкова много и различни емоции все още има в мен, когато стане въпрос за LitCon 2018 че просто не знам от къде да започна и кое по-напред да споделя.
Емоции много, но всяка една ме кара да се чувствам толкова щастлива, позитивно настроена и също така създаване на скъпи спомени.

Ще се опитам да ви представя от моя гледна точка приключението наречено LitCon, като идеята ми е да ви опиша моята специална и незабравима събота, а датата беше 06.10.2018.
Реално моето приключение започна още от петък срещу събота вечерта, когато трябваше да си хвана влака от Стара Загора за София, а началният час беше 01:35ч. Последния път когато се бях качила на влак беше доста отдавна и вълнението в мен бе доста голямо, особено докато стигна до Пловдив когато се качи най-добрата ми приятелка и двете се запътихме към столицата. В 06:10ч. слязохме на ЖП Гарата в София и от този момент ентусиазма и вълнението в мен …